ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Regeringen i vägen för näringsfrihet

  • NÄRINGSFRIHET. Att regeringen lägger sig i oberoende domstolars beslut, så som i fallet om Preemraff, tillför en ny dimension av osäkerhet för företag som vill expandera. Foto: Thomas Johansson/TT, Thomas Johansson/TT, Thomas Johansson/TT

LEDARE. Hundratals demonstranter från runt om i Sverige har i dagarna strömmat till västkusten. I centrum för pådraget står Preems planerade utbyggnad av sitt oljeraffinaderi vid Brofjorden norr om Lysekil, ett raffinaderi som skapat polariserade åsikter sedan det öppnade 1975.

Alla var de på plats för att visa vilken sida de står på i den minst tre dagar långa förhandlingen om utbyggnaden som inleddes under tisdagen i Mark- och miljööverdomstolen. Tidigare instanser har sagt ja till att ge Preem miljötillstånd, men tillståndet har överklagats av miljöorganisationer.

Vad överdomstolen kommer fram till blir dock enbart en rekommendation. Sedan augusti i fjol ligger nämligen beslutet om utbyggnaden hos regeringen, som för första gången tog kontroll över ett miljöärende av klimatskäl.

Isabella Lövin har motiverat ingripandet med att utbyggnaden försvårar Sveriges möjligheter att nå Sveriges klimatmål om nettonollutsläpp 2045. Enligt Preem beräknas utbyggnaden öka koldioxidutsläppen med en miljon ton per år.

Att ställa sig i vägen för näringslivets investeringar är i sig ett anmärkningsvärt beslut från regeringens sida. Anläggningen som väntas kosta 15 miljarder kronor ska bland annat möjliggöra användandet och produktion av förnybara råvaror och drivmedel. Preem menar att den ökade produktionen av förnybart delvis väger upp utsläppsökningen genom att i stället minska utsläppen i användarledet.

Till saken hör även att Preems raffinaderier tillhör de mest energieffektiva. De släpper ut 21 procent mindre koldioxid än genomsnittet i Västeuropa. Genom att stoppa utbyggnaden förhindrar man att just Preems utsläpp ökar, men inte att utsläppen ökar från ett mindre energieffektivt raffinaderi i stället.

Till råga på allt täcks klimatkostnaden av Preems utsläpp genom EU:s utsläppshandel. Systemet med utsläppsrätter ska säkerställa att utsläppsminskningar sker på ett effektivt sätt, ett system som regeringen nu anklagas för att underminera.

Regeringen låter sina klimatnationalistiska skygglappar stå i vägen för såväl näringsfriheten som globalt klimatansvar. Det tillför även en ny dimension av osäkerhet för företag som vill expandera att regeringen tar sig frihet att själv gå in i de fall inte oberoende domstolars beslut passar den.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer