Annons

Fortsatt hög kriminalitet i utsatta förorter

LEDARE. Polisen ser en positiv trend bland de utsatta områdena. Det är märkligt, för

antalet med svåra problem ser ut att ha ökat kraftigt de senaste fyra åren.

Foto:Claudio Bresciani/TT

2015 inledde polisen ett ambitiöst arbete. Den kartlade kriminaliteten och slog fast att den vuxit så mycket i vissa bostadsområden att man hade förlorat kontrollen där. Det var modigt gjort. Alla gillade inte att man pekade ut folk och orter. Det var också ett rop på mer resurser, vilket de fick.

2017 kom nästa lägesrapport om ”utsatta områden” som de kallas för att ingen ska ta illa vid sig. Dessa kännetecknas bland annat av offentligt våld som riskerar skada tredje man, narkotikahandeln bedrivs öppet, koncentrationen av kriminella är hög, där finns utbredd extremism och parallella samhällsstrukturer. Även denna undersökning var bra. På måndagen publicerades en tredje, som var mer otydlig.

Polisen beskriver där ”positiva trender i många utsatta områden”. Grunden är att det totala antalet utpekade områden har minskat från 61 år 2017 till 60 stycken 2018, de mest, eller ”särskilt” utsatta har minskat från 23 till 22 och fler visar en positiv trend än negativ.

Men av tidigare rapporter att döma är det en dramatisk försämring jämfört med 2015 när det totala antalet utsatta områden var 53, vilket ansågs vara hårresande många. Antalet särskilt utsatta områden var då 15. Dagens 22 innebär därför en ökning med 46 procent på fyra år. De mest kriminella områdena ökar alltså som andel av alla utsatta, från 28 till 36 procent. Polisen anger som en förklaring att de har bättre kännedom, uppdelning av befintliga områden och nationell samordning i dag som ett skäl till ökningen. Men detta är inte tydligt redovisat.

Årets rapport anger vidare att antalet anmälda brott minskade 2018 jämfört med föregående år, bortsett från övergrepp i rättssak som ökade kraftigt. Att med våld eller hot om våld försöka hindra rättvisan är dock inget obetydligt brott. Dessutom ingår många viktiga kategorier inte i statistiken, så som inbrott, rån, våld. En annan viktig invändning är att polisen räknar områden utan att kvantifiera hur många människor som berörs. Det kan ju vara ett bakslag att två små orter förbättras medan en större försämras.

Begreppet ”utsatt område” indikerar att problemen kommer utifrån. Det leder tanken fel. Den som inte har ett arbete är ekonomiskt sårbar. Den som inte har gått ut grundskolan har färre valmöjligheter och löper större risk att bli kriminell. Utsatt är den som sköter sig men inte törs gå ut för att ett gäng unga män har tagit över gatan. 

Polisen bör ha noll tolerans och samarbetet med andra samhällsinstitutioner fortsätta förbättras. Barnen ska kunna lita på att skolan gör sitt jobb och står för en tydlig struktur och ledarskap. Men vi kan börja med att beskriva verkligheten korrekt.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?