Rätt fokus för vår tid

Under måndagen kommer statsminister Stefan Löfven att läsa upp sin regeringsförklaring. Den är en triumf för honom. Han har nått sitt strategiska mål i en uppgörelse som splittrar de traditionella motståndarna. Och han säkrar ett regeringsinnehav i en riksdag som i sakfrågorna ligger långt till höger om hans eget parti.

FÖRTROENDEVALD. Stefan Löfvens regering måste ta inre och yttre säkerhet på mycket större allvar. Reformerad arbetsrätt är bra men lag och ordning, maffiabekämpning och ett rationellt försvar är också viktiga företagsfrågor.
FÖRTROENDEVALD. Stefan Löfvens regering måste ta inre och yttre säkerhet på mycket större allvar. Reformerad arbetsrätt är bra men lag och ordning, maffiabekämpning och ett rationellt försvar är också viktiga företagsfrågor.Foto:Jessica Gow/TT

Priset är att det nya vänsterblocket ska genomföra en agenda som präglas av Centerpartiets och Liberalernas hjärtefrågor. De politiska riskerna för S att driva en "politik som vi inte ens fick igenom med alliansregeringen" (Jan Björklund) syns tydligt i oron hos LO.

Det är inte så konstigt.

SD har fått LO-medlemmar att lämna S i en omfattning som inget annat parti har klarat av och är med bred marginal nu andra största LO-parti på 22 procent. S samlar 40 procent. Hos manliga LO-medlemmar är M och SD i dag något större än S.

Läckaget till SD stod i centrum för LO:s valkampanj som mobiliserade mycket kraftfullt mot M:s och SD:s skatte- och arbetsmarknadspolitik som facket ansåg vara en otrygghetschock.

Jan Björklunds parti åtnjuter 2,7 procents stöd hos LO-folket. Tillsammans med detta parti ska nu S göra precis det som LO varnade för, och till och med gå ännu längre. Om nu inte Vänsterpartiet sätter stopp för alltsammans.

Vid sidan av skatteprofilen kommer arbetsrätten och a-kassan att vara i fokus. Överenskommelsen mellan S, MP, C och L aviserar en utredning om "tydligt ökade undantag från turordningsreglerna". Det är en gammal goding som näringslivsorganisationer och borgerliga partier har slitit med i decennier men som alltid har strandat.

Den andra frågan är en utredning av en bortre parantes i a-kassan, också det en klassiker i svensk politik.

Båda frågorna är bra och viktiga. Båda frågorna konsumerar enorma mängder politisk energi. Och båda frågorna är just nu ur fokus.

Ingen kan säga att valrörelsen eller den breda allmänna debatten i landet handlade om lagen om anställningsskydd. Ingen kan heller säga att reformbehovet är akut. Det är bra att se över regelverket för att underlätta omställning för framför allt mindre företag. Men även efter denna justering kommer det att vara tufft att få jobb i Sverige om du inte har någon utbildning. Det är därför Sverige är rikt, det är därför lönerna har skattekraft och det är därför Sverige har kunnat bygga upp ett av världens mest framgångsrika välfärdsmodeller.

Svensk arbetsmarknad är i huvudsak kvalificerad och kräver kvalifikationer. Vattendelaren mellan hög och låg förvärvsfrekvens går inte mellan män och kvinnor, inte mellan svensk och invandrare, inte mellan europé eller utomeuropé. Den går mellan adekvat gymnasiekompetens och bristfällig utbildning.

Eller med andra ord: arbetslöshetskrisen hos flyktingar löses inte med försämrad arbetsrätt eller stupstock i a-kassan. Den lösas med utbildning och den resursen är ändlig då den kostar pengar och kräver utbildad personal.

Delar av borgerligheten har tagit alldeles för lätt på denna aspekt. Man tror att vi kan ha det som i London eller på Manhattan. Men USA och Storbritannien har inte varit i närheten av den volymen på okvalificerad flyktingmigration som Sverige har haft. De länderna har i huvudsak haft arbetskraftsinvandring, gärna kvalificerad.

Fokus i valrörelsen och i den breda allmänna debatten, särskilt under hösten, var i stället den nya typen av kriminalitet. Det kan man så klart bortse ifrån. Regeringar bör göra vad de anser är viktigt.

Men i detta fall har den breda allmänheten helt rätt. Det behövs en stor offensiv av polis, tull, åklagare, kronofogdar och socialtjänst för att knäcka gängkriminaliteten och för att klara det krävs politisk ledning som kan tillföra ekonomiska resurser, ändra lagar och ange nya inriktningar. Man kan säga mycket gott om C, L och MP, men de är inga brottsbekämpare.

Migrationen är också en brännande fråga, både politiskt och i sak. Hur i hela världen ska vi göra? En majoritet av väljarna vill ha en minskad invandring. Det kan man så klart bortse ifrån, men det har visat sig vara politiskt mycket destruktivt och politiken har få eller inga svar på svåra migrationsrelaterade problem. Handfallenheten med ungdomarna från Afghanistan är talande. Man kan säga mycket gott om C, L och MP, men de har ingen plan för migrationen, mer än att den ska vara medmänsklig. Och undantag i turordningsreglerna är absolut ingen plan. 

Januariöverenskommelsen innehåller delar som gör stor nytta. Och det finns något mörkt, negativt och ibland populistiskt över agendan kriminalitet/migration/säkerhet. Framtiden måste få ljusa horisonter.

Men det finns också en populism i ignoransen som alliansregeringen och Löfven I hade inför de mörka frågorna, statens kärnuppgifter. Att ägna ytterligare en mandatperiod åt att anti-SD-politik och flytta-fokus-retorik löser inga problem.

En regering i det läge som Sverige befinner sig i nu måste göra både och. Den måste fortsätta reformera och ha en ljus agenda men också inge en förtroendechock vad gäller inre och yttre säkerhet. Måtte Löfven orka stå emot glättighetspopulismen.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?