1515
Annons

Regeringen ignorerar orsakerna till ojämlikhet

Regeringen verkar närmast besatt av att prata om klyftor. Miljöpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Karolina Skog varnade i tisdagens Di för att nästa års budget leder till ökade klyftor. Magdalena Andersson har utnämnt klyftorna till följd av kapitalinkomster som ”centrala att bekämpa”. Klyftor var en av huvuddelarna i Stefan Löfvens sommartal.

KLYFTIG. Retoriken till trots vet finansminister Magdalena Andersson att ökade klyftor har tjänat Sverige väl och att hon själv inte vill ändra på det.
KLYFTIG. Retoriken till trots vet finansminister Magdalena Andersson att ökade klyftor har tjänat Sverige väl och att hon själv inte vill ändra på det.

De ekonomiska klyftorna i Sverige har vuxit snabbare än i något annat västland de senaste decennierna. Från att ha varit det mest jämlika landet i EU 2005, är Sverige i dag på plats 11. Ökade kapitalinkomster har bidragit till en mer ojämn inkomstfördelning. Antalet fattigpensionärer har nästintill fördubblats på 15 år.

Det kan tyckas vara ett stort problem. Men en ojämn inkomstfördelning i ett meritokratiskt samhälle är på många sätt mer rättvist och ekonomiskt effektivt än alternativet.

De ökande klyftorna är resultatet av politiska beslut, både av S-regeringar och M-ledda regeringar. Och de har en bred acceptans.

Att det ska löna sig att arbeta är något som många håller med om. Vilka incitament finns det att försörja sig och ta steget in på arbetsmarknaden, om man kan få samma ekonomiska ersättning som arbetslös? Vad är vitsen med att jag arbetar, om en annan kan få samma ekonomiska fördelar utan arbete?

En av alliansregeringarnas främsta framgångar är införandet av jobbskatteavdraget som sänkte skatterna på arbetsinkomst - allra mest ökade den disponibla inkomsten som andel av lönen för de med lägre inkomster. I flera led gjorde man skillnaderna mellan att ha ett arbete, och att inte ha ett arbete, än mer märkbar. Med varje jobbskatteavdrag ökade man incitamenten att få folk i arbete. Samtidigt har också ersättningarna för dem som står utanför arbetsmarknaden minskat. Socialdemokratern har i grunden inte ändrat på detta.

I och med att de ekonomiska skillnaderna mellan arbete och arbetslöshet har blivit större, är det också naturligt att det reflekteras i inkomstfördelningen. När man förfäras över en ojämn inkomstfördelning, gör man bäst i att tänka efter i fall man anser att alla, oberoende av vad man har gjort för att förtjäna det, ska ha lika mycket resurser till sitt förfogande.

Klyftorna har också ökat mellan dem som är inne på arbetsmarknaden och de som står utanför. Det omfattande skyddet som finns för arbetstagare innebär också att trösklarna för anställning blir högre. I och med att det är svårt att avskeda, är också ansvaret större för arbetsgivare att vara noga med vilka de släpper in. 

Höga inträdeslöner eller omfattande arbetstagarskydd kan knappast användas som argument för att skydda potentiella arbetstagare, om det samtidigt innebär att dessa aldrig kommer att ta foten in på arbetsmarknaden.

Parallellt med situationen på den svenska arbetsmarknaden har Sverige valt att ta emot många flyktinginvandrare. Hundratusentals personer har kommit hit och förväntas kunna tävla på den Sveriges högkvalificerade arbetsmarknad. Att nyetablerade har svårt att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden är ett erkänt faktum och det ökar ojämlikheten. Bland andra OECD har betonat problemet.

Utvecklingen av antalet fattigpensionärer i Sverige härstammar från samma anledning. De som finns representerade bakom siffrorna är i hög grad äldre personer som kommit till Sverige. En ökning av fattigpensionärer låter givetvis inte som något önskvärt, men samhällets välfärdstjänster varken bör eller kan vara öppna för alla, utan måste vara beroende av hur länge man vistats eller arbetat i Sverige.

Ekonomisk ojämlikhet kan bara anses av ondo om meritokrati inte ger utslag i befolkningens inkomster. Hur detta ska ske när somliga hålls borta från arbetsmarknaden är svårt att föreställa sig. Om man som i regeringens fall är fast besluten att upprätthålla den elit som lyckats få tillgång till den svenska arbetsmarknaden, får man hålla god ton i frågan om ojämlikhet. Man har själv varit med och skapat problemet.

Vill man å andra sidan öppna upp möjligheten för alla att göra en resa i inkomstfördelningen, går det inte att förbise behovet av att liberalisera arbetsmarknaden.


Innehåll från AccentureAnnons

Bransch i omvandling: Det här krävs för partnerskap med den nya elkunden

Vinterns elpriser har, minst sagt, fått konsumenterna att lägga märke till sin elräkning. Nu måste elbolagen visa kunderna att de erbjuder något mer än bara en faktura, och det finns framförallt fem områden som krävs för att skapa partnerskap med den nya elkunden.

Läs mer om vad som krävs för att bli framtidens elleverantör 

Det är mycket el på agendan just nu. Efter en vinter med rekordhöga elpriser har Rysslands invasion av Ukraina satt kniven mot strupen på den europeiska energianvändningen, samtidigt som klimatkrisen kräver en omställning från fossila bränslen i varenda bransch, från transport till ståltillverkning.

– Energi är verkligen en bransch under stark omvandling, och det sker brett i hela samhället, konstaterar Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

– Framförallt ser vi att kunderna, oavsett om det är privatkunder eller företagskunder, i dag ställer helt andra krav på sin elleverantör än vad de har gjort tidigare.

Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.
Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

Rapporten ”The New Energy Consumer” från Accenture konstaterar att relationen mellan kund och elleverantör tidigare var i princip transaktionsbaserad. El kom ur två hål i väggen, räkningen betalades, ingen tänkte mer på det än så.

– Men både det höga elpris vi ser nu och den höga medvetenhet som finns kring hållbarhet har ändrat det här markant. Slutkunden idag vill vara med och bidra till energi-omställningen genom att köpa grönare el, men de vill också ha hjälp från elbolagen med att effektivisera sin egen elkonsumtion.

Perspektivskifte av stora mått

Och det här ställer elbolagen inför ett perspektivskifte av stora mått. Inte minst kräver det en ny syn på vad som egentligen skapar värde för både dem själva, och för kunden. Enligt rapporten är det framförallt fem områden som elbolagen behöver fundera över för att skapa en känslomässig, snarare än transaktionsbaserad, relation med sina kunder: Syfte, Produkter, Teknikplattformar, Talang och Partnerskap.

– Alla de här fem är lika viktiga, men att ha ett ambitiöst och genuint syfte som fylls med reellt innehåll snarare än floskler är grunden. Syftet skall sedan driva åtgärder, för det är utan tvekan så att kunder och företag vill köpa tjänster och produkter från företag som bidrar till omställningen kring hållbarhet.

Det är med ett tydligt syfte företagen kan hitta riktningen för att utveckla nya produkter och tekniska plattformar, det är med ett tydligt syfte de kan attrahera anställda och kunder, och det är med ett tydligt syfte de hittar de partnerskap som blir avgörande för att kunna bli en viktig spelare, inte bara på elmarknaden, utan i den energiomställning som nu sker inom hela samhället. Och här ser Fredrik Engdar att de svenska bolagen ligger bra till.

– Många svenska elbolag ligger redan långt framme, för de vet vad de vill åstadkomma och de verkar vara genuina i sin önskan att nå dit. Nu gäller det att ta nästa steg och fortsätta driva omvandlingen mot ett hållbart samhälle.

Rapporten visar även att konsumenterna vill ha hjälp att själva ställa om sin energikonsumtion. Dels via råd och tips, dels också via nya produkter och miljövänliga alternativ. 

– De svenska bolagen ligger bra till när det gäller att erbjuda grön el, men sen behöver de hjälpa kunderna i deras omställning och effektivisera elanvändningen. För att åstadkomma detta behövs både större insikt i kunders beteende och behov, samt nya typer av produkter. 

Nya former av partnerskap

En annan viktig aspekt av omställningen är nya former av partnerskap för att i nära samarbete med företagskunder och andra aktörer på marknaden förändra energianvändningen. 

– Partnerskap är en hjärtefråga för mig. Energiomställningen har redan lett till helt nya sorters gränsöverskridande samarbeten mellan branscher som vi inte har sett så ofta tidigare.

Till exempel möbelföretag som säljer solpaneler, snabbmatskedjor som blir laddstationer för elbilar, oljebolag som köper kraftbolag – kombinationerna är många, ibland överraskande och uppstår överallt.

– Det är den ökande kundinsikten, och självinsikten, som ligger bakom. Företagen inser att de inte kan göra allt själv, utan att de måste ingå partnerskap både med aktörer i andra branscher och med snabba, digitala startups som kan hjälpa till att utveckla nya förmågor och snabba på energiomställningen. De här konstellationerna kommer att vara avgörande för att klara av att vara relevant på den nya energimarknaden.

Läs mer om elbranschens omställning 

 

Mer från Accenture

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accenture och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?