Annons

Polisen behöver hjälp

Ekots Lördagsintervju med polisens operative chef Mats Löfving den 5 september är en vattendelare i svensk debatt. 

Foto:Andreas Hillergren/TT

Han sa mycket intressant, men kärnan är detta:

• Just nu finns det minst 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige.

• De är inte intresserade av att vara en del av svenskt etablerat samhälle. De har kommit till Sverige enbart i syfte att organisera och systematisera kriminalitet.

• De tjänar i huvudsak pengar på narkotikabrott och utpressning.

• De har ett stort våldskapital och skaffar makt genom att ta sig in i näringslivet, politiska partier och styrning av kommuner och av landet.

Polisens nya öppenhet kring dessa frågor är välkommen. Den politiska debatten om den grova kriminaliteten har fastnat i en gammal föreställningsvärld. Ta de maktägande Januaripartiernas grundläggande positioner: S och MP säger att ökade klassklyftor driver in ungdomar i kriminalitet. L och C säger att våldsepidemin beror på höga arbetsgivaravgifter och lagen om anställningsskydd.

Det är som om viktiga delar av det offentliga samtalet fortfarande handlar om uppväxtmiljön för Clark Olofsson och Svartenbrandt, som om svenskt samhällsliv är en för evigt sluten värld.

Sverige har ett av världens längst drivna klassutjämnande system. Ungdomar har tillgång till gratis och kvalificerad utbildning och det finns inget på arbetsmarknaden som straffar unga, tvärtom. Ungdomsarbetslösheten är låg.

Men Sverige har och har haft en mycket hög migration från regioner med mycket stora sociala problem. Det är grundorsaken till fullständigt häpnadsväckande saker som att nästan varannan 15-årig flicka i Malmö lever under hedersförtryck, att Sverige under några år blev Europas per capita näst största rekryteringsområde för IS-krigare, att nio av tio bilstölder och hälften av alla bostadsinbrott görs av utländska ligor, att Sverige har tio gånger högre dödlig våldsbrottslighet bland unga män än Tyskland och att vi nu har en grov kriminalitet som styrs av 40 maffiafamiljer. 

De problemen går inte att lösa med ännu mer pengar till skolor i utsatta områden eller med sänkta arbetsgivaravgifter utan med ett helt nytt fokus för rättsapparaten och Migrationsverket och med full uppbackning från politiken.

För att det ska lyckas måste polisen hålla fast vid öppenheten och fortsätta att berätta. Hur gick det till när 40 kriminella klaner etablerade sig i Sverige? När hände det? Varför hade Sverige inget skydd mot dem? Vilka migrationspolitiska lärdomar kan man dra? Vilka delar av näringslivet har infiltrerats? Vilka partier? Vilka kommuner? Löfving borde kallas till en öppen och tv-sänd utfrågning hos Justitieutskottet.

Men det behövs också ett nytt fokus och öppenhet från andra delar av samhället, bland annat näringslivet. Att chefen för polisens operativa avdelning pekar ut näringslivet som en viktig plattform för organiserad brottslighet är en larmsignal. 

Chefen för polisens operativa avdelning Mats Löfving satte plötsligt ord på en utveckling som många företag oroar sig över.
Chefen för polisens operativa avdelning Mats Löfving satte plötsligt ord på en utveckling som många företag oroar sig över.Foto:Pontus Lundahl/TT

På Dagens industris Omstartskonferens i förra veckan sa vd:n för Stockholms handelskammare, Andreas Hatzigeorgiou, att en förutsättning för en omstart är att man krossar kriminaliteten. Det är en helt ny ton. En av Sveriges viktigaste företagarorganisationer pekar nu på brottsutvecklingen som det stora problemet. Inte på bristande kapacitet på Arlanda, höga marginalskatter, arbetsgivaravgifter eller bostadsbrist utan på att brottsligheten håller på att bli det stora problemet för företagare.

Svenskt Näringsliv släppte nyligen en rapport som visar att 6 av 10 företag har utsatts för brott. De direkta kostnaderna uppskattas till 40 miljarder kronor om året. Om man tar med de indirekta kostnaderna som försäkringar, brottspreventiva åtgärder och framför allt uteblivna investeringar på grund av rädsla ökar kostnaden till 100 miljarder om året.

Ett stort problem är att företag inte berättar om utpressning. Tystnadskulturen är mycket stark och växande. Det går inte att vara öppen med att du betalar beskyddaravgift, det ligger i sakens natur. Men aggregerad statistik är skakande. En majoritet av företagen i Svenskt Näringslivs undersökning tror att brottsligheten kommer att växa. En (!) procent tror att den kommer att minska. Det vittnar om den vardag som Stockholms handelskammare pekar på och som Di rapporterade om förra hösten i serien ”De utsatta företagarna”.

Oppositionen gör stor nytta när den trycker på för större polisiära befogenheter. Statsministern visar ibland goda intentioner. Men för att staten snabbt ska kunna koppla greppet och trycka tillbaka kriminaliteten krävs en ny klarhet och en solklar koppling till migration. Sverige är en bas för internationell brottslighet och migrationspolitiken underlättar för de kriminella nätverken.

Det här begriper partiledningarna för Moderaterna och Socialdemokraterna, (och självklart SD:s.) M och S har också haft ett historiskt ansvar för svensk säkerhet. De lyckades inte nå varandra inom ramen för migrationskommittén. De bör försöka i den ram som höstens akuta kriminalpolitiska debatt har satt upp. Sverige kan inte vänta till efter valet 2022.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?