1515

PM Nilsson: Ända in i kaklet-doktrinen

I juni 2016 meddelade dåvarande M-ledare Anna Kinberg Batra i Ekots lördagsintervju att hennes parti kommer att rösta nej till Löfven som regeringsbildare efter nästa val. Detta oavsett om alliansen blir större eller mindre än de rödgröna.

 

Borgerligheten har nu i realiteten två regeringsalternativ.
Borgerligheten har nu i realiteten två regeringsalternativ.Bild:Hossein Salmanzadeh/TT

Det blev så klart ett herrans liv. Ska Moderaterna göra vad som helst för att få makten? Till och med använda sig av SD:s outtalade eller uttalade stöd?

Vad M-ledaren gjorde var egentligen att ansluta sig till Socialdemokraternas traditionella linje, nämligen att alltid rösta nej till en regering som man själv inte sitter i. Ett starkt skäl för S-väljare att rösta på sitt parti är att hindra högern från att ta makten. Och varför skulle M-väljare vara annorlunda?

Långsamt men säkert sjönk budskapet in. Under hösten följde de tre andra allianspartierna efter och eftersom SD sagt detsamma blir det svårt för S att bilda regering en gång till.

En konsekvens av detta är att borgerligheten nu har två regeringsalternativ. Om alliansen blir större än de rödgröna vill C och L bilda regering med M och KD. De måste då försäkra sig om att de inte har SD emot sig, vilket inte är helt säkert eftersom Åkesson&Co ogillar Annie Lööfs inflytande över migrationspolitiken.

Det andra alternativet redogjorde Di för på nyhetsplats i torsdagstidningen: en ensam M-regering. De andra allianspartierna kommer inte att rösta nej till Kristersson och han kommer att tolereras av SD.

Detta scenario finns diskonterat i de kristerssonska uttrycken "ända in i kaklet" och "om S och SD vill stoppa oss får de säga det".

Kan en sådan regering fungera? Ja, kanske. Den kommer att veta vad den vill i nödvändiga frågor: stärkt inre och yttre säkerhet, raka incitament på arbetsmarknaden och nej till olika typer av socialismer. Den kommer att ha få eller inga inre låsningar och kunna förhandla med andra. Men dess öde avgörs av de andras förhandlingsvilja, särskilt av socialdemokraternas.

Som förhandsbesked är kaklet-linjen dock den enda möjliga. Att i förväg säga till sina väljare att man i ett visst läge kommer att ge upp alla möjligheter till inflytande är att göra sig irrelevant. DÖ skadade legitimiteten för oppositionen.

Kaklet-linjen gäller för övrigt även S. Löfven har inte sagt att han avgår om SD lägger ner sina röster i statsministeromröstningen.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?