Annons

Regeringen måste få terrorlagstiftning på plats

LEDARE. ”Man måste städa framför sin egen dörr”. Reaktionerna har varit många på Anders Ygemans uttalande efter att Norges statsminister Erna Solberg pekat på att svensk extremism delvis spiller över till Norge. 

NY TERRORLAGSTIFTNING. Efter att regeringens tidigare förslag om att göra deltagande och samröre med terrororganisationer olagligt drogs tillbaka, kommer nu ett nytt förslag. Det är viktigt att Sverige får en ordentlig lag på plats, utan fler dröjsmål.
NY TERRORLAGSTIFTNING. Efter att regeringens tidigare förslag om att göra deltagande och samröre med terrororganisationer olagligt drogs tillbaka, kommer nu ett nytt förslag. Det är viktigt att Sverige får en ordentlig lag på plats, utan fler dröjsmål.Foto: Claudio Bresciani / TT

Konflikten brusade upp i kölvattnet av förra veckans misstänkta terrordåd i norska Bærum, där en beväpnad man öppnat eld inne i en moské.

Två dagar senare, i onsdags, anhölls en man i Östersund på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord. Efter att Säkerhetspolisen tagit över ärendet, ändrades rubriceringen till misstankar om stämpling till terroristbrott.

Det skulle givetvis vara lättare för svenska ministrar att hålla en hög svansföring gentemot andra länder om Sverige inte haft problem med terrorism, eller om vi faktiskt hade legat i täten för att motverka densamma. Olyckligtvis är så inte fallet.

Efter terrordådet på Drottninggatan 2017, slöt regeringen och de dåvarande Allianspartierna en överenskommelse om skärpta terrorlagar. Bland annat rörde detta ett förbud mot samröre med terrorgrupper. I februari i år överlämnade regeringen en lagrådsremiss på ämnet till Lagrådet. Regeringen föreslog då att göra deltagande i, och samröre med, terrororganisationer olagligt från 1 augusti.

En ny terrorlagstiftning var nära. Men i slutet av mars återtog regeringen sitt förslag. Lagrådet hade underkänt det, med anledningen av att den ansågs strida mot den grundlagsskyddade föreningsfriheten.

Hanteringen av den svenska terrorlagstiftningen lämnar mycket att önska, för att uttrycka sig milt. Dels eftersom vi redan missat möjligheten att lagföra exempelvis dem som anslöt sig till IS i Syrien och Irak. Men också eftersom det för gemene man känns ganska svårbegripligt att det inte skulle gå att göra skillnad på en IS-soldat och en medlem i en kyrklig syförening.

Visst måste man städa framför sin egen dörr. På samma sätt måste Sverige ta itu med luckorna i sin egen lagstiftning. Det är därför välkommet att regeringen nu gör ett nytt försök att förbjuda samröre med terrororganisationer från 1 januari 2020. Genom att fokusera på samröre snarare än deltagande, gör man bedömningen att den är förenlig med grundläggande fri- och rättigheter.

Vi får hoppas att lagstiftningen inte dröjer ytterligare. Det är dags att Sverige får en ny lagstiftning på plats.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera