Annons

Rätt att göra EU till en klimatunion

LEDARE. EU:s dagordning det kommande halvåret bestäms av två tyskor. Tyskland tog den 1 juli över ordförandeklubban i det roterande ordförandeskapet i ministerrådet och EU-kommissionen leds av Ursula von der Leyen.

LEDARDUO. Angela Merkel och Ursula von der Leyen basar över Europa det kommande halvåret.
LEDARDUO. Angela Merkel och Ursula von der Leyen basar över Europa det kommande halvåret.Foto:Michael Sohn

Kommissionsordföranden har ett ambitiöst politiskt program men under de närmaste sex månaderna kommer EU:s agenda att kompletteras med Tysklands prioriteringar. Den tyska förbundskanslern Angela Merkel, Europas mest betydelsefulla politiker på den här sidan av millennieskiftet, tar över taktpinnen från Kroatien i det europeiska unionssamarbetet.

Tyskland har många prioriteringar för sitt ordförandeskap, men en av de viktigaste är att de vill höja tempot i klimat- och miljöpolitiken. Det är särskilt viktigt i och med att det är en fråga som lämpar sig bäst för att hanteras i internationella sammanhang. Klimatutmaningen är global och kräver därav globala lösningar.

En av punkterna som listas är således att stärka EU:s globala ledarskap i frågorna. De vill åstadkomma det bland annat genom att EU:s återhämtningsfond ska innehålla kriterier om att tydligare koppla utbetalningar till utsläppsminskningsmål. Detta för att säkerställa att unionen når klimatneutralitet senast 2050, i enlighet med EU:s strategi för den gröna given. Merkel har i sin podd sagt att klimatneutralitet är en av de tre huvudutmaningarna för Europa och vill därför höja ambitionsnivån i EU:s klimatmål från 40 till 55 procent i utsläppsminskningar till 2030 jämfört med 1990 års nivåer.

Den tyska regeringen vill i sitt ordförandeskap även lyfta biologisk mångfald, införa ett minimipris på koldioxid inom ramen för EU:s utsläppshandel och expandera vindkraft. De vill verka för gemensamma regler i gränsöverskridande projekt kring förnybar el och energi samt upprätta strategier för vätgas.

För att Europa verkligen ska ta på sig ledartröjan i världen och nå klimatneutralitet skulle det från EU dock behövas mer investeringar i grön teknik. Och för att effektivt kunna fasa ut de fossila energislagen, som exempelvis kol och olja, räcker inte satsningar på vindkraft. Det kräver en utbyggnad av ny, modern kärnkraft. Det är nog dessvärre att hoppas på för mycket då Merkel och Tyskland har valt bort kärnkraften förut.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?