Annons

Polisskjutningen är en djup politisk kris

Landet lämnas ledarlöst i vad som bör betraktas som en inre säkerhetskris.

Det finns en besvärande förklaring till ointresset.

BROTTSPLATS. Biskopsgården dagen efter dödsskjutningen av en ung områdespolis
BROTTSPLATS. Biskopsgården dagen efter dödsskjutningen av en ung områdespolis

Att poliser dör i tjänst är ovanligt i Sverige. Detta är femte gången de senaste 30 åren. I samtliga tidigare fall har dödsfallet skett i samband med gripande av psykisk sjuk person eller med flyende grova brottslingar. Det mest uppmärksammade är morden i Malexander när två poliser skjuts av bankrånare som försöker fly. Det dådet skakade Sverige.

Att en polis skjuts på det sätt som skedde i Biskopsgården utanför Göteborg natten till torsdagen är unikt. Vad som hittills framkommit var polismannen tillsammans med en kollega, båda klädda i uniformer, och talade med en grupp personer i området när de blev beskjutna. Biskopsgården har så kallad särskild tillsyn, vilket bland annat innebär ökad polisnärvaro. Den döde polismannen arbetade i området, var drygt 30 år och relativt ny i yrket.

Om poliserna var målet för skjutningen innebär det en klar upptrappning. Om de kom i vägen för kulor som var ägnade åt andra innebär händelsen att inte ens uniformerad polis på plats dämpar det exceptionella vapenvåld som just nu används i Sverige.

I slutet av maj släppte Brottsförebyggande rådet sin jämförande rapport om skjutvapenvåld bland unga vuxna i Sverige. Slutsatsen var att Sverige ligger på nivåer som inget annat land i Europa är i närheten av. Europa-snittet är 0 till fyra dödsskjutningar per år och miljon invånare. Tyskland har 1,4. Sverige har 18.

Ökningen av våldet började 2005 och tilltog 2013. Forskarna bakom rapporten skriver att uppgången inte kan betraktas som tillfällig utan är en långvarig förändring. De hittar ingen enskild förklaring.

Det gör inte heller regeringen. Visst har vi en justitie- och en inrikesminister som morrar och en statsminister som kallar till presskonferenser men det finns ingen politisk analys och inget centralt fokus på brottsbekämpning i regeringsarbetet. Landet lämnas ledarlöst i vad som bör betraktas som en inre säkerhetskris.

Det finns en besvärande förklaring till ointresset. I det program som hittills har styrt regeringens arbete, januariavtalet, nämns kriminaliteten en gång långt ner i texten under rubriken ”Trygghet, säkerhet och demokrati”. Där meddelas kortfattat att man ska skaffa fler poliser. Inget mer. Punkterna efter är striktare vapenexport och ökat bistånd som ges samma dignitet. Eftersom programmets uppsåt och anda ska vara en antites till SD och SD:s specialfrågor och eftersom SD har kriminalitet i fokus och associerar den med migration väljer januaripartierna aktivt att rikta intresset någon annanstans. SD:s analys av läget i Sverige får under inga som helst omständigheter bekräftas.

Sedan Januariavtalet slöts 2019 och fram till 15 juni i år har 821 skjutningar ägt rum med 270 skadade och 106 döda. De två föregående åren var lika våldsamma. Beskedet från regeringen har hela tiden varit att läget är under kontroll och att vändningen kommer snart. Men regeringens politiska liv handlar om helt andra frågor. Bara detta faktum att regeringen föll på att inte ändra en fråga som knappt har diskuterats och som få bryr sig om, hyror i nyproduktion, visar hur bisarr prioriteringen är.

Moderatledaren har rätt i att det inte finns någon viktigare fråga nu än den inre säkerhetskrisen. Den har svåra konsekvenser på så många plan. Våldsmonopolet i Sverige är just nu inte givet. Boende i utsatta områden, lokala handlare, restaurangägare, livsmedelsgrossister, socialsekreterare, kommuntjänstemän, lokalpolitiker, banktjänstemän, advokater och poliser med flera tvingas i sin vardag att ta hänsyn till organiserad brottslighet med ett numera mycket stort våldskapital. Att poliser skjuts på öppen gata i ett bostadsområde är en mycket tydlig signal om hur maktförhållandet ser ut.

För övrigt är det lögn att som statsministern på torsdagens presskonferens hävda att vi har ”fler poliser än någonsin”. Det enda relevanta måttet är antalet poliser per capita och den har år efter år minskat sedan 2010. Historiskt har Sverige nu mycket låg polistäthet och ligger i den europeiska bottenligan. Tyskland har 50 procent fler poliser per capita jämfört med Sverige.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från RoboMarketsAnnons

Hävstångshandel med låga transaktionskostnader

Maximilian Ström, kundansvarig på RoboMarkets Sverige.
Maximilian Ström, kundansvarig på RoboMarkets Sverige.

Allt fler erfarna traders handlar CFD:s och det är lätt att förstå varför då fördelarna är många. Via tradingmäklaren RoboMarkets får man dessutom bra villkor, åtkomst till över 12 000 instrument och låga avgifter.

RoboMarkets grundades 2012 och fick licens som europeisk mäklare 2013. För ett år sedan etablerade de sig även i Sverige.

– Det har aldrig varit enklare att komma i gång med CFD-handel än nu. Vi har lokal kundsupport på svenska och finns tillgängliga dygnet runt, säger Maximilian Ström, kundansvarig på RoboMarkets Sverige.

CFD:s (Contracts for Difference) är ett derivatinstrument som gör det möjligt att ta positioner utan att köpa eller sälja den underliggande tillgången. I stället spekulerar man i om det underliggande priset går upp eller ned. 

Att underlätta för rutinerade traders att handla med CFD:s till bra villkor är kärnan i RoboMarkets affär. 

– Vi erbjuder över 12 000 olika instrument, främst via CFD:s. Det är allt från index, råvaror, krypto och valutapar, till europeiska och amerikanska aktier samt även amerikanska ETF:s. Vi erbjuder enkel exponering mot tillgångar som annars kan vara svåra att komma åt till bra villkor, säger Maximilian Ström.

Hävstångseffekt med CFD:s

En annan anledning till att CFD-trading är en populär mix i erfarna investerares portfölj är hävstången. Eftersom man endast behöver sätta in en procentandel av det fulla värdet i den öppnade positionen, kan man uppnå önskad exponering med begränsad kapitalinsats.

– Hos oss kan man alltid välja vilken maxnivå man vill ha på hävstången, om man ens vill ha någon. Det är viktigt att man känner sig trygg med sin investering. Är man snarare ute efter att minimera förlust kan man alltid använda CFD:s för att hedga sin portfölj, exempelvis inför specifika event som bolagsrapporter eller väntade makrosiffror, säger Maximilian Ström.

Öppna ett handelskonto hos RoboMarkets  

Låga transaktionskostnader och möjligheten att ta korta positioner

Utöver tillgången till hävstång finns det flera fördelar med CFD:s. Dels möjligheten att enkelt kunna ta både korta och långa positioner, dels går många CFD-instrument att handla utanför börsernas öppettider.

– I Sverige kan du ofta ta korta positioner direkt via aktien. Men vill du göra det på exempelvis den amerikanska marknaden kan det vara klurigare, eftersom många svenska mäklare inte erbjuder det. Sedan MiFID2 och PRIIP introducerades vid årsskiftet 2018 är det även svårt att få exponering mot amerikanska ETFs. Det är dock enkelt via CFD:s hos RoboMarkets, säger Maximilian Ström.

Utöver ovan nämnda fördelar nämner Maximilian Ström ytterligare en, som kanske är den viktigaste för kunderna hos RoboMarkets: den låga transaktionskostnaden.

– Vi erbjuder till exempel en halv punkt i spread på DE40 (DAX40 index) och 0.1 pips på valutaparet EURUSD. Dessutom har vi riktigt bra villkor på kryptovalutor via CFD:s. Därtill kan du som kund hos oss enkelt minimera dina växlingsavgifter genom att öppna tradingkonto i EUR eller USD. Specifikt för DE40 kan man även handla utan ränteavgift fram till årsskiftet.

Läs mer om RoboMarkets villkor här 

Om RoboMarkets:

Bolaget representeras i Sverige av RoboMarkets Nordic AB som är ett dotterbolag till RoboMarkets Deutschland GmbH med huvudkontor i Frankfurt. RoboMarkets Deutschland övervakas av den tyska federala finansinspektionen (BaFin) och det svenska bolaget är registrerat hos Finansinspektionen som anknutet ombud (tied agent). 

Riskinformation: 

CFD:s är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 74–89 procent av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlorapengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

 

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera