Annons

Problemet är myndigheternas – inte de privata vaktbolagens

LEDARE. Vaktbolag får kritik för att de har personal som är tidigare dömda. Men det är myndigheterna som godkänner personalen.

Foto:Johan Nilsson/TT

Expressen/Dagens Arbete har de senaste dagarna skrivit om att 120 dömda våldsbrottslingar arbetar som väktare. De har också berättat att Aftonbladets tidigare politiska chefredaktör Helle Klein haft en livvakt som spridit förakt mot invandrare och våldsförhärliganden på nätet. 

Inrikesminister Mikael Damberg vill nu utreda hur lagen för ordningsvakter kan skärpas. Det är bra, särskilt som omfattningen av ordningsvakternas tjänster har ökat dramatiskt de senaste 5-10 åren. 

Samtidigt kommer kritik mot att det är privata aktörer som tillhandahåller tjänsterna, att det i sig ökar risken. Det finns inte stöd för det. För det första ska antalet fall som Expressen tar upp, de 120 väktarna, sättas i relation till de runt 17.000 ordningsvakter som varje dag patrullerar landet och arbetar med personskydd. Det är 0,7 procent. 

Enligt Metros kartläggning (4/2) utreddes totalt 245 ärenden mot ordningsvakter förra året och 20 av dem förlorade sitt förordnande (tillstånd som polisen utfärdar). Även detta är låga tal. 2017 gjordes 5.771 anmälningar mot en poliskår på runt 30.000 personer.

För det andra är det Länsstyrelserna som i samarbete med Säpo kontrollerar och godkänner alla anställda i auktoriserade bevakningsföretag. Alla, inte bara de som är ute på gatorna. Det slutgiltiga ansvaret ligger alltså på myndigheterna. Om ett auktoriserat företag anställer väktare som Länsstyrelsen inte godkänt förlorar de tillståndet direkt. 

Men olika Länsstyrelser kan göra olika bedömningar. Ett grundläggande krav är att de som ska jobba som väktare inte bör ha dömts för brott de senaste fem åren, och om brottet är allvarligt, som narkotikabrott eller våld mot person, kan det utgöra hinder även om det gått längre tid, det beror på arbetets art.

Vad gäller spridning av rasism och hat förekommer det även inom polisen, alltså offentlig verksamhet. Arbetsgivaren, offentlig som privat, måste vara tydlig med att rasism och uppmuntran till våld är oacceptabelt. 

En utredning och lagändring måste utgå ifrån verkligheten, det vill säga att samhället är beroende av privata väktare eftersom polisen är gravt underdimensionerad. Man bör noga överväga vilka uppgifter som är lämpliga att delegera och anpassa kraven därefter. 


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NorrenergiAnnons

Snart streamar Norrenergi förnybar kyla till Bromma

Utbyggnaden av fjärrkyla till området vid Bromma Blocks är i full gång. Expansionen innebär att Norrenergi kan tillgodose den växande efterfrågan på förnybar kyla hos många företag i Bromma.

Bild: NCC
Bild: NCC

Bygg- och fastighetsbolaget NCC var först ut med att teckna avtal. Det omfattar fastigheten Hangar 5 med cirka 50 000 kvadratmeter kontor, kommersiella lokaler och hotell. Två exempel på aktörer som etablerar sig där är Maxi ICA Stormarknad och Biz Apartment lägenhetshotell.

 – Det känns oerhört roligt att vi bygger ut vår kyla till Bromma, och är med och bidrar till regionens hållbara utveckling. Vår värme är sedan tidigare utbyggd till Bromma, bland annat till Bromma flygplats, så nu kan vi erbjuda både värme och kyla här – något som kunderna brukar efterfråga, säger Maria Carvinge, marknadschef på Norrenergi.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Norrenergis förnybara kyla till Bromma. 

Helt förnybar kyla

Norrenergis fjärrkyla är helt förnybar och produceras bland annat med hjälp av frikyla, vilket innebär att man använder kallt bottenvatten från Lilla Värtan. Spillvatten från Bromma reningsverk är en annan energikälla som används för att producera både värme och kyla.

Även Norrenergis fjärrvärme står sig väl miljömässigt och är nästan helt förnybar, till cirka 99 procent. Den är dessutom märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.

– Vi ser att våra tjänster fjärrvärme och fjärrkyla hjälper kunderna i deras hållbarhetsarbete, bland annat då man lätt uppnår höga nivåer i de olika systemen för miljöcertifiering av byggnader, säger Maria Carvinge. 

Tack vare Norrenergis fjärrvärme och fjärrkyla kan städerna växa hållbart. Väljer man fjärrvärme står Norrenergi för kontinuerlig utveckling enligt senaste teknik och miljöprestanda som minskar miljöpåverkan och sänker kostnader för både kunder och Norrenergi. Väljer man en alternativ uppvärmningsform som en värmepump köper man den teknik som är aktuell vid köptillfället.

– Vi säger att vi streamar värme och kyla. Tjänsterna levereras över nät, vilket innebär att vi kan dra en parallell till streaming av musik och filmer. Med digitaliseringen och en ökad uppkoppling av kundcentraler kan vi hjälpa kunden att optimera sin energianvändning ännu mer – något som sparar både pengar och miljö.

Fortsatt expansion

Expansionen av fjärrkylnätet gör det möjligt för många fastighetsägare i denna del av Bromma att få förnybar kyla. På sin väg från Solnaverket till Bromma Blocks-området passerar fjärrkylan bland annat Ulvsunda industriområde. 

– Det krävs stora investeringar att dra rör så här långt, och vi tror att det finns många företag i Ulvsunda industriområde som vill ha kyla. Efterfrågan på förnybar fjärrkyla är stor och vi för samtal med ett flertal fastighetsägare.

Norrenergi har ambition att fortsätta expandera i framtiden.

– Vi följer alltid stadsplaneringen såväl i Solna som i Sundbyberg och närliggande kommuner. Det finns flera spännande utbyggnadsområden i Västerort som vi hoppas kommer välja värme och kyla från Norrenergi, avslutar Maria Carvinge.

Fjärrkylan till Hangar 5 beräknas vara utbyggd hösten 2020.

Fakta: Norrenergi

Kärnverksamhet: Fjärrvärme och fjärrkyla

Försäljning värme: cirka 1 000 GWh /år

Andel förnybart: cirka 99 %

Försäljning kyla: cirka 70 GWh/år

Andel förnybart: 100 %

Antal brukare: fler än 100 000 människor

Ägare: Solna stad (2/3) och Sundbybergs stad (1/3)

Antal anställda: 79 personer

Omsättning: cirka 790 Mkr per år

www.norrenergi.se

Mer från Norrenergi

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norrenergi och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?