Annons

Rätt med en ny uppgörelse om energin

LEDARE. Så tog tre borgerliga partier steget och kräver en ny energiöverenskommelse som är mer kärnkraftspositiv. Bland annat kräver partierna –  L, KD och M – att ”alla ekonomiskt meningsfulla livstidsförlängningar av reaktorer ska göras”.

Camilla Brodin (KD), Lars Hjälmered (M) och Arman Teimouri (L) höll pressträff på torsdagen om en ny energiuppgörelse.
Camilla Brodin (KD), Lars Hjälmered (M) och Arman Teimouri (L) höll pressträff på torsdagen om en ny energiuppgörelse.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Dessa tre partier har under en längre tid visat att de vill prioritera frågan om att bevara kärnkraften. Och det folkliga stödet för kärnkraft har ökat, enligt den Novusmätning som Energiföretagen gör varje år.

Att den gällande energiöverenskommelsen ställer till problem för kärnkraften är uppenbart. Visserligen står det att målet om 100 procent förnybar elproduktion 2040 endast är ett mål och inget stoppdatum, men det har bidragit till att branschen ändå uppfattade det som ett kärnkraftsnegativt dokument. Detta blir extra tydligt när ledande politiker upprepar att kärnkraften ska klara sig utan subventioner medan andra energislag ska få det. Signalen är tydlig.

Moderatledaren Ulf Kristersson valde att inleda statsministerns frågestund i riksdagen på torsdagen med just energipolitiken och han efterfrågade ett uttalat stöd till kärnkraften från regeringens sida. Stefan Löfven svarade att energiöverenskommelsen är långsiktig, inget man ändrar efter tre och ett halvt år. Och den säger att kärnkraften får vara i drift så länge ägarna vill, som statsministern uttryckte det.

Utspelet från de tre partierna kan nog också få stöd av Sverigedemokraterna, men det ger ändå inte en riksdagsmajoritet. Men det de begär är nya energiförhandlingar där alla partier ingår. Och eftersom stora delar av socialdemokratin är positiv till kärnkraft finns det en logik i nya förhandlingar.

Liberalerna hoppade av energisamtalen 2016 i besvikelse över att subventioner till förnybar kraftproduktion bidrar till lönsamhetsproblem för kärnkraften.

Att inte vilja göra en ny energiöverenskommelse är samma sak som att acceptera att motsägelsefulla formuleringar (förnybart/fossilfritt respektive mål/”inte stoppdatum”) ska få utgöra den energipolitiska signalen i decennier framöver.


Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?