Annons

PM Nilsson: Finansministern bygger en allt svagare stat

LEDARE. När finansminister Magdalena Andersson i onsdags presenterade sin justerade prognos för det ekonomiska läget sken hon ikapp med det spirande vårvinterljuset. Tillväxten ligger på 2,8 procent för 2018 och stabilt över 2 de kommande åren. Arbetslösheten bottnar på 6 procent, förvärvsfrekvensen är hög och statsskulden kommer att sjunka under 20 procent av BNP år 2020.

DEN SOM SPAR HON HAR. Trots skriande behov i statliga kärnområden som polis och försvar fortsätter finansministern att betala i hög takt av på statsskulden. Den går trendmässigt mot noll och är om två år under 20 procent av BNP.
DEN SOM SPAR HON HAR. Trots skriande behov i statliga kärnområden som polis och försvar fortsätter finansministern att betala i hög takt av på statsskulden. Den går trendmässigt mot noll och är om två år under 20 procent av BNP.Bild:Christine Olsson/TT

Det är en urstark position för en finansminister i ett EU-land, faktiskt nästan bäst i klassen. Alla kan oroa sig för brexit, turbulens i USA, hårdlandning i Kina, fastighetskrasch eller för vad som ska hända när ränteläget normaliseras. Men i grund och botten är den svenska ekonomin sund. Arbetsmarknaden fungerar, industrin har kommit ur sin konsolideringsfas och expanderar, världen växer.

Ändå präglas 2018 hittills inte av ljusa horisonter utan av oro, osäkerhet och hot. Det finns fog för det.

Finansministerns ljusa bild står i skarp kontrast till situationen hos de myndigheter som har ansvaret för inre och yttre säkerhet. Här råder mörkt skymningsläge.

På torsdagen presenterade Säpo sin årsbok för 2017, samt en prognos för 2018. Säkerhetspolisen skriver att hotet mot Sverige är större än på många år. Det gäller framför allt terrorhotet där 3000 våldsbejakande extremister, varav 2000 är islamister, utgör ett latent terrorhot. Rättegången mot terroristen på Drottninggatan, Rakhmat Akilov, är belysande. Han har ett klart och tydligt motiv, han får order, uppmaningar och instruktioner från personer och nätverk inom IS-världen och han utför sina planer. Han är med precision exakt den typ av terrorist som IS har sagt ska slå mot mål i Europa.

Säpo beskriver läget som "det nya normala". Det kommer att hända igen.

I kombination med den övriga ordningsmaktens underläge mot maffians beväpning, våldsanvändning och sprängningar mot rättegångsvittnen och poliser är lägesbilden mycket allvarlig.

På fredag ger Försvarsmakten sin bild av läget med den så kallade perspektivstudien. Den kommer rimligen inte avvika från ÖB:s tidigare bedömningar om att säkerhetsläget har försämrats i vår del av världen och att Ryssland utgör ett hot. Säpo, som har ansvar för kontraspionaget, skriver att Ryssland utgör det största underrättelsehotet och att Ryssland på olika plan försöker manipulera, splittra och påverka politiska beslut.

Någon gång i nästa vecka kommer Försvarsmaktens bedömning av det ekonomiska läget och tidigare i veckan presenterade regeringens utredare Ingemar Wahlberg sin bild av glappet mellan vad politikerna har beställt och vad Försvarsmakten faktiskt kan göra. Det fattas många, många miljarder. Trots allt tal om satsningar befinner sig Försvarsmakten i ett sparläge, särskilt i relation till uppgiften.

I sin kommentar efter pressträffen rabblade finansministern pliktskyldigt upp alla satsningar som hon har råd med på grund av styrkan i statens ekonomi: vård, skola, omsorg och trygghet. Och nej till högerns skattesänkningar. Det låter som inför valrörelsen 1998, eller 2002. Sanerade statsfinanser, blygsamma satsningar på socialstaten och kamp mot den oansvariga högern som S ständigt måste städa upp efter.

Regeringens i särklass största satsning under 2018 är avbetalningar på statsskulden. Riksgälden rapporterade i onsdags ett överskott på 80 miljarder. Sveriges statsskuld minskar så snabbt att Riksgälden "bedömer att en ytterligare minskning inte är lämplig då det skulle riskera att försämra likviditeten så mycket att investerare lämnar marknaden".

Magdalena Andersson har enligt sin egen presentation betalat av 300 miljarder på statsskulden sedan hon tillträdde och hon fortsätter i allt högre hastighet. Varför? Under dessa år har centrala statliga kärnuppgifter som polis, försvar och infrastruktur levt under existensminimum. När till och med Tyskland kan investera hela sitt överskott borde Sverige våga följa efter. Och det skulle väcka stark sympati om statsmakterna lade en investeringsplan för sina kärnuppgifter. Det andra är utanpåverk.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?