Annons

Rätt tyskt svar om nationen och EU

Den franska presidenten Emmanuel Macron fick i fredags ett oväntat tydligt mothugg från Angela Merkels efterträdare Annegret Kramp-Karrenbauer, de tyska kristdemokraternas nya ordförande.

SAARLÄNDARE, TYSK, EUROPÉ. CDU:s nya ledare Annegret Kramp-Karrenbauer har svarat Macron. Hon visar vägen framåt i ett EU efter brexit.
SAARLÄNDARE, TYSK, EUROPÉ. CDU:s nya ledare Annegret Kramp-Karrenbauer har svarat Macron. Hon visar vägen framåt i ett EU efter brexit.Foto:Markus Schreiber

Hennes svar på Macrons famösa EU-utspel publicerades på CDU:s hemsida, under rubriken ”Gör Europa rätt” och är det första officiella tecknet på hur den tyska omorienteringen efter brexit ser ut.

Till skillnad från Macron är hon inte särskilt nervös för Europas framtid. Hon konstaterar att EU-medlemskapet åtnjuter ett historiskt högt stöd hos befolkningarna i alla medlemsländer. Européerna lever i en av de rikaste och säkraste regionerna i världen. Turistströmmar från jordens alla hörn dras till de europeiska metropolerna.  Idén om demokrati, rättsstat och marknadsekonomi är ett globalt föredöme. Till och med Putins ryska elit längtar västerut och vill, liksom vi alla, helst köpa ett hus i Frankrike.

För att Europa ska fortsätta sin succé och bli starkare menar hon att några saker bör klargöras. Europeisk centralism, en europeisk stat, europeisering av statsskulder, av sociala rättigheter och lönesättning är helt fel väg att gå.

Hon är lika tydlig med att det inte finns någon idé om en europeisk superstat  som kan konkurrera med suveräna medlemsländer. De europeiska gemensamma institutionerna kan inte åberopa någon högre legitimitet eller moralisk överlägsenhet än medlemsländernas. Och: ”Ett nytt Europa kan inte finnas utan nationalstaten: den ger demokratisk legitimitet och identitet. Det är medlemsstaterna som tillsammans formulerar den europeiska nivån”.

Lika glasklar är hon vad gäller medlemsländerna i Central- och Östeuropa. Det finns självklart icke förhandlingsbara kärnvärden, men ”vi måste respektera deras specifika bidrag till vår gemensamma europeiska historia och kultur.” Och ”den enda vägen till demokratisk legitimitet är att få alla med sig”.

Om den laddade migrationsfrågan anser hon att EU måste garantera den yttre gränsen, men att det måste vara medlemsländernas sak att avgöra migranters vidarebosättning i EU. Hon tänker sig att länder som tar ett större ansvar än andra kan kompenseras ekonomiskt, men till skillnad från Macron föreslår hon inga tvångsmekanismer.

I ett Europa efter Brexit och i en tid då den europeiska nationalstaten gör väljarsociologisk revansch är Kramp-Karrenbauers förhållningssätt helt rätt. Skyll inte på ryssar, amerikanska presidenter, populister och Facebook. Lyssna in vad folk menar. Förstå britternas demokratiska oro för de senaste decenniernas ökande EU-makt. Bygg vidare på det som fungerar och kan bli bättre.

Tysk tolerans för federala europeiska strävanden handlar om det egna landet. För en tysk delstat, säg Bayern, har den tyska federationen varit en garant för självständighet. Berlin kan inte lägga sig i hursomhelst. När EU kom som en maktfaktor såg man det på samma sätt, en federation värnar tysk, och bayersk, självständighet. Det är en idé om maktdelning, samt att tysk styrka måste europeiseras, annars blir grannländerna rädda.

Den idén försvagades när EU-nivån inte riktigt klarade av eurokris, migrationskris och terrorkris. Nationalstaterna tog i stället initiativet (svensk gränsvakt vid Öresund, bayersk vid Alperna, tyska lån till Grekland, grekisk ilska mot tyska motkrav) och fick ett politiskt uppsving med partier i nästan varje land som specialiserar sig på att vara nationella.

Denna folkliga reaktion har aningslösa politiker och opinionsbildare utnämnt till Europas kris. Kramp-Karrenbauer visar vägen och gör tvärtom. Hon utnämner nationalstaten till grunden för europeisk politik. Hon skyller inte för ett ögonblick på någon annan. Hon grälar inte på Polen. Hon är inte rädd. Och hon menar att ”den konstanta ängsliga frågan om populisterna” inte ska förstöra vårt självförtroende. Hon är en europeisk ledare.

Och så har hon förstått vikten av en stark flotta. Hon vill att EU bygger egna hangarfartyg. Bara en sådan sak.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera