PM Nilsson: Dygnet då Europa gick på vindkraft

Europa hade storm i onsdags. Eleanor heter den. Skidorter i Alperna fick stängas. Störtfloder härjade franska städer. Atlantkusten piskades av jättevågor. Så långt en vanlig vinterstorm.

Det blåser på toppen.
Det blåser på toppen.Bild:Aaron Chown

Det andra som hände var att de tunga, kalla och fuktiga vindarna satte fart på kontinentens vindsnurror på ett sätt som ger en vink om energibranschens nästa stora fråga.

Under onsdagsdygnet kom 60 procent av Tysklands elförbrukning från vindkraft. I Spanien blåste snurrorna in 37 procent av elbehovet, i Österrike 32, Storbritannien 22 och i Polen och Italien 15 procent.

Totalt i EU täcktes 22,7 procent av elbehovet av vind, 1900 GWh från land och 229 GWh från havsbaserade kraftverk, vilket kan försörja 215 miljoner hushåll eller 75 procent av industrins behov. Vind och vatten var under dygnet dubbelt så stort som gas och kol.

Man kan invända att ett enskilt och ovanligt blåsigt dygn inte säger så mycket, men i takt med att vind och sol byggs ut och kopplas upp på elnätet kommer det europeiska året få allt fler dagar då förnyelsebara energislag dominerar.

Den tyska 1 maj-helgen 2017 är illustrativ. Då sken solen i Bayern och från Nordsjön blåste friska vårvindar ner över Niedersachsen. 85 procent av landets elkonsumtion det dygnet kom från förnyelsebara energislag och sol var det största under den ljusa delen av dygnet. Kolkraftverken stängdes av.

I International Energy Agencys årsrapport har prognosmakarna skruvat upp framtida utbyggnad av vind- och solkraft. De energislagen ökar mest och snabbast i hela världen, för att de har politiskt stöd men framför allt för att de är billigast.

IEA prognostiserar att två tredjedelar av nyinvesteringarna i världen går till förnyelsebara. I EU kommer 80 procent av all ny kapacitet att vara förnyelsebar och vindkraft är 2040 det största kraftslaget. Den tredje januari 2018 är framtiden.

Problemet med sol och vind är att de är lika nyckfulla som vädret. Plötsligt svämmar nätet över av elektricitet som inte kostar något. Det kan man lösa med lagring eller överföring. Här finns vår tids stora energifråga. Om solen skiner i Bayern bör svensk vattenkraft ta en paus, och vice versa. Det behövs många och bra kablar.


Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växlar upp inför lansering i USA – tillsätter ny vd

AroCells vd Anders Hultman.
AroCells vd Anders Hultman.

Diagnostikbolaget AroCells blodtest ger värdefull information för behandling, prognos och uppföljning av cancerpatienter. Nu lägger företaget in en extra växel för att nå ett centralt mål – en lansering på den amerikanska marknaden. ”Vi befinner oss i en viktig fas”, säger Anders Hultman, nytillträdd vd. 

Den 11 januari i år tillträdde Anders Hultman, tidigare ekonomichef, som ny vd för det Uppsalabaserade diagnostikbolaget AroCell. De senaste två åren har Anders arbetat nära bolagets tidigare vd, Michael Brobjer, och är väl insatt i verksamheten. Nu ser han fram emot att leda AroCell till nästa nivå och stärka kommersialiseringen av deras blodtest TK 210 ELISA:

– Michael och jag har jobbat mycket nära varandra och jag är väl insatt och redo att ta bolaget till nästa nivå. Det ska bli fantastiskt roligt att driva bolaget framåt tillsammans med våra kompetenta kollegor, i enlighet med vår affärs- och marknadsstrategi, säger Anders Hultman. 

– Jag kommer att fortsätta arbeta i bolaget fram till sista april, med fullt fokus på vår lansering på den amerikanska marknaden. Därefter kommer jag att finnas tillgänglig som konsult. Det gör att förutsättningarna för en smidig, sömlös övergång till en ny vd är mycket bra, tillägger Michael Brobjer. 

Tidigt terapisvar för bröstcancer

AroCells teknologi används i det CE-märkta testet TK 210 ELISA som mäter koncentrationen av biomarkören TK1 i blodet. Bolagets har primärt fokuserat på tidigt terapisvar för bröstcancer vilket innebär att patienten – 48 timmar efter den andra cellgiftsbehandlingen – får veta om behandlingen har effekt eller inte. 

– Är behandlingen inte effektiv kan man snabbt avbryta den och patienten får då möjlighet att byta behandling. Det innebär ett minskat lidande för patienten samt att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger Michael Brobjer. 

Läs mer om AroCell TK 210 ELISA 

Enkelt och användarvänligt blodtest

En serieproduktion av ELISA-testet finns på plats, redo för klinisk användning i Europa, och bolaget har haft ett antal leveranser sedan start. Parallellt arbetar AroCell med att visa kliniska nyttan av att mäta TK1 inom andra cancerformer, bland annat vid behandling mot prostatacancer. 

–  Det som gör oss unika på marknaden är att vi tillhandahåller en produkt som genom ett enkelt blodprov kan följa cancerns utveckling – detta till skillnad mot biopsi eller mer invasiva ingrepp. Testet kräver ingen ytterligare utrustning och vi arbetar aktivt med att göra vår produkt så användarvänlig som möjligt, säger Anders Hultman. 

Introduktion på den amerikansk marknaden

Ett avgörande steg för AroCell under 2021 är introduktionen på den amerikanska marknaden. De finns i dag på den amerikanska marknaden för ”Research Use Only”, men går deras 510(k)-ansökan igenom får de även möjlighet att sälja sin produkt mot den kliniska marknaden. Det är en viktig milstolpe för bolaget, då det också öppnar dörrar för kommersialisering i andra delar av världen.

– Arbetet för att förbereda oss för en lansering på den amerikanska marknaden pågår för fullt. Med vd-bytet kommer Michaels resurser blir än mer tillgängliga för detta. Nu kan vi verkligen accelerera och kraftsamla i våra marknadsförberedelser, avslutar Anders Hultman.

Om AroCell

AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet

AroCell TK 210 ELISA är CE-märkt och kan användas för att erhålla tidigt terapisvar vid behandling av bröstcancer. Det ger värdefull information som kan hjälpa kliniker att optimera behandlingsstrategier och prognostisera risken för återkommande tumörsjukdom vid monitorering och uppföljning av patienten. Läs mer här!

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?