ANNONS:
Till Di.se

Liberalism i vår tid

  • Peterson påminner om varför västerländsk liberalism har byggt så framgångsrika och lyckliga samhällen och varför socialister som Wallström alltid ogillat den. Foto: JERREVÅNG STEFAN/Aftonbladet/TT

Författaren och professorn i psykologi i Toronto Jordan B Peterson har varit i Sverige. Han har föreläst, gett intervjuer och suttit hos Skavlan. Samt brännmärkts av den svenska utrikesministern. 

Enligt Margot Wallström borde han "ta och krypa tillbaka under den sten han kom ifrån". Vid sidan av det djupt allvarliga i att en utrikesminister i en demokrati vill jaga ut utländska intellektuella gäster, bidrar ändå Wallström till ett slags klarhet. 

Orsaken till att så många till vänster inte står ut med Petersons budskap är att han formulerar och återdefinierar den klassiska västerländska liberalismen. Och den står i skarp kontrast till den identitetsideologi som bland annat fångat vänstern, men också tidigare liberala partier och tidningar.

Peterson påminner om varför västerländsk liberalism har byggt så framgångsrika och lyckliga samhällen och varför socialister som Wallström alltid ogillat den.

Hans senaste bästsäljare "Tolv livsregler, ett motgift mot kaos" har beskrivits som en självhjälpsbok för individer som vill komma vidare i livet. Men den går också att läsa som en instruktion till ett land, en regering eller ett parti som vill fungera bättre i en värld som latent hotar att tippa över mot kaos. Kanske kan man även läsa den som ett råd till personer som tar ansvar för företag.

"Tolv livsregler" är i hög grad en bibeltolkning av tusenåriga visdomar om mänskliga relationer, men Peterson är också en uttalat liberal intellektuell. Resultatet är mycket lyckat. Miljoner människor världen över känner sig hjälpta. Om man skriver om hans råd från individnivå till samhällsnivå skulle det låta ungefär så här:

1. Stå rak i ryggen och skjut tillbaka axlarna. Om du med kroppsspråket visar att du tror på dig själv kommer omgivningen också göra det. Alltså, tveka inte att hissa flaggan. Stå upp för landet, rusta flottan och flyget och huka inte inför utländsk makt som vill oss illa eller religiösa extremismer som förtrycker delar av vår befolkning. Ingen försvarar oss och det vi tror på om inte vi gör det.

2. Behandla dig själv som en person du är ansvarig för att hjälpa. Du måste skapa ordning för dig själv i din vardag, som att bädda sängen, göra rutiner för motion och tandborstning. Samhällen är minst lika ordningsberoende. Det är ingen slump att framgångsrika samhällen prioriterar tågens punktlighet, polisens närvaro och valutans stabilitet. Det ger en känsla av ordning. Nedfallna kontaktledningar, nedlagda polisstationer och skakig valuta ger motsatt känsla.

3. Bli god vän med människor som vill ditt bästa. De fostrar dina bättre sidor och testar inte dina beslut för att se om de håller. För en svensk regering betyder det att sluta pakter med demokratier i vår närhet, genom EU och Nato.

4. Jämför dig själv med den du var i går, inte med hur någon annan är i dag. Målet är inte att alla ska nå samma resultat, utan att alla ska ha möjligheter att förbättra och förändra sin egen situation.

5. Låt inte dina barn göra något som får dig att tycka illa om dem. Tydliga och få regler i skolan gör elever öppna, pålitliga och glada. Motsatsen innebär att djungelns lag tar över och den skapar hemska barn och därmed misslyckade föräldrar och dåliga lärare. Om samhället inte visar skillnad på rätt och fel kan barn inte heller göra det.

6. Sopa rent framför din egen dörr innan du kritiserar andra. Sluta göra sådant som du vet är fel. Skyll inte på kapitalismen, samhället eller strukturen. Gör rätt.

7. Ägna dig åt det som är meningsfullt, inte åt det som är egennyttigt. Politiska ledare som tydligt sätter landets intresse före partiets får ett skimmer över sig. Ändå händer det sällan, särskilt i regeringsbildningstider.

8. Tala sanning, eller låt åtminstone bli att ljuga. I början av Fredrik Reinfeldts regeringsperiod sa man plötsligt ofta som det var. Det revolutionerade det politiska samtalet och gav historiskt höga valresultat. I slutet var det tvärtom.

9. Förutsätt att den du lyssnar på kanske vet något du själv inte vet. Att vara en god lyssnare är större än att vara en god talare. Det vet alla som har provat båda rollerna. En politisk ledare som säger att hon inte vet svaret men är beredd att lyssna ska man lyssna noga till.

10. Uttryck dig med precision. Berätta för människorna omkring dig vem du är och vad du vill. Ronald Reagan gjorde det. Olof Palme var precis. I dag leder nog Peter Hultqvist ligan, med stor framgång. Men snömoset ligger i dag tungt kring regeringskvarteren.

11. Stör inte barn som åker skateboard. Barn gör farliga saker, har rätt att ta risker och har rätt att slå sig. De måste få testa gränser och hitta på nytt, annars stagnerar de. Det gäller även entreprenörer, forskare, författare, intellektuella och konstnärer. Trygghet kan lätt bli förtryck, skydd mot obehag blir snabbt totalitärt. Fritt företagande, yttrandefrihet och ett öppet samhällsklimat skapar inte trygga rum men frihet och framgång.

12. När du möter en katt på gatan, klappa den. Livets under finns inte till för dig utan för sin egen skull, som katten. Beundra skapelsen så ofta du kan. Var rädd om landet du vill ta ansvar för. Lämna de flesta i fred.

Låter det som ett politiskt program? Det är det. Och det är inte vänsterns.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies