ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Regeringen måste stoppa vårdmomsen

  • Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Jack Mikrut

LEDARE. Förra veckan blev stora delar av personalkostnaden för vårdgivare 25 procent dyrare. Men bara för privata vårdgivare, inte för offentliga.

Från finansdepartementet har hittills inga åtgärder synts för att stoppa den nya praxisen som fått namnet ”vårdmoms”. Med en enkel lagändring kan den här snedvridningen stoppas.

Den nya praxisen är ett resultat av en dom som slog fast att uthyrning av vårdpersonal ska bedömas som just personaluthyrning och inte tillhandahållande av vård. Det förstnämnda är en momspliktig verksamhet och det sistnämnda är det inte.

De privata vårdgivarna får inte dra av den nya momsen eftersom deras verksamhet inte är momspliktig. De offentliga vårdgivarna kompenseras däremot för momsen via ett särskilt system.

I juni gjorde en bred riksdagsmajoritet, samtliga utom V, ett tillkännagivande om vårdmomsen. Kravet var en skyndsam konsekvensanalys av den nya praxisen.

Organisationen Vårdföretagarna har tagit reda på att 92 procent av vårdföretagen har personal som inte är direktanställd, för 64 procent är detta en förutsättning för att få tillgång till rätt kompetens och för nästan hälften gäller att de inte klarar grundbemanningen utan egenföretagare eller inhyrning.

Någon måste betala dessa 25 procent. Antingen vårdföretagen eller den inhyrda personalen genom lönesänkningar. Det är lätt att se hur hårt det drabbar dessa personalintensiva verksamheter. Detta samtidigt som de offentliga vårdgivarna kan fortsätta att hyra in personal utan någon kostnadshöjning.

Vårdföretagarna har tagit fram ett förslag till förtydligande av mervärdesskattelagen. Sju ord kan läggas till och då blir uthyrning av vårdpersonal återigen momsfri. Skatteexperten Pernilla Rendahl, Handelshögskolan i Göteborg, har gjort en analys som utmynnar i att en sådan lagändring inte strider mot EU-rätten. Det går alltså om att undanröja denna skattesnedvridning som aldrig var avsiktlig.

Riksdagsbeslutet borde ha utlöst en febril aktivitet på finansdepartementet. Kanske vill regeringen vänta med att åtgärda det till budgetförhandlingarna med C och L? Det är ju de partierna som har fått in positiva skrivningar om privat vård i januariöverenskommelsen.

Alltså kan C och L få slopad vårdmoms som en ”vinst” i förhandlingen, och måste i så fall lämna ifrån sig en annan ståndpunkt. En sådan taktik bör C och L inte acceptera.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer