Annons

PM Nilsson: Pengarna eller livet

LEDARE. Försvarsminister Peter Hultqvist brukar berömma sig av att han inte deltar i något anslagsbingo till den verksamhet han har politiskt ansvar för.

Bingo.
Bingo.Bild:Henrik Montgomery/TT

Men det gör han visst. Och han lyckas aldrig fylla i en rät linje.

Det fattas nämligen viktiga siffror för de ambitioner regering och riksdag har gett uttryck för. Försvarsmakten har morrat under många år och oppositionen har välvilligt anslagit därefter. Det gör de rätt i. Läget är värre än väntat.

Ingemar Wahlberg presenterade på tisdagen sin utredning om det så kallade materielbergets kostnader, det vill säga underhåll av befintlig materiel och kostnader för beställd materiel.

Om anslagsökningen till försvaret hålls på nu beslutad nivå kommer försvarets förmåga att minska efter 2020. Det finns inga möjligheter i världen, inte ens på ett svenskt finansdepartement, att ha råd med alla stridsflygplan, ubåtar och Patriot-robotar som medborgarna tror att Hultqvist har beställt. För att skapa utrymme måste något bort. Wahlberg pekar på Patriot-systemet.

För att göra allt det som försvarspolitikerna enhälligt har beslutat om, göra det på ett ansvarsfullt sätt och hålla nivån i relation till Ryssland behövs 168 miljarder mer fram till 2030 jämfört med beslutad nivå. Det kan låta mycket, men det är från och med nu 14 miljarder mer per år. Då får vi tillräckligt många ubåtar, stridsflyg, sjömålsrobotar och högtflyende sensorer för att skapa så kallad tröskeleffekt, det vill säga det kostar för mycket för Ryssland att våga.

Är det vettigt? Om man värnar liv och frihet är svaret definitivt ja.

Det absolut värsta som kan hända är att Sverige om tio år tvingas skicka ut en dåligt rustad värnpliktsarmé för att möta fienden. Det är ett dödligt säkert sätt att förlora frihet och 20-åringar. Teknik på toppnivå ger oss helt andra möjligheter.

Gripensystemet plus jaktroboten Meteor har högre kvalitet än Rysslands teknik. Det flygande sensorsystemet är världsledande. Inget ryskt system kan hitta de svenska ubåtarna och torpederna kan se bakom hörn. Det nya artilleriet skjuter fem mil och träffar inom en kvadratmeter. Svensk signalspaning är västs framskjutna utpost.

Kom igen nu. Nordens samlade BNP är högre än Rysslands. Vi har världens starkaste militärallians i ryggen. Sverige är fortfarande ett ingenjörsland. Försvarsviljan är hög. Till och med den nya värnplikten är populär. Svik inte.


Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

Tydlig coronaeffekt för fritidshus och fjällboende

Svenska naturupplevelser står högre i kurs än någonsin efter coronavåren. Hos Fastighetsbyrån märks tydliga effekter av att fler intresserar sig för att investera i ett sommarhus eller fjällboende. 

Hitta ett boende i fjällen här

Den märkliga sommaren 2020 har satt sina spår inom många olika delar av samhället. Detta har inte minst gällt vår syn på turism. Reserestriktionerna lättade på sina håll, men fortsatt präglades sommarsemestern av stor osäkerhet. 

Många svenskar började istället se sig om efter ett fritidshus av något slag. Johan Vesterberg, kommunikationschef på Fastighetsbyrån, bekräftar den starka trenden efter siffror från Svensk Mäklarstatistik. 

– Vi har sett priserna på fritidshus gå upp med 9 procent under den senaste 12-månadersperioden. Om vi jämför med villapriserna har de ökat med 8 procent och bostadsrätter med 4 procent. Det är tydligt att corona har gjort att intresset för fritidshus är rekordstort. 

Men det är inte bara priserna som har stigit på grund av den nya marknadssituationen. Även antalet försäljningar av fritidshus har ökat kraftigt – med 13 procent under första halvåret 2020 jämfört med samma period i fjol. 

Högtryck i fjällvärlden

När det gäller fjällboende tror Johan Vesterberg på en liknande coronaeffekt under hösten och vintern. 

– Intresset för de svenska fjällen har ökat konstant under de senaste åren, men får ett extra uppsving nu. Det är ett bra läge för den som vill sälja. För köpare gäller det att vara ute i god tid. 

På Fastighetsbyrån Malung-Sälen är det mycket att göra, och för fastighetsmäklare Anna Sjögren Andersson ringer telefonerna konstant. De är många som vill titta på objekt kring Sälens skidområde, som Lindvallen, Hundfjället, Tandådalen och Högfjället.

– Det är väldigt många förfrågningar nu. Man kan säga att vår högsäsong har inletts tidigare än vanligt på grund av corona. Ett tips för köpare är att fundera noga över vad man ska använda boendet till. Vill du ha liftnära, åka scooter, hyra ut? Vilka sommaraktiviteter är mest lockande? Det finns en stor variation. 

Smidigt med digital första kontakt

Det stora intresset för fjällboende bekräftas av Kristoffer Henriksson på Fastighetsbyrån i Åre. Liksom många andra fjälldestinationer är Åre i dag populärt året runt, med ett brett utbud av sommaraktiviteter. 

– Vi ser definitivt en ökning av semestrande i Sverige framöver. Både fritidshus, fjällstugor och lägenheter går bra just nu, säger han. 

Corona-pandemin har också medfört att den digitala utvecklingen påskyndats, något som bland annat har förbättrat möjligheterna att titta på bostäder digitalt. Fastighetsbyrån erbjuder digitala live-visningar där mäklaren går runt och visar bostaden, medan tittarna kan ställa frågor genom en chattfunktion. 

Digitala visningar kan vara bra för att göra en första utvärdering, framförallt när bostaden ligger på en annan ort. Men Kristoffer Henriksson poängterar att det digitala är en komplettering.  

– Det är viktigt att också ta sig hit för att verkligen sondera terrängen tillsammans med sin lokala mäklare. Det är ofta först på plats som man vet vad man verkligen vill ha. Men det gäller att skynda sig, för ibland säljs objekten riktigt snabbt.  

Allt du behöver veta inför bostadsköpet.  

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?