1515

Rätt linje att oppositionen går samman

Arbetslinjen och brottsbekämpningen är de viktigaste delarna i Moderaternas skuggbudget. Mer pengar till polis och åklagare. Ett nytt jobbskatteavdrag i stället för regeringens förvärvsavdrag (som inte gäller bara arbetsinkomster). ”Familjeveckan” vill Moderaterna stryka, strama åt a-kassan igen och införa bättre villkor för nystartsjobb.

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson.
Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson.Foto:Henrik Montgomery

M accepterar regeringens mycket expansiva budgetutrymme på 74 miljarder kronor (medan SD i sin budget vill minska det med några miljarder).

När Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson höll pressträff på tisdagen lade de ut texten om den fortsatta processen i riksdagen. De betonade att det bör finnas två förslag som ställs emot varandra i slutomröstningen, och med det menar de att hela oppositionen till höger ska rösta på en och samma alternativbudget.

Moderaterna motiverar inte detta med att det finns ett egenvärde i att regeringen ska åka på ett bakslag, eller att det skulle vara ett sätt att testa om regeringens majoritet håller. De vill lägga om kursen och korta startsträckan till en ny politik efter valet nästa år.

Det är ett vettigt sätt att förhålla sig till det som sker i riksdagen. Väljarna är inte så roade av näsknäppar, medan beslut som förändrar politiken på riktigt kan väcka respekt. Att stoppa införandet av familjeveckan – något som hela oppositionen till höger är ense om – är en betydelsefull sak. Det är en ledighetsreform som säkerligen blir permanent om den införs.

Även om andra frågor kanske inte är lika självklara att enas om finns goda förutsättningar även där.

De stora budgetfrågorna är viktiga, och oppositionen ska inte avstå från att påverka utfallet enbart för att man inte ingår i regeringsunderlaget. Det finns regler som styr vad riksdagen får göra och inte göra i budgetprocessen, men inom dessa ramar finns det goda möjligheter att ändra på regeringens politik.

Centerpartiet, som också presenterade sin budget på tisdagen, bör i varje fall vara med och säga nej just till familjeveckan som partiet ogillar. Eftersom det är en utgiftsreform är det fullt tillåtet och möjligt att bryta ut den ur övriga budgeten.

Om två alternativ ställs mot varandra, och oppositionen till höger är enig om motförslaget till regeringen, är det inte givet hur processen slutar. Det beror bland annat på agerandet hos C och V.

Även om något av oppositionspartierna tvingas avstå några egna favoritförslag bör de enas. När det är dags för val kommer väljarna inte att bry sig om exakt vad varje parti fick kompromissa bort i riksdagen ett år dessförinnan. Men att ha stoppat familjeveckan och att faktiskt ha gett mer pengar till rättsväsendet borde vara mycket värt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?