Annons
Ingen data tillgänglig just nu

Rädda bolagen så de kan vänta på vändningen

LEDARE. Regering och myndigheter måste ta till sig att lån inte är en framkomlig väg för många personalintensiva företag just nu. De behöver stöd.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

På onsdagen kom Swedbanks inköpschefsindex som i mars rasade till 43,2 från 52,7 i februari. Det är den lägsta nivån sedan 2008-2009. Trenden är densamma i resten av Europa men fallet är större i Sverige. Konjunkturinstitutet (KI) presenterade också sin prognos, som ligger i linje med finansminister Magdalena Anderssons. KI tror på ett BNP-ras i år på -3,2 procent, mot finansministerns -4 procent, och en arbetslöshet på 8,7 procent i år, mot finansministerns 9 procent. 

Bedömarna upprepar med emfas att osäkerheten är stor. KI skriver att ”korttidsprognosen har ett ytterst begränsat värde”. Men kvalificerade bedömningar har ett värde, därför att både politiker och företag måste ha något att förhålla sig till, även om prognoserna ändras. Framtiden är alltid oviss. Det som förändrats är vår uppfattning, innan corona trodde vi oss veta mer om framtiden. 

De ekonomiska förutsägelserna har förstås ett samband med prognoser över utvecklingen av corona. Matematikern Tom Britton är en av de nyktra rösterna i tumultet. Han lär oss att det är bra att fler är smittade, han uppskattar det rör sig om 1-1,5 miljoner svenskar just nu, det betyder att dödligheten är lägre än vi antagit. Och ju fler som är smittade desto färre är mottagliga framöver, vilket betyder att vi håller på att bygga upp en immunitet. Detta är goda nyheter både för svenska folket och ekonomin. Det betyder att finansministerns till synes optimistiska prognos om en tillväxt på 3,5 procent redan nästa år, och en arbetslöshet som toppar på 9 procent, i bästa fall kan vara realistiskt.

Men det hänger dels på att det inte kommer ett kraftigt bakslag i Kina/Asien de närmaste månaderna, för när de öppnar sina portar kommer smittspridningen där öka igen, dels att svensk företagsamhet inte redan har slagits i spillror när det vänder. 

Regering och myndigheter måste ta till sig att lån inte är en framkomlig väg för många personalintensiva företag just nu. De behöver stöd. Ett bra förslag från Företagarförbundet är att företag får statsstöd motsvarande de senaste fem årens inbetalda löneavgifter. Ett annat är att staten initialt tar över löneansvaret i krisbolag, som Carl Bennet föreslår i Di (1/4). Hög arbetslöshet som biter sig fast har ett mycket högre pris än en underbalanserad budget.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Resurs BankAnnons

Resurs Bank skapar hållbar lönsamhet när handeln förändras

Anna Nauclér, CCO på Resurs Bank
Anna Nauclér, CCO på Resurs Bank

Under lång tid har hållbarhetsfrågan och den cirkulära ekonomin vänt upp och ner på handeln och i dagsläget möter handlare också helt nya utmaningar där kunder håller hårdare i sina pengar. Förmågan att snabbt ställa om sin verksamhet blir därför allt viktigare, framför allt när nya oförutsedda omvärldsfaktorer nu tydligt påverkar handeln. Att väga in ansvarsfull kreditgivning och erbjuda flexibla betallösningar är två sätt att skapa hållbar lönsamhet och stå starkare i en osäker värld.

Nya utmaningar bidrar också till utveckling, nya kundresor och nya erbjudanden. Resurs Bank är en av de största leverantörerna av betallösningar på den nordiska marknaden och har lång erfarenhet av att i nära samarbete med sina partners möjliggöra detta omställningsarbete.

– Vill man få återkommande kunder kan man inte bara konkurrera med pris. Istället behöver man utmärka sig som en aktör som snabbt förstår kunderna behov och kan ställa om även när det blåser upp till storm. En viktig aspekt är att erbjuda olika alternativ av betallösningar i kombination med en noggrann kreditbedömning som ger kunderna ökad handlingskraft, trygghet och flexibilitet. Därför erbjuder vi bland annat prenumerationslösningar som ger kunden möjlighet att använda en produkt utan att äga den och därmed istället få en månadsavgift som går att avsluta, säger Anna Nauclèr, CCO på Resurs Bank.

Resurs Checkout – en omnilösning

När konsumenter ändrar sitt sätt att handla är det viktigare än någonsin med en omnilösning som håller ihop kommunikation och betallösningar i både e-handel och butik.

– Med Resurs Checkout får handlare en omnilösning som gör det smidigt att anpassa sin affär till de kanaler som konsumenterna efterfrågar. Med Resurs Checkout kan kunder välja delbetalning som gör att man kan skapa en jämnare månadsekonomi för att kunna planera sin ekonomi och känna sig trygg, fortsätter Anna.

Starka varumärken bygger lojalitet

Nyckeln till att få fler återkommande kunder ligger i att anpassa sin affärsstrategi så att den håller sig relevant och hjälper till att stärka varumärket. Precis som att affärsmodeller anpassas behöver varumärkesarbetet spegla vad som sker i världen.

– Handeln har mycket att vinna på att väga in aspekter som handlar om hållbar konsumtion, där kreditbedömning är grundläggande för att också skapa hållbar lönsamhet i sin affär. Genom att erbjuda co- och whitelabel-koncept för våra betallösningar, där våra partners varumärke frontas gentemot slutkund, skapas förutsättningar för en tydlig och anpassad kundkommunikation som stärker handlarens varumärke, säger Anna.

Klokare köp ger hållbarare samhällen

Detta får till följd att kunderna har råd att köpa produkter av högre kvalitet som håller längre vilket bidrar till klokare konsumtion samtidigt som högre snittköp skapar tillväxt. Långsiktigt smarta köp leder till hållbar privatekonomi, vilket i sin tur leder till mer hållbart rustade samhällen som kan leva upp till de globala målen.

– Resurs har en noggrann kreditbedömningsprocess med syfte att människor ska ha en långsiktig hållbar privatekonomi. Vi har individuell rådgivning och en rad olika aktiviteter för att undvika att kunder hamnar i inkasso. Ingen vinner på överskuldsättning, avslutar Anna.

FAKTA OM RESURS BANK

Resurskoncernen finns i hela Norden och består av Resurs Bank och Solid Försäkring. Vi jobbar med att skapa smarta betal- och finansieringslösningar för både konsumenter och företag.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Resurs Bank här 

Mer från Resurs Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Resurs Bank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?