Annons

Regeringen bör ingripa för Slite

Det går inte att överskatta de problem som uppstår om Cementa måste lägga ned cementproduktionen på Gotland till hösten. Regeringen bör skaffa sig en industripolitik värd namnet och agera för att säkerställa tillgången till byggbranschens viktigaste insatsvara. Anläggningen i Slite står för 75 procent av svensk cementproduktion. Någon ersättningskapacitet finns inte.

Slite, avgörande för svenskt byggande.
Slite, avgörande för svenskt byggande.

På tisdagen rapporterade Di om konsekvenserna av att Mark- och miljööverdomstolen sagt nej till fortsatt produktion i Slite. Beslutet kommer att överklagas, något som näringsminister Ibrahim Baylan hänvisar till för att inte behöva kommentera frågan. Domstolens integritet, alltså.

Men regeringen bör ha en strategi för att säkerställa råvarutillgången för bygg- och anläggningssektorn. Det handlar inte om subventioner och statligt ägande (som det gjorde på 1970-talet), utan om att agera proaktivt för industrins förutsättningar. Vad ska vi ha för regler för gruvdrift? Vilka myndigheter ska vara inblandade? Hur ska vi få en vettig balans mellan miljönytta och behovet hos Sveriges viktiga näringar? Kan vi göra lagstiftningen mer flexibel och tillväxtvänlig? Och hur ska industrin över huvud taget kunna få el?

Stefan Löfven har under sin regeringstid tryckt hårt på Sveriges nyindustrialisering. Ett expertråd tillsattes förra mandatperioden som kallades ”industrikansler”. Ministrar har solat sig i glansen av industrietableringarna i norr, som har en stark klimatprofil med fossilfritt stål och storskalig batteritillverkning.

Men det finns en verklighet vid sidan av bilbatterier, artificiell intelligens och digitala prestigeprojekt. Det är att Sverige behöver sin skogsproduktion, transportsektorn behöver drivmedel, byggindustrin behöver cement. Denna basindustri måste kunna fortsätta verka. Den behöver el, inte nedlagd kärnkraft. Den behöver staten som partner, inte motståndare.

Domstolsbesluten om tillstånd enligt miljöbalken är en process mellan den starka staten och industrin. På ena sidan Länsstyrelsen, Naturvårdsverket och en rad fristående organisationer med talerätt – och på den andra företaget. Styrkeförhållandena är inte till industrins fördel, om nu någon trodde det.

När Preemraff skulle få sitt miljötillstånd behandlat för två år sedan deklarerade regeringen att den skulle ta över tillståndsärendet när domstolarna var klara. Om det blev ”fel” beslut, ett ja, skulle regeringen alltså ändra på det.

När det passar är det inte så viktigt med domstolarnas integritet.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera