ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

PM Nilsson: Det blåser historiskt starka högervindar

  • TRE MÅNADER KVAR. Alliansen kan bilda regering om den vill. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Statistiska centralbyråns mätningar av opinionen brukar historiskt underskatta SD och överskatta S. På så vis är majmätningen som presenterades under tisdagen än mer dramatisk än vad de aktuella siffrorna visar. Socialdemokraterna går ner på en historiskt låg nivå, 28,3 procent, och SD bekräftar den starka trenden under våren med 18,5 procent. Som jämförelse fick S 35,3 procent i SCB:s majmätning 2014 och 31 procent i valet. SD fick 8,1 procent i SCB och 12,9 procent i valet.

SD:s resa från ett marginellt fenomen till ett stort parti saknar motstycke i modern svensk historia. Det är också tankeväckande att Sverige håller på att få ett av de största utpräglade nationalistpartierna i Europa och det största i Norden.

Socialdemokraternas nedgång, både jämfört med valresultatet och med novembermätningen, är ett kvitto på en ovanligt skakig mandatperiod och en lika ovanligt svag ledning. Stora partier är känsliga för partiledarskap som inte riktigt fungerar, det visade M under Lundgren och Kinberg Batra och S under Juholt. Löfven är på väg mot det sämsta valresultatet på 100 år.

Fallet för S har dramatiserats sedan novembermätningen. Att C också minskar sedan i höstas kan bero på att dessa två partier straffas för den impopulära gymnasieamnestin. Den skapar oklarhet om S:s migrationspolitik och är rättsligt stötande för många borgerligt sinnade väljare.

Moderaterna ligger still, både jämfört med valresultat och med SCB:s senaste mätning i november 2017. Stabiliseringen i och med partiledarbytet i september ligger fast, vilket är ett styrkebesked. Med tanke på att ett helt nytt parti, SD, har etablerat sig kring 20 procent är det en prestation av M att ligga kvar på den genomsnittsnivå partiet har haft sedan Gösta Bohman gjorde M till det största borgerliga partiet.

KD minskar 1,7, vilket kan resultera i att partiet får lämna riksdagen. Om partiet ligger för långt under 4-procentsspärren minskar chanserna att få sympatiröster från främst moderatväljare. Å andra sidan har partiet kommit igen förr och KD har en slagfärdig partiledare som växer med uppgiften.

Regeringsfrågan är fortsatt brännhet. Undersökningen visar att det blåser högervindar och att den ickesocialistiska majoriteten tycks kunna samla 60 procent, vilket är en historiskt hög siffra. Men detta faktum vill C och L än så länge inte regera på. Därför finns det stora frågetecken kring alliansen som helhet, med eller utan KD. De rödgröna är större i båda fallen. Om det blir utfallet i valet måste alliansen acceptera SD:s stöd för att kunna bilda regering. Alla allianspartier och SD har sagt att de kommer att rösta nej till Stefan Löfven som regeringsbildare. Frågan går då rimligen till moderatledaren som kan bilda regering om inte C eller L skulle rösta nej till honom. SD har gett besked att de stöder moderatledaren som regeringsbildare, en linje som har stöd på de flesta sakområden. Det är som valforskaren Sören Holmberg på Göteborgs universitet brukar säga: Kristersson blir statsminister om han vill. Frågan är vad C och L vill.

En borgerlig regeringsbildning är beroende av att inte ha SD emot sig, men den blir psykologiskt enklare om alliansen är större än de rödgröna. För att nå dit och för att väcka entusiasm i den mycket breda majoritet som inte vill ha en vänsterregering måste allianspartierna visa två saker:

•Att de är en riktig opposition som vill ha bort den sittande regeringen och vill regera tillsammans om riksdagen tolererar en alliansregering. Att på förhand vika ner sig vid ett visst resultat är en DÖ-anda som skadar förtroendet för alliansen som helhet.

•Att de har fyra, fem färdiga reformpaket på viktiga områden som den ekonomiska politiken, klimatpolitiken, kriminalpolitiken, migrationen och försvars- och säkerhetspolitiken. Dessa frågor kommer att dominera nästa mandatperiod och en regeringsbildare måste veta vad den vill.

I efterhand är de flesta partiledningarna i alliansen överens om att S-MP-regeringen aldrig borde ha bildats och att DÖ var ett misstag. Visa det.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer