1515

Rätt att ge batterier Nobelpris

LEDARE. Amerikanska universitet har länge dominerat de vetenskapliga Nobelprisen. När Kina nu storsatsar på teknikforskning lägger de grunden för att finnas bland pristagarna om 20-30 år. Men priset bör inspirera till samarbete snarare än nationernas kamp.

Årets Nobelpris i kemi tilldelas John B Goodenough, M Stanley Whittingham och Akira Yoshino för utvecklingen av litiumjonbatterier. Beslutet är en absolut tonträff. Litiumbatterierna är en av vår samtids viktigaste upptäckter. De är mer miljövänliga än föregångarna, alkaliska och brunstensbatterier, de har låg vikt och klarar hög energitäthet. 

De första icke-laddningsbara litiumbatterierna introducerades på 1970-talet. Sedan dess har utvecklingen fortsatt. Med den ökade uppkopplingen i hela samhället, och bärbara elektriska konsumentprodukter som telefoner har litiumbatterier blivit helt centrala för att det moderna livet ska fungera. Framför allt har de möjliggjort en revolution inom fordonsflottan.

2003 grundades Tesla, med bilar som enbart går på batteri. De har sporrat andra bilproducenter, och initierat resan mot visionen om en helt elektrifierad fordonsflotta. Tesla använder Samsungs batterier, och de asiatiska batteribolagen, främst kinesiska och sydkoreanska, dominerar marknaden. 

Men europeiska biltillverkare är obekväma med det stora beroendet av Asien. Särskilt som det finns kapacitetsbegränsningar när efterfrågan ökar så snabbt och det kan bli brist på de metaller som ingår, litium, kobolt och nickel. Den svenska batteriproducenten Northvolt är en av de första europeiska aktörerna. Det kommer säkert fler.

Alla priser, inklusive Nobelpriset, har naturligtvis ett element av nyckfullhet. Men Nobelpriset säger ändå något om viktiga vetenskapliga framsteg och vilka som ligger i fram kant av utvecklingen. Här kan man konstatera att USA länge har stuckit ut. I år är två av tre kemipristagare verksamma vid amerikanska universitet, liksom två av de tre medicinpristagarna och en av tre fysikpristagare.

USA:s dominans är dock en bild av historiska forskningsframgångar. Asiatiska universitet växer i betydelse. När Kina nu storsatsar på teknikforskning lägger de grunden för en chans att vara representerade bland pristagarna om 20-30 år. 

Men framför allt bör priset inspirera till samarbete snarare än nationernas kamp. Ofta delar forskare från olika länder på priset. Framgångsrik forskning är som regel ett resultat av omfattande internationella samarbeten och idéutbyten. Det är i ett fritt, levande forskningsklimat som stora upptäckter görs. 


Innehåll från AllianzGIAnnons

De investerar för en renare luft

Luftföroreningar är en osynlig men likväl dödlig fara som kan drabba oss såväl ute på promenaden som i våra hem. För att motverka detta investerar Allianz Global Investors i innovativa företag som ligger i framkant sett till hållbara lösningar för en renare luft. 

Antropogena luftföroreningar, det vill säga utsläpp orsakade av människan, utgör ett av de allvarligaste hoten mot vår hälsa. De påverkar våra livsstilsvanor och leder till stora sociala och ekonomiska problem.

– Försämrad luftkvalitet såväl ute som inne kostar otaliga liv och förkortar kraftigt vår förväntade livslängd. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) andas 91 procent av världens befolkning luft som inte är säker, så kan vi inte ha det, säger Holger Wehner, Head of Product Specialists – Equities på Allianz Global Investors (AllianzGI) och tillägger:

– Dessutom kostar luftföroreningarna miljardbelopp för den globala ekonomin på grund av bland annat sjukfrånvaro från arbetet och lägre produktivitet.

Investera grönt 

Som ett led i att påskynda arbetet med att motverka luftföroreningarna tar Allianz Global Investors sikte på innovativa företag som producerar hållbara lösningar. Till dessa hör företag som producerar el från förnybara energikällor och industriella filter av högsta möjliga standard. Ett sätt att tackla de mest akuta utmaningarna vad gäller luftföroreningar är investeringar i innovativa företag som producerar ren energi från hållbara resurser eller högeffektiva reningsfilter.

– Med tanke på att världens städer redan orsakar 70 procent av de globala koldioxidutsläppen och förbrukar två tredjedelar av världens energi, blir det alltmer uppenbart hur viktigt det är att skyndsamt investera i ett grönare och mer hållbart stadsliv med hållbara byggnader och transporter, säger Holger Wehner.

Dålig luft ökar risken för sjukdomar

Långsiktig exponering mot luftföroreningar medför allvarliga risker för våra neurologiska funktioner liksom för vår fortplantning och våra andningssystem. Dessutom ökar det risken för hjärt- och kärlsjukdomar för människor runtom i världen. 

– Genom att minska luftföroreningarna i linje med WHO:s riktlinjer skulle vi i stället kunna öka den förväntade globala livslängden med 2,2 år. Vi investerar i viktiga möjliggörare som tillverkar utsläppskontrollerande katalysatorer för kraftgenerering – såväl som damm-, rök- och dimuppsamlare och luftfiltreringssystem som används i industriella gasturbiner, säger han.

Omdirigerat kapital 

Allianz Global Investors fortsätter också att titta på företag som producerar bilkatalysatorer som används för att rena avgaserna från förbränningsmotorer och material för långvariga litiumjonbatterier. Detta för att bana väg för en grönare mobilitet.

– Investeringar i sådana företag kan hjälpa till att omdirigera kapital till mer hållbara lösningar som bidrar till förbättrad utomhus- och inomhusluftkvalitet. Även att det mildrar effekterna av den ”osynliga mördaren” luftföroreningen på människors hälsa och på den globala ekonomiska produktionen, säger Holger Wehner.

Läs hela artikeln här (på engelska) 

Om Allianz Global Investors (AllianzGI)

Allianz Global Investors (AllianzGI) sysselsätter i dag mer än 2 700 personer på 25 platser – samt förvaltar över 546 miljarder euro (den 30 september 2020). AllianzGI har en etablerad expertis inom aktier, räntebärande investeringar, multitillgångar och alternativa investeringar med kunder runtom i världen.

Mer från AllianzGI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AllianzGI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?