1515

Regeringen kan inte delegera bort sin roll

Sommarens industripolitiska fråga är utan tvekan framtiden för svensk cementtillverkning. Debatten har varit intensiv om vad som har gått fel efter att Mark- och miljööverdomstolen fattade sitt beslut som i praktiken innebär att 75 procent av svenska cementleveranser kommer att upphöra i höst. 

Cementas täkt på Gotland.
Cementas täkt på Gotland.Foto:Cementa

Det har flera gånger framförts att domstolsprocessen måste ha sin gång, och att man inte får ingripa i den. Men även om regeringen inte gärna kan recensera ett domstolsbeslut så kan andra göra det. Och om domstolsprocesser ger ett oönskat utfall på samhällsnivå så ska folkvalda politiker agera för att ändra lagen. I det finns inget odemokratiskt, låt vara att allt lagstiftningsarbete är tidsödande och begränsat av grundlag, EU-rätt och annat.

Åtskilliga debattörer säger att Cementa har gjort ett otillräckligt underlag. Och det är onekligen vad Mark- och miljööverdomstolen har sagt. Men underrätten, Mark- och miljödomstolen, ansåg inte det. Med andra ord kan det inte vara så självklart att utredningen från bolagets sida är undermålig. Om man ändå ger sig in i vad som har gått snett i domstolsprocessen bör man granska varför ärendet har dragit ut så lång tid att endast några månader återstår innan det gamla tillståndet löper ut.

I sitt överklagande till Högsta Domstolen redogör Cementa för förseningarna, exempelvis att det tog 14 månader för Mark- och miljööverdomstolen att komma fram till att det förelåg ett rättegångshinder. Avgörandet kom först nio månader efter avslutad huvudförhandling i stället för de två månader som regeln i Miljöbalken säger. Den som säger att domstolen har gjort allt enligt reglerna och alla brister således beror på Cementa, har uttalat sig alltför tvärsäkert.

Det står i Socialdemokraternas partiprogram att monarkin bör avskaffas. Samtidigt präglas partiets industripolitik av ett monarkistiskt beteende: Ska det invigas en fabrik? Skoj, vi kommer och klipper band (och tar åt oss äran). Ska man skapa förutsättningar för ny industri och råvaruutvinning? Nej, det kan vi inte påverka, vi har ingen makt över det och vi får inte uttala oss och blanda oss i. Vi får se tiden an.

Regeringen tycks i sina analyser inte ha sett vilken flaskhals som finns i cementledet. Eftersom staten är reglerare på miljöområdet är marknaden inte helt fri. Därför kan inte regeringen abdikera från sin strategiska roll.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?