1515

Polisen får inte acceptera gängens seger

LEDARE. I augusti har en konflikt mellan kriminella nätverk i Göteborg stegvis trappats upp. På kort tid har det skett flera skottlossningar som polisen misstänker bär koppling till den infekterade situationen. I veckan har det rapporterats om att vägspärrar upprättats i nordöstra Göteborg, vaktade av maskerade och ibland beväpnade unga personer.

KRIMINALITET. Att polisen anser att man inte ska överdramatisera att kriminella upprättar fysiska kontroller över vad de uppenbarligen definierar som sitt territorium, låter oroväckande likt en normalisering.
KRIMINALITET. Att polisen anser att man inte ska överdramatisera att kriminella upprättar fysiska kontroller över vad de uppenbarligen definierar som sitt territorium, låter oroväckande likt en normalisering.

Den undre världen betraktas ofta som verksam i det dolda. Nu för tiden är den högst synlig, orädd för dagsljus. På onsdagseftermiddagen var det en stor polisinsats i Göteborg, efter att gängkriminella från de rivaliserande nätverken hade träffats för att förhandla på Posthotellet, mitt i stadens centrum.

Den alarmerande konfliktnivån har gjort att polisen inlett en särskild händelse. Grupperna mellan vilka konflikten står är kända sedan tidigare. Det handlar om nätverk med betydande våldskapital, som agerar utanför samhällets gemensamma strukturer. En oförrätt löses inte genom det juridiska systemet, utan via parallella rättssystem. Göteborgs-Posten har rapporterat att konflikten eskalerade på grund av en skjutning den 12 augusti. En av grupperna krävde pengar för att inte vedergälla, men uppgörelsen nekades av det andra nätverket.

Inrikesminister Mikael Damberg menar att fenomenet med vägspärrar är ”fullständigt oacceptabelt”. Den markeringen räcker inte. Att kriminella är så pass orädda för polisen att de upprättar vägspärrar är inget annat än en regelrätt katastrof och ett ofantligt, statligt misslyckande.

På frågan om hur allvarlig situationen med vägspärrarna är svarar polisen i Göteborg att ”man ska inte överdramatisera, men heller inte rycka på axlarna åt det. Jag känner en oro för att det blir normaliserat efter hand”. Svaret är illavarslande. Att polisen anser att man inte ska överdramatisera att kriminella upprättar fysiska kontroller över vad de uppenbarligen definierar som sitt territorium, låter oroväckande likt en normalisering.

Det politiska gensvaret måste vara snabbt och resolut. Men minst lika viktigt är att polisen agerar mot en intern normalisering. Det är dramatiskt att gängkriminella nätverk letar sig allt längre bort från periferin och inkräktar på polisens våldsmonopol. Det bör bemötas därefter. Staten får aldrig vackla när parallellsamhället avancerar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?