1515

PM Nilsson: Allt eller inget i KU

LEDARE. En KSI-agent arbetar med så kallad humint, att med språklig, kulturell eller annan specialkompetens nästla sig in i sammanhang och få fram information som Försvarsmakten behöver för att kunna utföra sina uppgifter. 

Konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén.
Konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén.Bild:TT

Miljön kan vara Bosnien, Afghanistan, Kongo, Ryssland, islamistkretsar i norra Irak eller var nu sökarljuset faller. KSI-personalen använder falska identiteter för att kunna fungera. Deras familjer vet inte vad de arbetar med, kontorets chef är hemlig. Ytterst få personer vet vilka de är, hur många, vad de gör.

Om deras identiteter röjs utsätts de och deras familjer för stor fara, i vissa fall omedelbar livsfara. Om det händer måste de direkt kallas hem. De blir obrukbara för utlandstjänst.

SvD rapporterade i tisdags att outsorcingen av körkortsregistret på Transportstyrelsen kan ha röjt identiteten på 30 KSI-agenter. Om det stämmer har underrättelsetjänsten i ett slag förlorat kompetens som det tar decennier att bygga upp.

Var ligger ansvaret för att det kan ha hänt? Det är den centrala frågan i de pågående KU-förhören och i sommarens misstroendeförklaringar.

Om det är så att Säpo, som har tillsynsansvaret, på allvar klargjorde för Transportstyrelsen vilka risker som fanns är det landsförräderi att inget göra. Om Säpo i frustration över att inget hände informerade regeringsnivån och den underlät att ingripa och därmed utsatte svenska medborgare för livsfara, bör hela regeringen omedelbart avgå.

Men så tycks inte vara fallet. Alltför många personer hävdar att de inte begrep faran, trots Säpos påtryckningar. Om Säpo brast i kommunikationen faller en tung skugga på den förre chefen, numera rikspolischefen, Anders Thornberg. Men så tycks heller inte vara fallet.

Den förklaring som ligger närmast till hands är att informationen var av så hemlig art att ytterst få skulle veta något. Framförallt bör ingen få reda på att det finns risk för att identiteterna har läckt ut, särskilt inte på politisk nivå eftersom den är så instabil, skvallrig och oprofessionell vad gäller underättelsevärlden. Då kan det läcka i medier och hela världen få reda på det. Outsorcingen bör avbrytas utan att någon riktigt fattar varför, skademinimeringen runt agenterna ska inte märkas.

I så fall är det ingen politisk skandal över huvudtaget. Ygeman och Johansson borde inte ha gått. Förre GD:n Maria Ågren är helt oskyldig, liksom förre statssekreteraren Emma Lennartsson.

Frågans kärna ligger i graden av hemlighet. Och den graden är hemlig. Det faller ett stort ansvar på KU:s ledamöter, som har tillgång till de ickeoffentliga utfrågningarna, att avstå från all partipolitik och göra en rimlig bedömning.


Innehåll från SamsungAnnons

Hitta den perfekta monitorn för kontors- och hemmaarbetet

Hur framtidens arbetsplats kommer se ut är svårt att säga säkert, men en sak som är säker är att den förändrats markant under det senaste året. Många arbetar hemifrån och även kontoret har omdefinierats. För att tillgodose de nya behoven erbjuder Samsung i dag monitorer för både kontoret och hemmaarbetet – så här funkar de. 

Just bildskärmar har blivit en extremt eftertraktad produkt under året då många har jobbat mer hemifrån, en produktkategori som Samsung är en av de marknadsledande inom. De erbjuder i dag en stor bredd av monitorer för alla behov men framförallt för den moderna kontorsarbetsplatsen och för hemmaarbete. 

– Den moderna kontorsarbetsplatsen ska vara ren och snygg, utan en massa prylar, så att det är lätt att komma igång fokusera på arbetet. Därför erbjuder vi monitorer som är designade i en välvd form, i ett så kallat Ultra Wide format. Med en sådan skärm slipper du ha två fysiska bildskärmar, och då även den störande skarven mellan skärmarna, säger John Hedendahl, Produktchef för Desktop Monitors på Samsung. 

Effektivt gränssnitt möjliggör hybrid arbetsplats 

En annan stor fördel med skärmarna är det universella gränssnittet USB Type-C där man med endast en kabel får laddning, bild och data från sin bärbara dator. 

– Genom att endast ha en kabel bidrar man till ett snyggt och stilrent skrivbord samtidigt som det går snabbt att komma igång med arbetet. Det här möjliggör även ett öppet kontorslandskap där personalen kanske inte alltid är på plats på kontoret och därför inte har en avsedd plats, förklarar John Hedendahl. 

Jobba ergonomisk och effektivt 

Att sitta krummad över en laptop är inte optimalt för kroppen och därför väljer fler att jobba med en monitor. För att bidra till en ytterligare bättre ergonomi på moderna kontorsarbetsplatsen har Samsuns monitorer justerbara stativ i både höjd och sidled. De värnar även om våra ögon med monitorernas inbyggda funktion som reducerar skadligt blåljus samt är flimmerfria. 

Lös vardagspusslet – med Smart Monitor 

Morgondagens arbetsplats kan för många även fortsättningsvis vara hemmet. Därför har Samsung lanserat deras Smart Monitor – en monitor som inte bara är lämplig för arbete utan för att titta på film och serier, spela tv-spel eller bara surfa på. 

– Det här är en skärm som hela familjen kan använda sig av. Den har smartfunktioner precis som en smart-tv med olika inbyggda applikationer, och man kan även koppla sin tv-spelskonsol till den. Den är en perfekt lösning om man bor på en mindre yta där det är svårt att få plats med både TV och arbetsplats, och löser helt enkelt vardagspusslet, säger John Hedendahl. 

Det är även möjligt att jobba fjärrstyrt i molnet på skärmen tack vare inbyggda applikationer som till exempel Microsoft 365, och man behöver alltså inte koppla sin bärbara dator till skärmen. Med funktionen DeX går det dessutom att trådlöst koppla upp en Dex-kompatibel Smartphone till skärmen för att underlätta arbetet. 

– Säg att du har massa mejl att svara på i mobilen, men vill att de ska gå snabbare att svara på. Då kan du koppla mobilen till monitorn och skriva dina mejl på ditt anslutna tangentbord istället, säger John Hedendahl och fortsätter:

– Genom att använda sig av Smart Monitor på hemmaplan får du en effektiv arbetsplats men även en plattform för hela familjen. 

Om Samsung 

Samsung inspirerar och bidrar till utveckling genom att skapa teknisk innovation som tar fram produkter och design som syftar till att berika samhället och människors liv. I Norden erbjuder Samsung alla skärmar du behöver för att skapa en modern arbetsplats. Allt från den senaste LED-tekniken som möjliggör gränslöst stora skärmar med hög bildkvalitet, till interaktiva touch skärmar för engagerande möten samt informationsskärmar för både utomhus- och inomhusmiljö. Flera av Samsungs monitorer har olika miljöcertifieringar och ergonomicertifieringar, som TCO, EPEAT och Energy star. Du kan läsa mer om respektive certifiering här: TCO, EPEAT, Energy star

Läs mer om Smart Monitorn för hemmaarbetet här 

Läs mer om monitorer för moderna arbetsplatsen här 

LÄNKAR: 

TCO 

EPEAT 

Energy star 

Smart Monitor 

Monitor modern arbetsplats

Mer från Samsung

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Samsung och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?