ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Poängen med en tidsgräns för åtgärder mot corona

  • Foto: Johan Nilsson/TT

I debatten om de ekonomiska konsekvenserna av smittskyddsåtgärder mot corona har behovet av tidsgränser aktualiserats. Företagsledare, organisationer och enskilda röster har efterlyst en tydligare plan med datum och mål.

En given invändning är att en pågående epidemi inte kan bekämpas med en datumplanering. Det begriper alla, man behöver inte göra debatten barnslig. Om epidemin är i full kraft bör man inte upphäva effektiva smittskyddsåtgärder.

En annan invändning, från viktiga röster som Dagens Nyheter och riksdagsledamoten Hanif Bali, handlar om att tidsgränsdiskussionen relativiserar äldres liv och hälsa till förmån för ekonomin. Den tankefiguren delar ingen.

Vad tidsgränser handlar om är att företag vill kunna planera, bland annat för att använda regeringens stödpaket.

Låt oss säga att Dagens Nyheter plötsligt blir av med alla sina intäkter på grund av politiska beslut och rekommendationer. Regeringen uppmanar allmänheten att inte ta i DN med tång för att minska smittspridning.

Om regeringen i samma beslut säger att detta gäller till tisdagen efter påsk, därefter görs en ny bedömning, blir det lättare för företagets ledning att planera hur många som ska permitteras, hur mycket ägarna ska skjuta till och om man ska ta ett nödlån från banken.

Om regeringen i stället meddelar att uppmaningen gäller tills vidare är det kanske lika bra att sätta bolaget i konkurs direkt. Det är denna verklighet som många företag nu lever i.

Hittills under mars månad har antalet konkurser i hotell- och restaurangbranschen ökat med 60 procent. Fler och i fler branscher väntar. Om man kan bidra med en så enkel åtgärd som tidsgränser och målbilder bör varje regering göra det.

Danmark, som enligt Dagens Nyheter har ett föredömligt resolut smittskydd med stängda gränser, har satt tidsgräns för alla sina åtgärder. Det betyder inte att danskarna tror att regeringen kan bestämma när epidemin är över, det betyder att danskarna kan planera.

Ett ödesdigert exempel är tillsvidarebeslutet om förbud mot folksamlingar över 500 personer. Det släckte högskoleprovet direkt och riskerar nu att ställa in hela sommarens konserter och Almedalsveckor. Om man hade sagt att beslutet omprövas efter påsk hade ansvariga med kontrakt om uppsägningstider kanske väntat med besluten.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer