ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Redaktörens frihet är det viktigaste värdet

  • Foto: Lars Dareberg

Bonnier News, som bland annat äger Di, Expressen, DN och Sydsvenskan, tar över 28 lokaltidningar via köpet av Mittmedia. Det hade varit en osannolik händelse på den gamla analoga tiden. 

Nu, när de farligaste konkurrenterna på den lokala mediemarknaden heter Google och Facebook är köpet en möjlighet till bibehållen pluralism.

Bland titlarna finns namn som är nästan lika starka som städerna de verkar i: Östersunds-Posten, Dala-Demokraten, Gefle Dagblad, Nerikes Allehanda, VLT, för att nämna några. Att driva dem vidare är ett stort ansvar.

Där finns också titlar med en annan ideologisk inriktning än den liberala som är Bonniers traditionella lidelse. Det är också ett stort ansvar. Pressrösterna är en omistlig del av svensk demokrati. Göran Greider på Dala-Demokraten, S, Patrik Oksanen på Hudiksvalls Tidning, C, Jenny Wennberg på Arbetarbladet, S, och många andra bidrar varje dag till kvalificerad opinionsbildning.

De höjer taket, sprider lokala debatter till hela landet och är återkommande den viktigaste nationella rösten i olika frågor.

Det viktigaste värdet för en tidning är redaktionens frihet. Journalistiken ska inte gå andra ärenden än sitt eget. Det gäller även ledarsidans publicistik. Att värna de lokala redaktionernas publicistiska och ideologiska självständighet måste vara ett kärnvärde för den nya ägaren.

Denna uppgift blir än viktigare när ägarkoncentrationen ökar. Åsiktsskillnaden mellan Bonnier News nuvarande titlar är berikande och befriande. Det är bra för svensk debatt att ledarredaktörerna på Expressen, SDS, DN och Di har olika ståndpunkter i olika frågor, som i regeringsfrågan nyligen. Det är bra att de polemiserar mot varandra och det är viktigt att de känner full frihet att göra det fullt ut. Ingen koncerngemenskap ska lägga band på någon.

Misstankar om motsatsen kommer ofta från LO-bundna medier, som Aftonbladet. De känner andra som sig själv. Om LO äger bestämmer LO över ledarsidan. Bonniers tradition är en annan. Att förvalta en liberal tidningstradition är att värna yttrandefrihet, samt det lustfyllda i att göra bra tidningar.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer