1515

PM Nilsson: Bidrag är fel sätt att marknadsföra Sverige

LEDARE. Om man går in på den svenska ambassadens hemsida i Amman kan man klicka sig fram till rubriken "10 things that make Sweden family-friendly". Texten går att läsa på engelska, arabiska, ryska och kinesiska.

FEL ORSAK. De svenska ambassadernas informationssajt om de svenska bidragssystemen ger fel bild av Sverige.
FEL ORSAK. De svenska ambassadernas informationssajt om de svenska bidragssystemen ger fel bild av Sverige.

Ambassaden informerar om att Sverige erbjuder ersättning för att stanna hemma från och med andra månaden under graviditeten, samt har en ”very long paid parental leave” efter förlossning med rätt att stanna hemma 390 dagar med 80 procent av en normallön fram till att barnen fyller åtta år.

Ambassaden berättar också att barn ger rätt till barnbidrag, 1050 kronor per barn, samt ”extra family supplement” (flerbarnstillägg) och ger rappt ett exempel: ”Så, en familj med sex barn får inte bara 6.300 SEK extra varje månad utan också ett tillägg på 4.114 per månad bara för att de har sex barn”.

Därefter följer rubrikerna ”gratis skola”, ”gratis sjukvård” och ”gratis kollektivtrafik med barnvagn”. Man informerar noggrant om egenavgiften i vården på mellan 100 och 300 SEK men att ”high-cost protection” slår till vid 1.100 SEK och att det därefter är helt gratis.

Och om du är sjuk har du rätt till 80 procent av lönen upp till 27.800 SEK. Du har också rätt till ersättning för att vara hemma med sjukt barn.

Inte mycket plikt, faktiskt ingen alls, men väldigt mycket rätt.

Ambassaden informerar också om en massa andra saker, som att isbjörnar inte vandrar runt på gatan och att man kan leta efter bostad på blocket.se. (Däremot inte om Sveriges största bostadssajt).

På den svenska ambassadens sajt i Jordanien publiceras denna sida precis under informationen om uppehållstillstånd, under rubriken ”Om Sverige”. Den publiceras förstås inte bara i Amman, utan på alla svenska ambassader i världen och är en del av kampanjen ”Work in Sweden”.

Man kan förstå hur svenska UD har tänkt. Folk som funderar på att flytta hit bör ha en samlad bild av villkoren i det nya landet och välfärdstjänsterna är onekligen en viktig del av Sverige.

Men i sitt sammanhang och med denna konkretion med exakta belopp fungerar den som en ovanligt oblyg global informationskampanj om svenska bidrag, i anslutning till information om uppehållstillstånd.

Inte ens Försäkringskassan gör en så frejdig sammanställning till personer som bor i Sverige. Där får man klicka sig fram ganska länge och hamnar oftast i en uppmaning om att boka ett samtal. Tonläget är kärvt.

Bidragsnivån i Sverige börjar torna upp som en viktig valfråga. Om sexbarnsfamiljen som ambassaderna skriver om skulle asylinvandra hit är den berättigad till en inkomst på cirka 33.000 kronor i månaden, (försörjningsstöd, barnbidrag, bostadsbidrag), skattefritt.

Nivån gör att familjen lever ganska hyggligt, vilket är värdefullt, men den samlade bidragsnivån gör också att de ekonomiska incitamenten för att skaffa ett jobb är låga, eller till och med negativa. Om man inte kan språket och har låg utbildning överstiger bidragsnivån ofta de löner som står till buds.

Den svenska höga nivån på de samlade bidragen och de övriga mycket generösa välfärdstjänsterna som ambassaden i Amman beskriver är en av orsakerna till att Sverige slår rekord i väntetid på flyktingars första jobb. Det tar i snitt nio år innan hälften av asylinvandrarna har en fot på arbetsmarknaden.

Flera partier har börjat diskutera avgränsningar för asylinvandrare vad gäller socialförsäkringar. Men det stora problemet är dock de andra stödsystemen. Hittills är det bara Moderaterna som seriöst har lyft frågan med sitt förslag om bidragstak. Socialdemokraternas reaktion är att fördöma tilltaget, men de bör verkligen tänka igenom sin argumentation. När arbetsmarknadsminister Ylva Johansson klagar på att så få asylinvandrare tar chansen att utbilda sig är hon inne på samma problem: det lönar sig inte. Fler partier måste börja intressera sig för incitamenten för de som inte är inne på arbetsmarknaden.

Och ambassaderna bör ta bort bidragssajten. Danska ambassader informerar till exempel absolut inte om sitt välfärdssystem, däremot att man ska betala skatt och göra militärtjänst. Bara en sån sak.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?