1515
Annons

Regeringen måste få terrorlagstiftning på plats

LEDARE. ”Man måste städa framför sin egen dörr”. Reaktionerna har varit många på Anders Ygemans uttalande efter att Norges statsminister Erna Solberg pekat på att svensk extremism delvis spiller över till Norge. 

NY TERRORLAGSTIFTNING. Efter att regeringens tidigare förslag om att göra deltagande och samröre med terrororganisationer olagligt drogs tillbaka, kommer nu ett nytt förslag. Det är viktigt att Sverige får en ordentlig lag på plats, utan fler dröjsmål.
NY TERRORLAGSTIFTNING. Efter att regeringens tidigare förslag om att göra deltagande och samröre med terrororganisationer olagligt drogs tillbaka, kommer nu ett nytt förslag. Det är viktigt att Sverige får en ordentlig lag på plats, utan fler dröjsmål.Foto: Claudio Bresciani / TT

Konflikten brusade upp i kölvattnet av förra veckans misstänkta terrordåd i norska Bærum, där en beväpnad man öppnat eld inne i en moské.

Två dagar senare, i onsdags, anhölls en man i Östersund på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord. Efter att Säkerhetspolisen tagit över ärendet, ändrades rubriceringen till misstankar om stämpling till terroristbrott.

Det skulle givetvis vara lättare för svenska ministrar att hålla en hög svansföring gentemot andra länder om Sverige inte haft problem med terrorism, eller om vi faktiskt hade legat i täten för att motverka densamma. Olyckligtvis är så inte fallet.

Efter terrordådet på Drottninggatan 2017, slöt regeringen och de dåvarande Allianspartierna en överenskommelse om skärpta terrorlagar. Bland annat rörde detta ett förbud mot samröre med terrorgrupper. I februari i år överlämnade regeringen en lagrådsremiss på ämnet till Lagrådet. Regeringen föreslog då att göra deltagande i, och samröre med, terrororganisationer olagligt från 1 augusti.

En ny terrorlagstiftning var nära. Men i slutet av mars återtog regeringen sitt förslag. Lagrådet hade underkänt det, med anledningen av att den ansågs strida mot den grundlagsskyddade föreningsfriheten.

Hanteringen av den svenska terrorlagstiftningen lämnar mycket att önska, för att uttrycka sig milt. Dels eftersom vi redan missat möjligheten att lagföra exempelvis dem som anslöt sig till IS i Syrien och Irak. Men också eftersom det för gemene man känns ganska svårbegripligt att det inte skulle gå att göra skillnad på en IS-soldat och en medlem i en kyrklig syförening.

Visst måste man städa framför sin egen dörr. På samma sätt måste Sverige ta itu med luckorna i sin egen lagstiftning. Det är därför välkommet att regeringen nu gör ett nytt försök att förbjuda samröre med terrororganisationer från 1 januari 2020. Genom att fokusera på samröre snarare än deltagande, gör man bedömningen att den är förenlig med grundläggande fri- och rättigheter.

Vi får hoppas att lagstiftningen inte dröjer ytterligare. Det är dags att Sverige får en ny lagstiftning på plats.


Innehåll från Swedbank FörsäkringAnnons

Swedbank Försäkring – försäkrad trygghet genom hela livet

Med konkurrenskraftiga personförsäkringar och pensionslösningar hittar Swedbank Försäkring nöjda kunder över hela landet. Hållbarhet, ekonomisk trygghet och personlig service är ledord i företagets erbjudande.

Tack vare Swedbanks och sparbankernas kontorsnät har Swedbank Försäkring stark lokal förankring i hela Sverige. Det, i kombination med produktutbudet och företagets omfattande fokus på hållbarhet, förklarar varför många väljer att bli kund här. Det finns även ekonomiska vinster med valet:

– Statistiken för avtalspension från Konsumenternas försäkringsbyrå visar att vår fondförsäkring levererat bäst avkastning av alla aktörer de senaste åren. Du får helt enkelt mer i plånboken som pensionär om du sparar hos oss, säger Johanna Okasmaa-Nilsson, vd för Swedbank Försäkring.

För både privat- och företagskunder

Swedbank Försäkring erbjuder pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar och person- och riskförsäkringar för både privatkunder och företag. Med 30 års erfarenhet och 300 miljarder i förvaltat kapital kombinerar man erfarenhet med framåtsträvande – allt för att främja hälsa och ekonomisk trygghet för sina kunder.

– Vi är ett fullsortimentsbolag med såväl sparande som riskprodukter. Swedbank Försäkring tillgodoser de behov av försäkringsskydd och sparande som en privatperson har genom livet, och med de försäkringslösningar vi erbjuder företagskunder hjälper vi dem att bli attraktiva arbetsgivare med förutsättningar för långsiktig tillväxt, säger Johanna Okasmaa-Nilsson.

Personlig rådgivning med Trygghetskollen 

En av de mest uppskattade produkterna är Tryggaförsäkringarna, liv- och sjukförsäkringar för privatpersoner. Försäkringarna skapar förutsättningar att göra långsiktiga planer samtidigt som de ger en trygg plattform för livets olika händelser. 

– Med våra Tryggapaket får man rådgivning via sin bank – Trygghetskollen – där vi ser över hela behovet av försäkringssparande, allt från att kan man bo kvar i huset om ens partner avlider till vad som händer om man blir sjuk eller arbetslös. Möjligheten till individuell rådgivning och ett försäkringspaket anpassat efter ens unika behov skiljer oss från många av våra konkurrenter, säger Johanna Okasmaa-Nilsson.

Nu lanseras Pensionsspar Privat

I vår lanserar Swedbank Försäkring en helt ny produkt: Pensionsspar Privat, en kapitalförsäkring för pensionssparande som kommer att kunna tecknas både på bankkontoret och digitalt i internetbanken eller appen.

– Vi ser ett stort behov av att hjälpa människor att spara till pensionen. Idag sker det ofta via investeringssparkonton, något som inte är optimalt för just pensionssparande. Därför har vi skapat Pensionsspar Privat och satt samman hållbara portföljer där vi ska försöka nå samma fina avkastning som vi har inom avtalspension, säger Johanna Okasmaa-Nilsson.

Om Swedbank Försäkring

Swedbank Försäkring grundades 1990 och är ett dotterbolag till Swedbank. Man erbjuder pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar samt person/riskförsäkringar till privatkunder och företag. Swedbank Försäkring har omkring 1,2 miljoner kunder och det förvaltade kapitalet uppgår till 300 miljarder.

Läs mer på swedbank.com/forsakring

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank Försäkring och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?