1515
Annons

PM Nilsson: Allt eller inget i KU

LEDARE. En KSI-agent arbetar med så kallad humint, att med språklig, kulturell eller annan specialkompetens nästla sig in i sammanhang och få fram information som Försvarsmakten behöver för att kunna utföra sina uppgifter. 

Konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén.
Konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén.Bild:TT

Miljön kan vara Bosnien, Afghanistan, Kongo, Ryssland, islamistkretsar i norra Irak eller var nu sökarljuset faller. KSI-personalen använder falska identiteter för att kunna fungera. Deras familjer vet inte vad de arbetar med, kontorets chef är hemlig. Ytterst få personer vet vilka de är, hur många, vad de gör.

Om deras identiteter röjs utsätts de och deras familjer för stor fara, i vissa fall omedelbar livsfara. Om det händer måste de direkt kallas hem. De blir obrukbara för utlandstjänst.

SvD rapporterade i tisdags att outsorcingen av körkortsregistret på Transportstyrelsen kan ha röjt identiteten på 30 KSI-agenter. Om det stämmer har underrättelsetjänsten i ett slag förlorat kompetens som det tar decennier att bygga upp.

Var ligger ansvaret för att det kan ha hänt? Det är den centrala frågan i de pågående KU-förhören och i sommarens misstroendeförklaringar.

Om det är så att Säpo, som har tillsynsansvaret, på allvar klargjorde för Transportstyrelsen vilka risker som fanns är det landsförräderi att inget göra. Om Säpo i frustration över att inget hände informerade regeringsnivån och den underlät att ingripa och därmed utsatte svenska medborgare för livsfara, bör hela regeringen omedelbart avgå.

Men så tycks inte vara fallet. Alltför många personer hävdar att de inte begrep faran, trots Säpos påtryckningar. Om Säpo brast i kommunikationen faller en tung skugga på den förre chefen, numera rikspolischefen, Anders Thornberg. Men så tycks heller inte vara fallet.

Den förklaring som ligger närmast till hands är att informationen var av så hemlig art att ytterst få skulle veta något. Framförallt bör ingen få reda på att det finns risk för att identiteterna har läckt ut, särskilt inte på politisk nivå eftersom den är så instabil, skvallrig och oprofessionell vad gäller underättelsevärlden. Då kan det läcka i medier och hela världen få reda på det. Outsorcingen bör avbrytas utan att någon riktigt fattar varför, skademinimeringen runt agenterna ska inte märkas.

I så fall är det ingen politisk skandal över huvudtaget. Ygeman och Johansson borde inte ha gått. Förre GD:n Maria Ågren är helt oskyldig, liksom förre statssekreteraren Emma Lennartsson.

Frågans kärna ligger i graden av hemlighet. Och den graden är hemlig. Det faller ett stort ansvar på KU:s ledamöter, som har tillgång till de ickeoffentliga utfrågningarna, att avstå från all partipolitik och göra en rimlig bedömning.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera