1515

Rätt bygga bostäder på Bromma

LEDARE. Det är bra att Bromma läggs ned så man kan bygga bostäder. Men kapaciteten måste säkras på Arlanda.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Det har aldrig varit bättre förutsättningar att föra över trafik från Bromma flygplats till Arlanda. Det slog en nöjd miljö- och klimatminister Per Bolund fast vid onsdagens presskonferens då han meddelade att Bromma stängs i förtid. Orsaken är att resandet fallit så kraftigt under pandemin att kapaciteten inte är något problem - just nu. Bromma har tappat nästan all trafik, och Arlanda 75 procent jämfört med 2019.  

Det är helt rätt beslut av regeringen att lägga ned Bromma. Motståndet mot en nedläggning har mjuknat de senaste åren. En av de hårdaste motståndarna, Stockholms Handelskammare, har tvärvänt. 2014 kunde man på deras hemsida läsa ”Utan Bromma stängs Sverige”. Förra året var budskapet ”Satsa på Arlanda”, präglat av insikten om att man bör koncentrera resurserna. 

För det krävs volym för att vara en attraktiv knutpunkt för flygbolagen. Om Arlanda tappar trafik till grannarna (läs Köpenhamn) minskar tillgängligheten till Sverige. Direktflygen blir färre och det krävs tidsödande byten för att nå slutdestinationen. Det vore inte bra för Sverige som exportnation.

För många som vänt i frågan är insikten också att utan bostäder stannar Stockholm. Bostäder i centrala lägen är avgörande för tillväxten, vilket numera är en av Handelskammarens käpphästar. Även enskilda bolag som Spotify har framhållit bostadsbristen som en faktor som gör det svårt att ha kvar huvudkontoret i Sverige.

En helt central fråga för att få nödvändigt stöd i riksdagen för en nedläggning är att kapaciteten på Arlanda säkras. Det har exempelvis M anfört. Om regeringspartiet MP håller fast vid sin ståndpunkt att inte bygga ut Arlanda blir det problem.

För man kan förstås inte utgå ifrån att den låga efterfrågan på flyg som råder under en pågående pandemi ska bestå. Visserligen toppade det svenska inrikesflyget totalt redan 2000, och på Bromma 2015. Och redan innan pandemin valde fler tåget, av klimatskäl. 

Även om mycket i dagsläget tyder på att resandet inte kommer återgå till de nivåer som rådde innan pandemin, så kommer en växande ekonomi och befolkning att kräva ett utbyggt Arlanda. Både för att säkra internationellt och regionalt flyg. Arlanda måste samtidigt göras mycket mer tillgängligt, där är Kastrup en förebild. Flygplatsen måste knytas samman bättre med övriga regionala kommunikationer. 


Innehåll från SPPAnnons

Så undviker du vanliga missen för internationella företag

Mer än 30 procent av de svenska medelstora företagen har i dag delar av sin verksamhet utomlands. Samtidigt är det inte ovanligt att internationella företag – oftast omedvetet – har svårt att leva upp till lokala regelverk när de sänder personal utomlands. 

Ta del SPPs fem steg för att lyckas med pensionspusslet vid en global expansion 

Enligt Anna Svedman, chef för internationell affär på SPP Konsult, kan regelverksmissar bero på att man som arbetsgivare inte har insett innebörden av olika anställningsformer för regeltillämpningen. Eller att man helt enkelt förbisett att den utlandsutsända borde ha tillhört ett visst kollektivavtal även under utsändningen.

– I praktiken kan dessa fall leda till att företaget inte följer gällande kollektivavtal. Ofta leder den typen av regelmiss till onödigt administrativt krångel, men det kan även ge ekonomiska konsekvenser, säger hon.  

Anställningsformen styr

En orsak till att svenska företag kan gå emot gällande regelverk är missar i definitionen av anställningsform. Anställningsformen styr vilka regelverk som gäller för socialförsäkringstillhörigheten, och bestämmer exempelvis möjligheten att stå kvar i hemlandets system, om man måste gå in i värdlandets system eller hitta en internationell lösning. 

– Det första steget för en lyckad utlandsutsändning är att fastställa ett tydligt syfte med uppdraget. Utifrån detta kan du utreda vilken omfattning och längd på utsändningen som krävs för att uppnå syftet med uppdraget – alltså vilken anställningsform som gäller.

Vilket land den utsända skickas till styr också vilka regelverk som tillämpas. Om personen exempelvis skickas till ett land inom EU gäller EU-förordningen 883/004, som reglerar rörligheten på den inre marknaden och socialförsäkringstillhörigheten. 

– När du väl har identifierat vilka regelverk som gäller kan du utifrån detta samt företagets egen pensionspolicy, ta fram en pensionsplan för den utlandsutsända. Här är det viktigt att upprätta ett tydligt upplägg för övriga försäkringar såsom sjukvårdsförsäkring och andra riskförmåner. Det minskar risken för fel längre fram. 

Ta hjälp av extern expertis

För att hitta rätt i djungeln av regelverk och processer kan du också ta hjälp av extern expertis, betonar Anna Svedman. Med hjälp av oberoende pensionskonsulter som är specialiserade på frågor rörande internationell personal kan du underlätta administrationsbördan för ditt företag, och undvika fel som leder till onödiga kostnader och krångel.  

– Vi på SPP hjälper mer än dig och ditt företag att skapa ett attraktivt förmånspaket även för era internationella medarbetare. För oss är det en självklarhet att kunna stötta upp och säkerställa en smidig process inför, under och efter en utlandsutsänding. 

Ta del SPPs fem steg för att lyckas med pensionspusslet vid en global expansion 

Mer från SPP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SPP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?