ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Rätt att M gör sin egen skattereform

  • Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson. Foto: Pontus Lundahl/TT

LEDARE. På måndagen berättade Moderaterna om sin syn på den kommande skattereformen. Budskapet är att regeringen och stödpartierna måste precisera sina utgångspunkter innan Moderaterna vill ansluta sig till den skattereform som det talas om i fyrpartiöverenskommelsen. Tills vidare arbetar partiet vidare med en egen skattereform.

Det finns inget självändamål i att alla partier ska enas om en gemensam skattepolitik. Tvärtom är skattepolitik starkt ideologiskt präglad.

Möjligen kan det finnas skäl att göra en skattereform med många partier därför att det då skulle vara lättare att få igenom mindre populära förändringar. Men allra viktigast är att skatteförändringarna har en riktning, och det har Moderaternas skatteskiss. Detta till skillnad från Januariöverenskommelsen, där avsnittet om skatter spretar åt olika håll.

Särskilt illavarslande är regeringssamarbetets målsättning att kapitalskatter ska höjas. Därför är det välgörande att Moderaterna klargör att företagarskatterna inte ska höjas och att investeringar i Sverige ska uppmuntras. Att det totala skattetrycket ska ned är också ett välkommet ställningstagande. Skatteförändringar är inte ett nollsummespel där varje sänkning ska vägas upp av en höjning. Meningen är att det ska gå fortsatt bra för svensk ekonomi och att skattebaserna därmed kan växa.

Det är också klokt att Moderaterna vill värna skattesystemets legitimitet. Miljöskatter kan uppfattas som att de drabbar landsbygden mer än storstäderna, och höjningar måste ske med stor varsamhet. Andra skatter har redan tagits bort både av legitimitets- och effektivitetsskäl, som förmögenhetsskatten och arvsskatten. Fastighetsskatten blev illegitim på grund av svåra handhavandefel från politikerna.

Under mandatperioden bör januaripartierna ha preciserat sina skatteprioriteringar och dessutom ha genomfört några förändringar, och dessa kan då ställas mot Moderaternas program. Kristdemokraterna kommer säkerligen att kunna ställa upp på Moderaternas skattepolitik. Sverigedemokraterna verkar att döma av sin vårmotion instämma i Moderaternas skattepolitik. Den stora skillnaden är att SD just nu inte vill avskaffa värnskatten, men vid nästa årsskifte är den ändå borta och lär inte återinföras. Och i partiets vårmotion finns formuleringar som andas kompromissvilja.

Valet 2022 kan bli ett skatteval. Det vore välkommet, särskilt om båda regeringsalternativen vill sänka skatterna.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer