Annons

PM Nilsson: Konsolideringens år

LEDARE. Vid den här tiden förra året bävade många inför 2017, ödesåret. Amerikanerna hade precis valt en nationalpopulistisk president, hans europeiska kollegor såg ut att vinna stort i de nederländska, franska och till och med tyska valen, dessutom med benäget cyberbistånd från Ryssland. Börsen var övervärderad, centralbankerna darriga, europaprojektet i upplösning, Putin på frammarsch och i Mellanöstern härskade terrorsekten IS fortfarande i Mosul och andra viktiga städer.

Ulf Kristersson väljs till ny moderatledare.
Ulf Kristersson väljs till ny moderatledare.Bild:Fredrik Sandberg/TT

I Sverige fortsatte alliansen att famla efter fotfäste för att fungera som opposition, alltmedan Sverigedemokraterna vann mark och initiativ.

Många varnade för att 1930-talet höll på att gå i repris, med en obönhörlig nationalpopulistisk våg, växande rasism, delegitimering av liberala värden och institutioner, protektionism, minskad handel och snart förmodligen tyskt blixtkrig mot Polen.

När året har gått kan man konstatera att allt blev bättre än befarat. Vi lever än så länge inte i den yttersta tiden, men i den bästa hittills.

Donald Trump, den mest importerande presidenten.
Donald Trump, den mest importerande presidenten.Foto:Manuel Balce Ceneta

Den globala ekonomin blev urstark med tillväxt samtidigt i alla världsdelar, vilket är ovanligt. I Asien, Afrika, Sydamerika, USA och Europa ökade tillväxten och börserna steg. Särskilt överraskande stark var utvecklingen i euro-området som efter åratal av kris plötsligt betraktades som en tillväxtzon.

Som en följd ökade världshandeln. WTO:s prognos ligger på plus 3,6 procent, vilket gör 2017 till ett rekordår. En viktig faktor är att USA:s import har ökat mer än väntat. Protektionisten Donald Trump är den mest importerande presidenten någonsin.

Solenergin växer snabbare än någonsin.
Solenergin växer snabbare än någonsin.Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

I relation till de globala tillväxtsiffrorna är utvecklingen på klimatområdet remarkabel. International Energy Agency konstaterar att konsumtionen av kol fortsätter att ligga platt 2017 och framåt vilket gör att kolindustrin går mot ett decennium av stagnation. Istället växer förnyelsebara energislag snabbare än allt annat och attraherar kapitalmarknaderna på ett sätt ingen trodde var möjligt. 2017 blev året då sol-el blev billigare än kol på den indiska marknaden. Samma sak hände förra sommaren i USA. Vid sidan av Kina är USA det land som investerar mest i sol och vind och förväntas vara ledande även de kommande åren.

Kolfantasten Trump är än så länge den mest gröna presidenten hittills.

2017 blev också året då USA, Tyskland, Storbritannien, Kanada och ett antal andra Nato-länder för första gången förstärkte Baltikum och Polen med trupp för att dämpa den europeiska säkerhetskrisen. Efter ett kvarts sekel av neddragningar ökar USA sin närvaro i Europa. Om Ryssland skulle göra något mot ett baltland i dag skulle man gå i direkt fysisk konflikt med länder från halva Nato. USA har ansvar för Polen där förstärkningen också är som störst. Den nya amerikanska säkerhetsstrategin betonar det euroamerikanska partnerskapet.

Nato-motståndaren Trump är alltså den president som i praktiken gått längst för att öka Natos trovärdighet.

Ödesvalåret 2017 slutade med seger för en fransk reformist och fortsatt regeringsinnehav för Angela Merkel.
Ödesvalåret 2017 slutade med seger för en fransk reformist och fortsatt regeringsinnehav för Angela Merkel.Foto:Geert Vanden Wijngaert

Ödesvalåret i Europa slutade i en oväntad succé för fransk reformism. Emmanuel Macron vann inte bara presidentposten utan också en majoritet i nationalförsamlingen på en proeuropeisk och marknadsvänlig agenda. Marine Le Pens projekt har säckat ihop. I Nederländerna presterade nationalpopulisterna sämre än väntat och den högerliberale Mark Rutte behöll makten. Och i Tyskland fortsätter Merkel, troligen och trots allt med Socialdemokraterna som partner. Den ryska inblandningen som många varnade för hade liten eller ingen betydelse.

Vad gäller Mellanöstern ska man vara försiktig med att utnämna positiva trender, men den internationella koalitionen mot IS lyckades under året till slut besegra den islamistiska terrorsekten. Ett 70-tal länder bidrog, däribland Sverige som hållit fast och utvidgat sin truppnärvaro i norra Irak.

En annan positiv trend på samma ämne är att svenskarna tar sitt försvar på mycket större allvar. Den internationella övningen Aurora var en pr-succé och triumfen på Gärdet då Försvarsmakten luftlandsatte fallskärmsjägare lockade lika mycket folk som en Springsteenkonsert. Och när Stockholm på försommaren drabbades av ett terrorattentat gav allmänheten ett omedelbart och starkt stöd till polisen. Förhoppningsvis kan denna attityd långsamt men säkert omsättas i ett starkt försvar och bättre ordning i förorterna och eliminering av narkotikaligorna.

På hemmaplan är det annars Moderaternas kollaps och comeback som gjort störst intryck under året. Under några mardrömslika sommarmånader föll M i opinionsmätningarna och SD blev det största oppositionspartiet. Med ett snabbt partiledarbyte var ordningen återställd. Moderaterna, och faktiskt hela inrikespolitiken, fick en nystart under hösten. Nu finns det friska regeringsalternativ och nationalpopulismens tjurrusning har hejdats.

Därtill har den nya M-ledaren lyckats lansera ett vuxnare samtal, vilket fått såväl arbetsmarknadsministern som finansministern att plötsligt beskriva problemen precis som de är. God fortsättning!


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?