ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Rätt med en ny uppgörelse om energin

  • Camilla Brodin (KD), Lars Hjälmered (M) och Arman Teimouri (L) höll pressträff på torsdagen om en ny energiuppgörelse. Foto: Fredrik Sandberg/TT

LEDARE. Så tog tre borgerliga partier steget och kräver en ny energiöverenskommelse som är mer kärnkraftspositiv. Bland annat kräver partierna –  L, KD och M – att ”alla ekonomiskt meningsfulla livstidsförlängningar av reaktorer ska göras”.

Dessa tre partier har under en längre tid visat att de vill prioritera frågan om att bevara kärnkraften. Och det folkliga stödet för kärnkraft har ökat, enligt den Novusmätning som Energiföretagen gör varje år.

Att den gällande energiöverenskommelsen ställer till problem för kärnkraften är uppenbart. Visserligen står det att målet om 100 procent förnybar elproduktion 2040 endast är ett mål och inget stoppdatum, men det har bidragit till att branschen ändå uppfattade det som ett kärnkraftsnegativt dokument. Detta blir extra tydligt när ledande politiker upprepar att kärnkraften ska klara sig utan subventioner medan andra energislag ska få det. Signalen är tydlig.

Moderatledaren Ulf Kristersson valde att inleda statsministerns frågestund i riksdagen på torsdagen med just energipolitiken och han efterfrågade ett uttalat stöd till kärnkraften från regeringens sida. Stefan Löfven svarade att energiöverenskommelsen är långsiktig, inget man ändrar efter tre och ett halvt år. Och den säger att kärnkraften får vara i drift så länge ägarna vill, som statsministern uttryckte det.

Utspelet från de tre partierna kan nog också få stöd av Sverigedemokraterna, men det ger ändå inte en riksdagsmajoritet. Men det de begär är nya energiförhandlingar där alla partier ingår. Och eftersom stora delar av socialdemokratin är positiv till kärnkraft finns det en logik i nya förhandlingar.

Liberalerna hoppade av energisamtalen 2016 i besvikelse över att subventioner till förnybar kraftproduktion bidrar till lönsamhetsproblem för kärnkraften.

Att inte vilja göra en ny energiöverenskommelse är samma sak som att acceptera att motsägelsefulla formuleringar (förnybart/fossilfritt respektive mål/”inte stoppdatum”) ska få utgöra den energipolitiska signalen i decennier framöver.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer