1515
Annons

PM Nilsson: Skydda Sverige mot säkerhetspopulismen

På torsdagen beslutade regeringen att myndigheterna från och med 1 april blir skyldiga att samråda med Säkerhetspolisen eller Försvarsmakten om de vill göra vissa upphandlingar. Och om Säpo eller Försvarsmakten avråder, då blir det stopp. Det är bara att lyda, som justitieminister Morgan Johansson med stor förtjusning uttryckte sig när han presenterade nyheten på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen tidigare i veckan.

Utan samarbete med privata företag kommer den svenska staten ingenstans, det gäller även it-lösningar. Istället för att skälla på privatiseringar bör justitieminister Morgan Johansson vårda relationen med industrin.
Utan samarbete med privata företag kommer den svenska staten ingenstans, det gäller även it-lösningar. Istället för att skälla på privatiseringar bör justitieminister Morgan Johansson vårda relationen med industrin.Bild:Henrik Montgomery/TT

Efter kalabaliken kring Transportstyrelsen i somras låter det som en klok åtgärd. Eller så är den ett uttryck för en inställning som kommer att leda till lägre säkerhet, långsammare och dyrare utveckling och sämre service.

Kärnan i Transportstyrelseskandalen tycks vara att ingen på myndigheten visste om, och skulle heller inte veta, att deras register innehöll information om topphemlig personal i försvaret. Därför fanns det risker med upphandlingen och därför är det bra om Säpo eller Försvarsmakten konsulteras när myndigheterna hanterar sådant som rör säkerhetsklassade uppgifter.

Men allt som rör säkerhet politiseras lätt. Justitieministern menade till exempel att upphandling drivs av en "princip om privatisering för privatiseringens egen skull". Det är fundamentalt felaktigt. Orsaken till att statliga myndigheter vänder sig till privata företag är att de kan sådant som staten inte kan. Världens bästa it-kompetens finns inte hos stater utan hos de specialiserade företagen. Stater är inte teknikledande.

Tanken att något skulle bli säkrare av att myndigheterna bygger egna servrar och ställer i sina egna källare är naiv. Orsaken till att Pentagon anlitar IBM IBM -0,81% Dagens utveckling för sina molntjänster är inte rödkindad centerpartistisk nyliberalism utan att det amerikanska försvaret vill ha en säker produkt. Om Säpo skulle få genomslag för sin idé om en svensk statlig molntjänst skulle också den, förhoppningsvis, utvecklas av privata företag.

Om staten ska ha kompetens och kapacitet för att bygga eget är vi på väg mot en ändlös och mycket dyr socialisering.

Jämför med försvarsindustrin, som ju är en enda stor outsourcing. Utvecklingen av ett kvalificerat vapensystem i dag är omöjlig utan tillgång till internationella företag. Därför låter vi inhemska och utländska privata företag hantera ytterst känslig och hemlig information om svenska omständigheter och krav. Sekretessen hanteras med säkerhetsskyddsavtal mellan länder som bygger rutiner och tillit. Utan detta kan vi inte bygga stridsflyg, ubåtar, jaktrobotar, beställa Patriot-system eller upphandla kvalificerade it-lösningar. Det är oroande att den svenska regeringen väljer att misstänkliggöra och baktala dessa relationer i stället för att vårda dem.

Sveriges tilltagande intresse för sin säkerhet får inte missbrukas och förvanskas till populism, nationalism och övertro på staten.

Ökad statlig kontroll eller förstatligande av vissa uppgifter låter resolut, men handlar i praktiken om att ärenden ska bedömas och hanteras av ett magert bemannat och underbetalt kontor som lider av sjukskrivningar, rigida övertidsregler och politiskt opportunistiskt chefskap.

Staten är urusel som organisatör. Med undantag av Skatteverket är de flesta stora statliga verksamheter dysfunktionella. Därför har privata initiativ vuxit fram. Om Arbetsförmedlingen fungerade perfekt hade bemanningsbranschen inte växt lika mycket. Om Polisen kunde göra sitt jobb hade säkerhetsföretagen inte behövt patrullera gator och torg, sköta personbevakningen av ministrar eller göra brottsutredningar till Åklagarmyndigheten. Utan "privatiseringar" hade statliga kärnuppgifter inte fungerat.

Är det någon som tror att kommunikationerna i Sverige hade fungerat om Televerket fortfarande fanns, hade nationellt monopol och förbjöd all användning av annan teknik än den egna? Så var det fram till 1993.

För övrigt fungerar fortfarande inte polisens och försvarets kommunikationssystem på ett tillfredställande sätt. När det bränner till använder man Iphone.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?