1515

Reaktionen på Volvos rapport en väckarklocka

LEDARE. AB Volvo backade på börsen för andra gången på fyra dagar på fredagen, trots en stark rapport.

TUFF VECKA. AB Volvos vd Martin Lundstedt presenterade en rekordstark kvartalsrapport på fredagen. Aktien föll ändå.
TUFF VECKA. AB Volvos vd Martin Lundstedt presenterade en rekordstark kvartalsrapport på fredagen. Aktien föll ändå.Foto:@JOEY ABRAIT, Joey Abrait

Siffrorna för det tredje kvartalet överträffade analytikernas prognoser på samtliga punkter och särskilt orderingången imponerade. Aktien föll ändå.  

Det kan delvis kopplas till fredagens breda nedgång för verkstadsaktier, men understryker också vilken press marknaden i växande utsträckning sätter på aktörer som sitter fast i fossila värdekedjor.

I tisdags minskade Volvos börsvärde kraftigt sedan bolaget meddelat fel i avgasreningen av kväveoxider. Peugeot, Renault, Volkswagen och BMW hade alla det motigt på börsen under fredagen. Daimler vinstvarnade.

Det är egentligen ganska logiskt. Marknaden är framsynt och inser att Parisavtalet har konsekvenser. I torsdags röstade Europaparlamentets miljöutskott för sänkta lastbilsutsläpp som ett led i implementeringen. 

I Sverige ska koldioxidutsläppen från transport ned 70 procent till 2030. 

Miljömedvetenheten är numera kompakt, vilket återspeglas i politiken och därför också i bolagsvärderingar och investeringsbeslut.  

Storstadsborna är rikare och mer hälsomedvetna än någonsin och kräver ren luft. Flera europeiska och amerikanska storstäder har aviserat dieselförbud och i Paris stadskärna laborerar man redan med körförbud vissa dagar.

I Stockholm flaggar trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) för strängare miljözoner som utestänger vissa bensin- och dieselbilar från innerstan. 

I framtiden kommer den som vill transportera varor i städer att behöva göra det i eldrivna fordon. 

Volvos orderstock må vara stark i den rådande högkonjunkturen, men för att försäljningen ska förbli hållbar på sikt krävs en snabbare och mer omfattande omställning till eldrivna fordon.

Volvo bör dra lärdom av kursreaktionerna i veckan och våga accelerera språnget från diesel och hybrider till el på riktigt. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?