Annons

Rätt sida av historien

När Maud Olofsson tog över ledarskapet för Centerpartiet påbörjades en vitalisering av svensk politik. C hade en historia av att vara emot sådant som var nytt och stort. Partiet bekämpade kärnkraft och Öresundsbron, var grundskeptiskt till EU och ville inte vara med i Nato. Det var ett i många frågor konserverande parti och skapade därför låsningar, särskilt i relation till Moderaterna.

FRAMÅT. Annie Lööf och Jan Björklund har ansvar för partier som spelat stor roll för svensk borgerlighet. Att gå samman med ett försvagat S innebär ett betydande risktagande.
FRAMÅT. Annie Lööf och Jan Björklund har ansvar för partier som spelat stor roll för svensk borgerlighet. Att gå samman med ett försvagat S innebär ett betydande risktagande.Foto:Anders Wiklund/TT

Olofsson visste vad hon ville. Centerpartiet skulle vara tryggt förankrat i borgerligheten, tydligt antisocialistiskt och lika tydligt för marknadsekonomi. Böndernas symboliska roll breddades till småföretagarnas. De gamla låsningarna fasades ut, en efter en.

Och hon sökte skydd hos just M för att visa att hon menade allvar. Alliansen var i hög grad en allians mellan Olofsson och Reinfeldt och mellan C och M.

Annie Lööfs partiledarskap förstärkte den borgerliga riktningen, särskilt på det ekonomiska området. Den tidigare artskillnaden mellan moderata och centerpartistiska budgetmotioner är numera i stort sett borta. C har till och med övertagit tidigare klassiska moderata ståndpunkter som tonades ned när M blev Nya, som att avskaffa värnskatten och modernisera lagen om anställningsskydd.

C har också blivit en pålitlig röst för frihandel, arbetskraftsinvandring, internationella investeringar och en allmän öppenhet inför omvärlden. Att migrationspolitiken hör dit och att C krockade särskilt svårt med just SD är inte så konstigt. Den värderingsstriden är viktig att inte släppa. Migrationspolitiken innehåller svåra kompromisser och avvägningar, men kampen mot främlingsfientlighet har ingen kompromiss och ingen avvägning.

Men den kampen får inte hindra C eller andra partier ifrån att ta ansvar och att stå upp för sin egen politik. Både Reinfeldt-regeringen och Löfven-regeringen tvekade in i det längsta med att ta itu med migrationsrelaterade problem för att SD hade påtalat dem. Om SD ville skärpa passhanteringen för att svenska pass missbrukades blev det en ickefråga. Om SD påtalade att IS rekryterade flitigt i Sverige stämplades Säpos antiterrorarbete som främlingsfientligt. Och om SD sa att migrationskostnaderna kommer att bli större än försvarsbudgeten sa finansministern inte ett pip. Den inställningen förvärrade problemen och blev förödande för alla partier utom för SD.

Centerpartiets hållning i regeringsförhandlingarna styrs än så länge av samma tanke. Isoleringen av SD överflyglar alla andra hänsyn. Det kvittar att det nu finns en majoritet i riksdagen för grunddragen i C:s ekonomiska politik, för att modernisera arbetsmarknaden och för en storsatsning på inre och yttre säkerhet, C tycks ändå berett att avstå för att undvika att vara en del av samma röstemönster som SD.

Det kvittar också att denna strategi hittills gynnat SD. Om man vill vara helt säker på att SD ska bli ännu större nästa val ska man göra som C och låta dem få oppositionsrollen i alla stora och alla små frågor.

C har dessutom gått så långt att partiet aktivt vill hindra en moderat regeringsbildning eftersom SD troligen kommer att rösta för den. Det är ett mycket allvarligt steg för ett parti som investerat ett kvarts sekel i att återförankra sig i borgerligheten. Om C röstar nej till Ulf Kristersson hamnar partiet i S-lägret med stöd av Vänsterpartiet. Man kan räkna upp en mängd viktiga centerfrågor som omedelbart kommer att stöta på LO:s veto, men det finns också ett borgerligt arv, en historia och framtid hos C som den nuvarande partiledningen har ansvar för. Centerpartiets nuvarande position omöjliggör borgerliga regeringar som inte godkänns av S. Vill C verkligen spela den rollen?

Om SD inte hade lagt ner sina röster inför Reinfeldt 2010 hade Annie Lööf aldrig blivit näringsminister och Jan Björklund inte vice statsminister. De regerade med passivt stöd av SD. Om SD inte hade röstat som Annie Lööf och Jan Björklund i frågan om vinst i välfärden i våras hade vinstförbudet införts 1 juli. Men de stod på sig och värnade sin och borgerlighetens integritet. Fortsätt med det så kommer det här att sluta bra.


Innehåll från Reguity Group ABAnnons

Digitala personaloptioner – Equity made simple

Att administrera personaloptionsprogram har länge varit ett tidskrävande arbete. Dessutom har själva syftet, att vara ett framåtriktat incitament för nyckelpersoner, försvårats av bristande tillgänglighet till relevant dokumentation. Att digitalisera investeringar i blivande svenska ”unicorns” innan de noteras, samt att skapa en överblick av onoterade innehav är bakgrunden till Reguity’s digitala plattformar NVR.se och VPZ.se.

Reguity Group bildades 2006 för att hjälpa onoterade företag i processen att digitalt administrera transaktioner och dokumentation av ägande av aktier och derivat. 

– Vi skapade först NVR.se för digital bokföring av aktiebok och därefter VPZ.se, en avancerad plattform som ger komplett överblick och investeringshistorik i realtid för de som investerar i onoterade bolag. Poängen med personaloptionsprogram att vara ett incitament faller om man inte synliggör dem, säger Ekon dr Henrik Kristensen, grundare och VD för Reguity Group AB (publ). 

Administrera personaloptionsprogram

Kombinationen NVR.se och VPZ.se skapar en effektiv infrastruktur för att ge ut och administrera optioner i NVR.se, vilka sedan synliggörs i depåtjänsten VPZ.se. Smarta notifieringar påminner samtliga parter i god tid innan optionerna förfaller.

– Optionstjänsten fungerar lika bra för noterade aktiebolag med onoterade personaloptioner, som för internationella bolag eller svenska onoterade bolag med internationella optionsinnehavare.

Därmed kan finansiella och juridiska rådgivare överlämna en fullständig tjänst till sina klienter, utöver avancerade kalkyler och optionsavtal. Som en bonus blir dessutom administrationen billigare.

Optioner i nästa svenska Unicorn

Reguity vill göra alla optioner enkelt överlåtelsebara, så det blir lika smidigt att investera i onoterade teckningsoptioner, personaloptioner eller warranter som i noterade publika aktiebolag.

– Det skapas enorma värden i dessa företag och många skulle gå än bättre med effektiva incitamentsprogram och access till nya finansiella instrument. Det får man via vår lösning, avslutar Henrik.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Reguity Group här 

FAKTA:

Reguity Group AB (publ) är den ledande digitala plattformen för ägare och investerare i privata företag i Nordeuropa. Reguity erbjuder ett brett sortiment av digitala online/offline-verktyg och tjänster för aktieägare och portföljförvaltning samt finansieringsrådgivning för privata företag.

Mer från Reguity Group AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Reguity Group AB och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?