Regeringen kan inte ha två linjer

LEDARE. Regeringssamarbetet vilar på en skör tråd sedan Liberalerna ställde ett ultimatum i migrationspolitiken. Förslaget om en ny humanitär skyddsgrund, där personer med en särskild anknytning till Sverige ska få utökade möjligheter att stanna, måste dras tillbaka. Annars spricker januariavtalet, och därmed budgetsamarbetet.

OLIKA BILDER. Innebörden av den nya humanitära skyddsgrunden skiljer sig åt beroende på vilken minister man lyssnar på.
OLIKA BILDER. Innebörden av den nya humanitära skyddsgrunden skiljer sig åt beroende på vilken minister man lyssnar på.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Nyamko Sabunis utspel har följts av ett samstämmigt fördömande från januarikollegorna. Om Liberalerna gör slag i saken kan extraval inte uteslutas hotar Stefan Löfven. Partiet borde ”besinna sig”. Annie Lööf varnar för regeringskris. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi hoppas att Liberalerna förstår hur viktigt januariavtalet är för Sverige. Speciellt i en pandemi.

Ett allvarligt läge för Sverige alltså, om man ska tro regeringen. Att riskera samarbetet blir än mer obegripligt när man lyssnar på hur Morgan Johansson (S) beskriver den nya humanitära skyddsgrunden. Det är bara en ventil. Inget annat än ”ett mikroförslag i marginalen på migrationspolitiken”. Det bör varken ryckas ut eller förstoras upp, enligt justitieministern. Varför skulle Liberalerna bråka om det?

Problemet är att det är svårt att veta vad, eller vem, man ska tro. Innebörden av förslaget skiljer sig åt beroende på vilken minister man lyssnar på. Enligt Morgan Johansson kan en person inte prövas enligt den nya skyddsgrunden om den inte tidigare haft uppehållstillstånd till följd av asylskäl (tvärtemot vad det står i regeringens förslag). Den humanitära skyddsgrunden ska enligt honom framför allt inte gälla dem som omfattas av gymnasielagen.

Så låter det inte på Märta Stenevi, regeringens nya bostads- och jämställdhetsminister. Personer som omfattas av gymnasielagen och har ett utvisningsbeslut ska kunna prövas enligt den humanitära skyddsgrunden. På frågan hur hennes tolkning går ihop med justitieministerns svarar Stenevi att man ska diskutera ”förfiningarna”.

Att Liberalerna markerar mot röran är förståeligt. Till och med Migrationsverket vill ha förtydligande i hur man ska tolka det nya regelverket. Givet ministrarnas olika versioner lär regeringen stöta på problem redan där, innan Liberalerna hinner bli ett. Med all press som nu riktas mot Nyamko Sabuni är det den riktiga komiken. Det största hotet mot regeringen kommer fortfarande inifrån.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?