Annons

PM Nilsson: Hög tid att lyssna på åklagare Lise Tamm

LEDARE. I början av december intervjuades den nya chefen för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, Lise Tamm, i radions Studio Ett. Hon har en gedigen åklagarbakgrund, senast som chef för Internationella åklagarkammaren, och en central roll för att bekämpa gängrelaterad kriminalitet.

Bild:Claudio Bresciani/TT Pontus Lundahl/TT

I intervjun sa hon att när polisen arbetar i Rinkeby använder de numera närmast militära metoder, samt att Sverige borde lära sig av hur Colombia framgångsrikt avväpnade Farc-gerillan.

Efter intervjun blev hon fördömd, av regeringen och av Socialdemokraternas gruppledare i Riksdagen, samt av utnämnda och självutnämnda representanter för förorter.

Eftersom Sverige är ett land som tillber nakna kejsare ska man alltid lyssna noggrant på personer som faller i onåd. Så vad menade Lise Tamm?

Vad vi vet om brottsutvecklingen fram till och med 2017 är att Sverige avviker markant från andra europeiska länder vad gäller avrättningsliknande mord, så kallade skjutningar. I relation till befolkningen dör fyra till fem gånger fler personer av denna typ av våld jämfört med till exempel i Tyskland. Ofta är automatvapen inblandade.

Det andra vi vet är att användningen av handgranater är unikt hög i Sverige, jämförbar med brottsbelastade regioner i Mexiko. För några år sedan exploderade ett par granater om året, nu är det ett par i månaden. En handgranat är lätt att använda och lätt att köpa. Tills nyligen var det lagligt att beställa hem dem från utlandet.

Det tredje vi vet är att kriminella nätverk har blivit alltmer populära bland allt yngre pojkar i socialt utsatta områden. Narkotikaförsäljning erbjuder en snabbare väg till pengar, status, internationella möjligheter och en bättre framtid jämfört med alternativen. Fler ansluter sig än hoppar av gängen.

Det fjärde är att Rikspolisstyrelsen har definierat ett 50-tal bostadsområden som "bortom rättsstaten", det vill säga territorier där lokalbefolkningen tvingas ha en större lojalitet med kriminella gäng än med polisen.

Det femte är att påföljden för unga är obefintlig. Säljer man narkotika och är under 15 år väntar ett samtal med en socialsekreterare som riskerar att förstöra sitt liv om hon skulle våga sig på en skarp åtgärd. Är du straffmyndig väntar ett halvår på fri fot innan utredningen är klar, därefter en minimal påföljd.

Det sjätte vi vet är att migrationskrisen 2015 i praktiken skapade en öppen gräns mellan IS-kontrollerade områden och Sverige. Då kom många skyddsbehövande, men också många i andra ärenden. Narkotika, vapen och människohandel är internationella affärsbranscher.

2018 ser än så länge ut att följa trenden, med fler skjutningar och i helgen den uppmärksammade granatsprängningen i Vårby Gård då en förbicyklande man dog och en kvinna skadades allvarligt.

Sammantaget har Lise Tamm helt rätt. Automateld och handgranater för tankarna mer till gerillagrupper än till buset. Och fienden är rörlig, förankrad i lokalsamhället och har låg respekt för människoliv.

I USA har större städer fört en många decennier lång och ofta framgångsrik kamp mot gäng-relaterad brottslighet. New York-modellens nolltolerans och starka polisnärvaro är det mest kända exemplet. Olika varianter finns i LA, Chicago, Boston med flera. På senare år har amerikansk polis resonerat ungefär som Lise Tamm och hämtat kunskap från erfarenheterna i Afghanistan och Irak. Det gäller att vinna över lokalbefolkningens "hearts and minds", visa närvaro, inte tillåta några "failed areas", organisera veckomöten med lokala ledare och använda ny teknik för att dekonstruera gängens sociala nätverk.

Mekanismerna bakom fredsprocessen i Colombia - belönad med Nobels fredspris 2016 - var en kombination av fast beslutsamhet och ett erbjudande om en annan framtid än gerillans.

Det Lise Tamm gjorde, och som upprörde regeringen, var att hon gick bortom den uppenbara poliskrisens budgetdebatt och erbjöd ett nytt tänkande för en ny situation. Något som kan bli en nationell strategi för att trycka tillbaka gängen, det vill säga precis det som Sverige saknar och bör skaffa sig.


Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera