ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

PM Nilsson: M ska vara öppna för utländska investeringar

  • STOPP. Moderatledaren Ulf Kristersson öppnar för att Sverige i likhet med USA ska kunna överpröva affärer om de anses hota säkerhetsintressen. Foto: Johan Nilsson/TT

LEDARE. För en skåning är det skakande att utsädet för de vackra gröna ärtorna numera ägs av den statliga kinesiska kemijätten ChemChina. Och inte bara det, den gula rapsen har de också lagt beslag på, via köpet av schweiziska Syngenta, världens största utsädesföretag. Jordbrukssektorn i Europa är i praktiken beroende av den kinesiska staten. 

Är det ett säkerhetsproblem? Kanske, i alla fall restes en del frågetecken i USA, som har en större misstänksamhet mot kinesiska investeringar, och i Frankrike, som ser jordbruket som en nationell angelägenhet, när de schweiziska ägarna ville sälja.

Samma ChemChina har också köpt de italienska fotbollsklubbarna AC Milan, FC Inter och Parma, samt däckstillverkaren Pirelli. Här började italienarna tycka att måttet var rågat. Länken mellan fotboll och italiensk politik (det var Berlusconi som förra året sålde Milan till kineserna) är bara alltför uppenbar för att en statlig kinesisk aktör inte ska misstänkas för otillbörlig påverkan.

Storbritannien, traditionellt vidöppet för utländskt kapital, tappade sitt självförtroende när det till slut bara var kineser kvar som ville investera i det plågsamma kärnkraftsprojektet Hinkley Point. Och i Tyskland gick gränsen vid köpet av industrirobottillverkaren Kuka.

Vid sidan av Geelys intresse för fordonsindustrin har kinesiska investeringar i Sverige varit ganska blygsamma. Trots sin litenhet är de svenska investeringarna i Kina mycket större. Hutchison Whampoa äger telekombolaget 3 Scandinavia ihop med Investor. Och SF Bio har efter att Bonnier sålde till slut via ett antal ägarbyten och uppköp hamnat i kinesiska händer hos Dalian Wanda Group. När Alicia Vikander gör succé med filmhistoriens bästa cykeljakt i Tomb Raider gynnas alltså kinesiska globala medieintressen, vilket ingen i Sverige tycker känns obekvämt men i Frankrike hade det nog inte gått.

Däremot blev det känsligt när kinesiska intressen uppvaktade Lysekils kommun för att anlägga en ny djuphamn, där verkade gränsen gå för Sverige som plötsligt vaknade upp som sjönation. Att svenskarna själva hittills har vägrat investera i muddring av Nordens största hamn i Göteborg för att de nya jättefartygen ska kunna gå in eller att saudierna äger Skandinaviens största raffinaderi i Lysekil verkar inte spela roll. Det viktigaste verkar vara att just kineser inte ska investera. Några röster varnade till och med för att en kinesisk hamn på västkusten kan användas för en militär invasion.

När Moderaterna i en intervju i tisdagens Dagens Nyheter meddelar att de svängt och numera förespråkar både en svensk politisk överprövning av utländska investeringar och att Sverige ska byta linje om planerna på EU:s dito, hänvisar partiledaren till aningslöshet gentemot de kinesiska investeringarna. Vad är det vi inte har anat? Är Volvo Cars framgång ett hot mot Sverige? Är CEVT:s FoU-miljarder i Göteborg en konspiration? Är biopalatsen i svenska städer en lömsk påverkansoperation? Är Moderaterna rädda för att Hongkong-företaget MTR plötsligt ska stänga av tunnelbana och pendeltåg i Stockholm? Och kan vi i så fall verkligen lita på att Iphone, made in China, inte är buggningsutrustning i varje svensk ficka? Eller att tunneln mellan Helsingör och Helsingborg och den vitala delen i Slussenbygget i Stockholm, också tillverkade av kineser, inte innehåller apterade sprängladdningar? Vad är det som har varit aningslöst?

Det finns skäl till att Sverige har hållit fast vid öppenheten för utländska investeringar. Det är nämligen aningslöst att tro att en politisk överprövning av affärer inte kommer att missbrukas och det är naivt att tro att EU-länderna någonsin kommer att ha samma syn på vilka företag som är säkerhetskritiska eller vilka utländska köpare som utgör ett hot. Risken för att investeringsklimatet i Europa försämras är betydande.

Den svenska regeringen har tillsatt två utredningar för att öka utländska direktinvesteringar, särskilt från Kina. Som eventuellt regeringsparti bör Moderaterna fortsätta det arbetet och inte låna ut sin friska historia till protektionism. Sådant som inte ska säljas utomlands ska vara statligt, men i övrigt ska regeringen oavsett färg bejaka utlänningars pengar.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer