Rätt sida av historien

När Maud Olofsson tog över ledarskapet för Centerpartiet påbörjades en vitalisering av svensk politik. C hade en historia av att vara emot sådant som var nytt och stort. Partiet bekämpade kärnkraft och Öresundsbron, var grundskeptiskt till EU och ville inte vara med i Nato. Det var ett i många frågor konserverande parti och skapade därför låsningar, särskilt i relation till Moderaterna.

FRAMÅT. Annie Lööf och Jan Björklund har ansvar för partier som spelat stor roll för svensk borgerlighet. Att gå samman med ett försvagat S innebär ett betydande risktagande.
FRAMÅT. Annie Lööf och Jan Björklund har ansvar för partier som spelat stor roll för svensk borgerlighet. Att gå samman med ett försvagat S innebär ett betydande risktagande.Foto:Anders Wiklund/TT

Olofsson visste vad hon ville. Centerpartiet skulle vara tryggt förankrat i borgerligheten, tydligt antisocialistiskt och lika tydligt för marknadsekonomi. Böndernas symboliska roll breddades till småföretagarnas. De gamla låsningarna fasades ut, en efter en.

Och hon sökte skydd hos just M för att visa att hon menade allvar. Alliansen var i hög grad en allians mellan Olofsson och Reinfeldt och mellan C och M.

Annie Lööfs partiledarskap förstärkte den borgerliga riktningen, särskilt på det ekonomiska området. Den tidigare artskillnaden mellan moderata och centerpartistiska budgetmotioner är numera i stort sett borta. C har till och med övertagit tidigare klassiska moderata ståndpunkter som tonades ned när M blev Nya, som att avskaffa värnskatten och modernisera lagen om anställningsskydd.

C har också blivit en pålitlig röst för frihandel, arbetskraftsinvandring, internationella investeringar och en allmän öppenhet inför omvärlden. Att migrationspolitiken hör dit och att C krockade särskilt svårt med just SD är inte så konstigt. Den värderingsstriden är viktig att inte släppa. Migrationspolitiken innehåller svåra kompromisser och avvägningar, men kampen mot främlingsfientlighet har ingen kompromiss och ingen avvägning.

Men den kampen får inte hindra C eller andra partier ifrån att ta ansvar och att stå upp för sin egen politik. Både Reinfeldt-regeringen och Löfven-regeringen tvekade in i det längsta med att ta itu med migrationsrelaterade problem för att SD hade påtalat dem. Om SD ville skärpa passhanteringen för att svenska pass missbrukades blev det en ickefråga. Om SD påtalade att IS rekryterade flitigt i Sverige stämplades Säpos antiterrorarbete som främlingsfientligt. Och om SD sa att migrationskostnaderna kommer att bli större än försvarsbudgeten sa finansministern inte ett pip. Den inställningen förvärrade problemen och blev förödande för alla partier utom för SD.

Centerpartiets hållning i regeringsförhandlingarna styrs än så länge av samma tanke. Isoleringen av SD överflyglar alla andra hänsyn. Det kvittar att det nu finns en majoritet i riksdagen för grunddragen i C:s ekonomiska politik, för att modernisera arbetsmarknaden och för en storsatsning på inre och yttre säkerhet, C tycks ändå berett att avstå för att undvika att vara en del av samma röstemönster som SD.

Det kvittar också att denna strategi hittills gynnat SD. Om man vill vara helt säker på att SD ska bli ännu större nästa val ska man göra som C och låta dem få oppositionsrollen i alla stora och alla små frågor.

C har dessutom gått så långt att partiet aktivt vill hindra en moderat regeringsbildning eftersom SD troligen kommer att rösta för den. Det är ett mycket allvarligt steg för ett parti som investerat ett kvarts sekel i att återförankra sig i borgerligheten. Om C röstar nej till Ulf Kristersson hamnar partiet i S-lägret med stöd av Vänsterpartiet. Man kan räkna upp en mängd viktiga centerfrågor som omedelbart kommer att stöta på LO:s veto, men det finns också ett borgerligt arv, en historia och framtid hos C som den nuvarande partiledningen har ansvar för. Centerpartiets nuvarande position omöjliggör borgerliga regeringar som inte godkänns av S. Vill C verkligen spela den rollen?

Om SD inte hade lagt ner sina röster inför Reinfeldt 2010 hade Annie Lööf aldrig blivit näringsminister och Jan Björklund inte vice statsminister. De regerade med passivt stöd av SD. Om SD inte hade röstat som Annie Lööf och Jan Björklund i frågan om vinst i välfärden i våras hade vinstförbudet införts 1 juli. Men de stod på sig och värnade sin och borgerlighetens integritet. Fortsätt med det så kommer det här att sluta bra.


Innehåll från SPPAnnons

Precise Biometrics CFO om hållbarhetsarbetet: ”A och O för ett mjukvarubolag”

Ulrik Nilsson är CFO på Precise Biometrics.
Ulrik Nilsson är CFO på Precise Biometrics.

Som mjukvarubolag associeras man sällan med en ambitiös hållbarhetsagenda. Men enligt Ulrik Nilsson, CFO på Precise Biometrics, har bolagets hållbarhetsarbete skapat viktiga konkurrensfördelar.

– Klimatfrågan är ett av våra viktigaste områden, betonar han.

Så kan ditt företag integrera tjänstepensionen i hållbarhetsarbetet   

Precise Biometrics är ett globalt mjukvarubolag som utvecklar produkter och lösningar baserade på fingeravtrycksavläsning. Till verksamhetens natur hör en begränsad miljöpåverkan hos de egna produkterna och tjänsterna, men Precise Biometrics hållbarhetsarbete slutar inte där.

– Vi vill leva som vi lär och arbetar därför med helheten i vårt hållbarhetsarbete. Bland annat jobbar vi nära våra leverantörer för att säkerställa att vi minskar miljöpåverkan i de områden vi kan påverka, kommenterar Ulrik Nilsson.

Ett konkret område är bolagets tjänstepensionslösning. Tjänstepensionen är för många företag den näst största personalkostnaden, men glöms ofta bort i hållbarhetsarbetet.

– När vi valde pensionslösning för våra anställda var hållbarhet utifrån etiska, miljömässiga och sociala faktorer ett självklart kriterium. En annan viktig parameter var att hela fondutbudet omfattades av hållbarhetskrav, så att det blir enkelt för våra medarbetare att välja rätt. Därför landade valet på SPP.

Hållbar tjänstepension

Vid valet av tjänstepensionsleverantör prioriterade Precise Biometrics en lösning som rimmade med företagets övergripande hållbarhetsstrategi. Ett sätt att ligga i framkant är att hållbarhetssäkra hela affären.

– Vi arbetar på ett miljömärkt kontor och jobbar löpande med att digitalisera vår affär fullt ut för att minska vår miljöpåverkan. En av våra spjutspetsprodukter, Precise YOUNiQ, integrerar ansiktsigenkänning med inpasseringssystem för att bekvämt kunna ge säker access till byggnader och lokaler – utan onödiga plast-taggar och liknande. Genom digital registrering minskar den också behovet att resa för att hämta ut nycklar. Självklart ska vår tjänstepensionslösning rimma med dessa värden, säger Ulrik Nilsson.

Tjänstepensionen skapar ett mervärde

Han betonar dock att det verkliga värdet av tjänstepensionen skapas först när medarbetarna förstår förmånen. En avgörande framgångsfaktor var därför att använda SPP:s expertis för att nå ut med budskapet.

– Tack vare inspirerande gruppinformation och individuella möten med alla medarbetare lyckades vi bygga engagemang och stolthet. Genom att ställa hållbarhetskrav på vår tjänstepension skapade vi ett mervärde som visar både internt och externt att vi har ett helhetstänk i vårt hållbarhetsarbete.

Ulrik Nilsson lyfter också vikten av att säkerställa att leverantören kan erbjuda data för exempelvis tjänstepensionens klimatavtryck eller andelen fossilfria fonder. På så sätt får företaget tillgång till nya datapunkter som det kan mäta och följa upp över tid. Dessa kan sedan användas i både års- och hållbarhetsredovisningen.

Så kan ditt företag integrera tjänstepensionen i hållbarhetsarbetet 

Mer från SPP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SPP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?