Annons

Regeringen bränner olja i sommarhettan

LEDARE. En värmebölja har svept in över Sverige. SMHI har tidigare i veckan varnat för mycket höga temperaturer, i delar av landet kan det bli uppemot 34 grader.

KARLSHAMNSVERKET. Förbränningen av olja gör verket till en koldioxidtung verksamhet som särskiljer sig från Sveriges annars nästintill utsläppsfria elproduktion.
KARLSHAMNSVERKET. Förbränningen av olja gör verket till en koldioxidtung verksamhet som särskiljer sig från Sveriges annars nästintill utsläppsfria elproduktion.Foto:Pressbild från Uniper.

Under varma sommarmånader likt den här går i regel både elförbrukningen och priset på densamma ned. Inte i år. I den ovanliga högsommarvärmen har Sverige börjat elda med olja och importera fossil el från Baltikum för att säkra elförsörjningen.

Det var i tisdags som elbolaget Uniper meddelade att det plötsligt blivit lönsamt att sätta Sveriges reservkraftverk, Karlshamnsverket, i drift. Det producerar el genom förbränning av olja och tas i bruk vid effektbrist - något som vanligtvis inträffar under vintermånaderna när kylan tränger på och elförbrukningen ökar. Den fossila förbränningen gör det till en koldioxidtung verksamhet som särskiljer sig från Sveriges annars nästintill utsläppsfria elproduktion. 

Att verket startat upp den här junimånaden beror på att det råder effektbrist i södra och mellersta Sverige. Det har fått elpriset att rusa. För torsdagen steg dagspriset för de två områdena med 85 procent jämfört med onsdagen. Som högst var noteringen över 2 kronor per kilowattimme, en nivå som inte skådats under sommarmånaderna sedan 2011.

Skillnaden i södra och mellersta Sverige gentemot den norra delen av landet är markant. Där finns just nu en trygg elförsörjning från vattenkraft, med välfyllda vattenmagasin. Så sent som i slutet av maj meddelade Vattenfall att den snörika vintern väntades skapa en stark vårflod i takt med varmare temperaturer, något som spåddes ge rekordlåga elpriser under sommaren.

Den goda tillgången i norr kommer dock inte landets sydliga regioner till del, där elproduktionen gått på sparlåga. Vinden viner inte i samma utsträckning, den instabila vindkraften har stannat av. Vårens låga elpriser gjorde att lönsamheten i kärnkraft utmanades, vars reaktorer är lokaliserade i södra och mellersta Sverige.

Överföring från norr till söder hindras av kapaciteten i nätet. Att dess stabilitet inte kan garanteras är inget annat än ett fatalt misslyckande. Investeringar för att stärka nätet är enligt Svenska kraftnät planerad, och kommer pågå under 20 år. Men en fungerande leverans av el kan inte dröja.

En av reaktorerna som påverkades vid vårens prisfall var Ringhals 1. Den låga lönsamheten gjorde att Vattenfall skrotade planen på att återstarta reaktorn efter ett driftuppehåll tidigare i år. I stället skulle uppstarten ske efter sommaren, och pågå fram tills årsskiftet när reaktorn stängs ned för gott.

Genom ett avtal med Svenska kraftnät drar Vattenfall igång elproduktionen från Ringhals 1 den 1 juli för att säkerställa elförsörjningen i hela landet. Det beräknas stabilisera marknaden kortsiktigt, men den nalkande nedstängningen ger skäl till oro. Den planerbara el som ges av kärnkraften är vindkraftens stora akilleshäl. Det är en svaghet som inte går att förbise i ljuset av det sviktande elnätet, oaktat hur välfyllda norra Sveriges vattenmagasin är.

Den senaste tidens stormiga utveckling på elmarknaden var inte nog för att vända den knappa majoritet - 174 mot 173 - som i januari röstade mot en förlängd drift av Ringhals. S, C, V och MP röstade i tisdags mot ett initiativ från KD om att stoppa nedstängningen.

Det är ett svek, både mot södra och mellersta Sverige, vars långsiktiga elförsörjning är otrygg, men också mot klimatet. Det hamnar på dessa partier att stå till svars för hur elbehovet ska kunna tillgodoses, nu och framgent. Det är inget annat än hyckleri att partier som säger sig vilja minska utsläppen samtidigt intar en position som innebär förbränning av olja och större import av fossil el.

Att stora delar av Sverige 2020 upplever elbrist borde vara fullkomligt oacceptabelt. Likaså de utsläpp från smutsig elproduktion som hade kunnat undvikas. Di har tidigare avslöjat att Ringhals 1 med låga investeringar kan drivas till 2036. Att stänga ned kärnkraften har alltid varit en dålig idé, med dagens blottlagda brister vore det en katastrof.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Resurs BankAnnons

Resurs Bank skapar hållbar lönsamhet när handeln förändras

Anna Nauclér, CCO på Resurs Bank
Anna Nauclér, CCO på Resurs Bank

Under lång tid har hållbarhetsfrågan och den cirkulära ekonomin vänt upp och ner på handeln och i dagsläget möter handlare också helt nya utmaningar där kunder håller hårdare i sina pengar. Förmågan att snabbt ställa om sin verksamhet blir därför allt viktigare, framför allt när nya oförutsedda omvärldsfaktorer nu tydligt påverkar handeln. Att väga in ansvarsfull kreditgivning och erbjuda flexibla betallösningar är två sätt att skapa hållbar lönsamhet och stå starkare i en osäker värld.

Nya utmaningar bidrar också till utveckling, nya kundresor och nya erbjudanden. Resurs Bank är en av de största leverantörerna av betallösningar på den nordiska marknaden och har lång erfarenhet av att i nära samarbete med sina partners möjliggöra detta omställningsarbete.

– Vill man få återkommande kunder kan man inte bara konkurrera med pris. Istället behöver man utmärka sig som en aktör som snabbt förstår kunderna behov och kan ställa om även när det blåser upp till storm. En viktig aspekt är att erbjuda olika alternativ av betallösningar i kombination med en noggrann kreditbedömning som ger kunderna ökad handlingskraft, trygghet och flexibilitet. Därför erbjuder vi bland annat prenumerationslösningar som ger kunden möjlighet att använda en produkt utan att äga den och därmed istället få en månadsavgift som går att avsluta, säger Anna Nauclèr, CCO på Resurs Bank.

Resurs Checkout – en omnilösning

När konsumenter ändrar sitt sätt att handla är det viktigare än någonsin med en omnilösning som håller ihop kommunikation och betallösningar i både e-handel och butik.

– Med Resurs Checkout får handlare en omnilösning som gör det smidigt att anpassa sin affär till de kanaler som konsumenterna efterfrågar. Med Resurs Checkout kan kunder välja delbetalning som gör att man kan skapa en jämnare månadsekonomi för att kunna planera sin ekonomi och känna sig trygg, fortsätter Anna.

Starka varumärken bygger lojalitet

Nyckeln till att få fler återkommande kunder ligger i att anpassa sin affärsstrategi så att den håller sig relevant och hjälper till att stärka varumärket. Precis som att affärsmodeller anpassas behöver varumärkesarbetet spegla vad som sker i världen.

– Handeln har mycket att vinna på att väga in aspekter som handlar om hållbar konsumtion, där kreditbedömning är grundläggande för att också skapa hållbar lönsamhet i sin affär. Genom att erbjuda co- och whitelabel-koncept för våra betallösningar, där våra partners varumärke frontas gentemot slutkund, skapas förutsättningar för en tydlig och anpassad kundkommunikation som stärker handlarens varumärke, säger Anna.

Klokare köp ger hållbarare samhällen

Detta får till följd att kunderna har råd att köpa produkter av högre kvalitet som håller längre vilket bidrar till klokare konsumtion samtidigt som högre snittköp skapar tillväxt. Långsiktigt smarta köp leder till hållbar privatekonomi, vilket i sin tur leder till mer hållbart rustade samhällen som kan leva upp till de globala målen.

– Resurs har en noggrann kreditbedömningsprocess med syfte att människor ska ha en långsiktig hållbar privatekonomi. Vi har individuell rådgivning och en rad olika aktiviteter för att undvika att kunder hamnar i inkasso. Ingen vinner på överskuldsättning, avslutar Anna.

FAKTA OM RESURS BANK

Resurskoncernen finns i hela Norden och består av Resurs Bank och Solid Försäkring. Vi jobbar med att skapa smarta betal- och finansieringslösningar för både konsumenter och företag.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Resurs Bank här 

Mer från Resurs Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Resurs Bank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?