1515
Annons

Putins sista dagar

En bit in i kriget började den ukrainska underrättelsetjänsten göra intressanta fynd i resterna av den utbombade, övergivna och utskjutna ryska krigsmaterielen. Det fanns ett klart och tydligt mönster i elektroniken i alla vapensystem.

När Ryssland på måndagen 9 maj firar segern mot Tyskland i det andra världskriget står regimen inför en geopolitisk katastrof.
När Ryssland på måndagen 9 maj firar segern mot Tyskland i det andra världskriget står regimen inför en geopolitisk katastrof.Foto:Mikhail Klimentyev

Ta till exempel resterna av en kryssningsmissil som kraschade i Ukraina i april, tillhörande prestigesystemet Iskander. Den har en färddator som ska klara exceptionella krav. Datorn ska följa jordens yta, undvika hinder, hitta sitt mål och utstå stark hetta. Av sju centrala komponenter i datorn kom sex från amerikanska företag, det sjunde från ett holländskt. I en upphittad Kalibr-missil var det likadant.

Samma upptäckt gjordes gång på gång, visar en rapport publicerad av det brittiska utrikespolitiska institutet Rusi. Det ryska precisionsartilleriet visade sig ha ett gyroskop för navigering från ett amerikanskt bolag. Ett viktigt luftförsvarssystem har en brittisk oscillator för radarn. De ryska sambandssystemen visade sig vara byggda av elektronik från USA, Tyskland, Nederländerna, Sydkorea och Japan. Ett kommunikationssystem för ryskt stridsflyg har 80 västerländska komponenter som inte kan ersättas av ryska.

Ibland har elektroniken civilt ursprung, ibland militär. Ryssland, skriver Rusi, dammsuger länder som Indien för att komma över västerländsk teknik.

Elektroniken i den ryska krigsmaterielen är i en mening en bild av en globaliserad marknad, men i en annan ytterligare en intressant bild av rysk svaghet.

Det tål att upprepas - Nordens samlade ekonomi är större än Rysslands. Men storlek säger inte allt. Den ryska ekonomin är mycket mer primitiv och på klart lägre teknisk nivå. Ryssland har inte lyckats med ett enda techbolag, inte med en enda stor förädlad exportprodukt, inte med en enda innovation. Vid sidan av fossila bränslen skulle världen inte märka om rysk export plötsligt upphörde. 

Trots detta civila misslyckande har det ändå funnits en uppfattning i väst om att den ryska försvarsindustrin ligger på en jämbördig nivå. Men när ukrainarna nu lyfter på skalet på ryska skrytprojekt visar det sig att Ryssland är extremt beroende av främst amerikansk teknik för sina försvarssystem.

Det betyder i sin tur att de materiella förlusterna i Ukraina är mycket tyngre för Ryssland än man kan tro. Vid sidan av de ekonomiska sanktionerna har väst och främst USA försökt täppa till all tillförsel av teknik till Ryssland. De ryska vapenfabrikerna kommer att få allt svårare att ersätta förbrukad materiel eftersom de inte kan tillverka centrala komponenter på egen hand.

På den ukrainska sidan flödar det däremot in vapen från väst. Den amerikanska ambitionsnivån har växt markant på sistone. Efter att de ryska trupperna tvingades släppa Kiev och efter sänkningen av krigsfartyget Moskva tycks president Biden ha bestämt sig. Hans regering anslår nu ytterligare 330 miljarder kronor till Ukrainas kamp. Det motsvarar halva ryska försvarsbudgeten och är mångdubbelt större än tidigare stödpaket. Och till skillnad från Ryssland kan Ukraina köpa mycket avancerade vapen.

Allt fler experter i USA och Europa bedömer nu att Ukraina kommer att vinna kriget. Ukraina kommer att vinna slaget om Donbass och kanske till och med vinna tillbaka Krim. Vid sidan av ett inflöde av bra vapen har den ukrainska armén en professionell och modern ledning, i hög grad utbildad av USA och andra västländer, samt tillgång till västerländsk underrättelsetjänst som med satelliter och avlyssning följer de ryska rörelserna ned på individnivå. Att de ryska generalerna skjuts så fort de sätter sin fot vid fronten säger mycket om informationsövertaget.

Nederlaget i Ukraina kommer att få stora konsekvenser för Ryssland. Putinregimen har ingen chans att överleva. De mystiska ”dödsfall” som nu drabbar nyckelpersoner i Kremls närhet visar på regimens dödskamp. Men det är inte heller säkert att Ryssland som stat klarar nederlaget. Det kan hända att 2020-talet innebär en fortsättning på 1990-talets sovjetiska sönderfall och att Ryssland delas upp. Det blir milt uttryckt en utmaning för det internationella samfundet.

När Ryssland på måndagen 9 maj firar segern mot Tyskland i det andra världskriget står regimen inför en geopolitisk katastrof. Ryssland står ensamt och isolerat mot ett enat väst. För första gången sedan andra världskriget kommer Tyskland att få militära krafter med en årlig försvarsbudget på 750 miljarder kronor. USA har fördjupat sitt engagemang i Europa. Nato står inför en utvidgning med Finland och Sverige.

Ett förlorande och sönderfallande Ryssland kan mycket väl bli ännu farligare. Putin väntas på segerdagen beordra mobilisering av reservister och förklara att den ”militära specialoperationen” nu övergått till krig mot nazisterna i väst. Retoriken i rysk statlig tv är aggressiv, bisarr och gränslöst hotfull.

Men man ska komma ihåg att det är en svårt skadad och försvagad president som talar på måndagen. Han har förlorat hela sitt projekt. Han är rädd för sina närmaste medarbetare. Han har ingen aning om ifall han får rätt information om sitt krig. Hans ekonomiska bas smälter. Väst måste förbereda sig på att detta är Putins sista dagar och att situationen i Ryssland snabbt kan bli annorlunda.


Innehåll från Danske BankAnnons

Ökade myndighetskrav: tre tips för att klara era hållbarhetsutmaningar

När myndigheternas regler om hållbarhetsrapportering blir allt hårdare måste företagen kunna ge en tydlig bild av sina möjligheter och risker inom hållbarhet. Annars kan man bli förbisprungen av branschkollegorna som började i tid. 

Sara Lindahl, expert på hållbara finansieringslösningar på Danske Bank, listar tre tips för att bli en föregångare snarare än en eftersläntrare.

Är du intresserad av att veta mer om Danske Banks olika finansieringslösningar för hållbara satsningar? 

Hållbarhetsredovisning innebär att kartlägga vilka hållbarhetsutmaningar och möjligheter som är kopplade till verksamheten. 

– Det är mycket som måste falla på plats och det kan bli jobbigt om man börjar i sista sekund. Vårt råd är därför att inte vänta med sin hållbarhetsanalys, om man vill fortsätta att vara ett attraktivt bolag på lång sikt. Då blir man heller inte förbisprungen av branschkollegorna som började i tid, säger Sara Lindahl, expert på hållbara finansieringslösningar och kundrådgivare på Danske Bank i Sverige.

För att Sverige ska klara omställningen till ett hållbart samhälle krävs bland annat bättre tillgång till fossilfri el – samtidigt som elproduktionen behöver mer än fördubblas. Det kräver mycket kapital och nu ökar intresset för hållbara investeringsalternativ och hållbara satsningar. 

Ökad rapportering också för mindre företag

Omställningen har även börjat synas i nya regleringar som riktas mot finansmarknaden. Under 2021 kom EU med ett klassificeringssystem, EU-taxonomin, som ska göra det enklare att förstå vilka verksamheter som är positiva för miljön. 

– EU kräver nu att större listade bolag rapporterar om de har ekonomiska aktiviteter som sorterar under EU-taxonomin. 

Sara Lindahl och Karin Reuterskiöld på Danske Bank i Sverige.
Sara Lindahl och Karin Reuterskiöld på Danske Bank i Sverige.

Inom ett par år kommer rapporteringsskyldigheten att utökas även till mindre företag. Bland annat kommer det att ställas krav på att bolagen har kontroll på sina leverantörskedjor och identifierar, förebygger och minimerar alla negativa konsekvenser av verksamheten för miljön och mänskliga rättigheter.

– Vi märker att framför allt större företag oftast har gjort sitt grundarbete innan de kommer till oss för att diskutera finansiering. Har man gjort ett ordentligt förarbete och analyserat sin verksamhet så är uppförsbacken inte lika stor. Därför vill vi tidigt planera framtida investeringar tillsammans med kunderna och bygga upp scenarier för olika typer av grön finansiering, säger Sara Lindahl. 

Över huvud taget spår Danske Bank att hållbara företag, grön finansiering och gröna investeringar kommer att uppmuntras framåt. 

– Verksamheter utan en tydlig strategi för sitt bidrag till ett hållbart samhälle blir mindre attraktiva för sina kunder och dyrare att både finansiera och bedriva, säger Karin Reuterskiöld, hållbarhetsstrateg på Danske Bank.

Är du intresserad av att veta mer om Danske Banks olika finansieringslösningar för hållbara satsningar? 

Mer från Danske Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danske Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?