Annons

Regeringen inför dold subvention till vindkraften

Regeringen ger Svenska kraftnät i uppdrag att bygga ut stamnätet till vårt sjöterritorium för att underlätta utbyggnaden av vindkraft till havs.

VINDKRAFT. Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och energiminister Anders Ygeman (S) presenterade på torsdagen ett nytt uppdrag till Svenska kraftnät om att underlätta för utbyggnaden av vindkraft till havs. I praktiken är det en onödig subvention.
VINDKRAFT. Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och energiminister Anders Ygeman (S) presenterade på torsdagen ett nytt uppdrag till Svenska kraftnät om att underlätta för utbyggnaden av vindkraft till havs. I praktiken är det en onödig subvention.Foto:Robin Ek/TT

Det meddelade Anders Ygeman och Per Bolund på torsdagen. Enligt de rödgröna ministrarna kommer åtgärden både att mildra effektbristen i södra Sverige och öka möjligheten att nå målet om 100 procent förnybar el till 2040.

Det må låta som en rimlig åtgärd, med tanke på hur långsamt utbyggnaden av vindkraft går i dag. 

Men i praktiken handlar det om en typ av subvention i form av minskade anslutningsavgifter för havsbaserade vindkraftsprojekt, vilket är fel väg att gå.

För problemet är ju inte att projektörer tycker att det är för dyrt att bygga ute till havs som förutsättningarna ser ut i dag, när de själva får stå för anslutningen till stamnätet.

I så fall hade ju inte ansökningar motsvarande tre gånger den svenska elkonsumtionen legat på kö hos Svenska kraftnät, och då pratar vi bara södra Sverige.

Att det händer så lite beror på annat. 

Framför allt beror det på att Försvarsmakten säger nej med hänvisning till rikets säkerhet, vilket är svårt att argumentera emot. 

Och precis som i andra uppmärksammade tillståndsärenden i Sverige sätter miljölagstiftningen stopp, med Natura 2000-områden och långa, oberäkneliga tillståndsprocesser.

Det är detta som måste åtgärdas om det ska bli fart på byggandet av vindkraft till havs.

Regeringens utspel är ett uppenbart försök att visa handlingskraft under den rådande energikrisen. Vi kan räkna med att S och MP kommer att framhäva vindkraftsutbyggnaden i kommande diskussioner om kärnkraften, nu när man tycker sig ha säkrat ersättningsproduktion.

Men i praktiken är det här en konstig prioritering, som dessutom lär bli dyr för elkonsumenterna. 

Ökade kostnader för Svenska kraftnät innebär i förlängningen höjda avgifter för slutkunderna, vilket ministrarna glömde nämna. 

Man nämnde inte heller att en majoritet av remissinstanserna sagt nej till förslaget under vårens remissrunda.

Det skulle vara betydligt bättre om regeringen låter Svenska kraftnät fokusera på de akuta stamnätsbrister som blottlagts i överföringskapaciteten från norr till söder, med tanke på de enorma elprisskillnaderna.

Regeringen bör dessutom snabba på den ”havsplan” som håller på att tas fram, där lämpliga platser för vindkraftsbyggen ska pekas ut, likt det danska systemet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera