1515

PM Nilsson: 40 år av politisk feghet

Redan 1974 konstaterade en utredning att föräldraförsäkringen blir en kvinnofälla om uttaget blir långt och snedfördelat. Därför, sa man, bör en förlängning från dåvarande 6 månader reserveras för papporna.

Bild:TT

Så blev det inte. Istället inleddes en lång period av fler utredningar och förslag som gång på gång varnade för följderna av att kvinnor tar ut nästan alla dagar av en allt längre föräldraförsäkring. Men politikerna ville inte lyssna och gjorde tvärtom. Förlängd föräldraförsäkring blev det perfekta vallöftet under hela 1980-talet. En månad extra kostade ett par miljarder och folkpartisterna ställde alltid upp, i alla fall rasade de inte.

Den föräldraförsäkringsutredning som presenterades på måndagen ingår i en lång och gedigen tradition. Man vet egentligen redan allting. Mammorna tar ut 80 procent av dagarna, tar huvudansvaret för inskolning och hämtning på förskolan, går ner på deltid, sjukskriver sig och blir sedan ömsom förvånade och förbannade för att de halkar efter i lön och karriär och pensionsgrundande inkomst.

Kön är den avgörande faktorn, inte lön som Liberalerna tror. Mönstret är precis detsamma i par där hon tjänar mer än han eller där hon driver bolag och han är anställd. Hon tar alltid ut långt fler dagar än han. Och när Sifo frågade kvinnorna själva sa 74 procent att fördelningen inte berodde på att mannen tjänade mer.

Snedfördelningen beror i mycket högre grad på känslor, livsval och att kvinnor vill vara hemma länge med barn. Det är en önskan som är fullt legitim. Att uppfostra barn är bland det viktigaste man kan göra.

Men staten ska inte driva en försäkring som aktivt uppmuntrar kvinnor att vara borta så länge från arbetsmarknaden och som får så negativa konsekvenser. Att utredningen föreslår en ökad kvotering, från tre till fem månader, är helt logiskt. Alla som har studerat försäkringen under de gångna 40 åren har sagt samma sak.

Tyvärr reagerade politiken också enligt svensk tradition. Alla allianspartier sa nej, till och med Liberalerna, vilket är lite pikant. Och på sin kammare sänder nog Stefan Löfven ett tyst tack till Jan Björklund. Han räddar honom från att ta den strid med LO-kvinnorna som inte ens Olof Palme eller Göran Persson vågade ta.


Innehåll från SwedbankAnnons

Swedbank – pionjär för gröna aktier

Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.
Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbank har länge varit en av Nordens ledande rådgivare inom grön skuldfinansiering i form av obligationer och lån. Under 2020 utvidgade Swedbank sitt gröna erbjudande till att även inkludera aktiesidan och blev därmed en pionjär för en ny kapitalmarknadsprodukt – gröna aktier. 

Swedbank har i över ett decennium erbjudit sina kunder gröna obligationer. Men för att ha en samlad rådgivning för kapitalmarknadsfinansiering, valde Swedbank under förra året att bredda sitt utbud av hållbara produkter med gröna aktier. 

– Genom att erbjuda gröna aktier som komplement till obligationer och lån kan vi ha ett heltäckande grönt erbjudande som stödjer ett bolags hela balansräkning. Gröna aktier gör också ett bolag mer attraktivt för aktiemarknadsinvesterare som sedan 2021 ställts inför ökade krav på hållbarhetsrapportering, säger Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbanks idé bakom en grön märkning av aktier 

Under 2019 presenterade CICERO Center for International Climate Research (”CICERO”), som är en ledande leverantör av externa utvärderingar avseende ramverk för gröna obligationer, en ny metod för att identifiera andel av gröna intäkter och investeringar inom ett bolag. Swedbank kom därefter med idén att använda CICEROs metod, i kombination med specifika tröskelvärden (≥ 50% gröna intäkter och investeringar), som grund för en grön märkning av aktier. Detta koncept resulterade i en ny produkt för kapitalmarknaden – gröna aktier. 

– Sedan tidigare har aktier från hållbara bolag kunnat betraktats som gröna, men det har inte funnits en grön märkning av aktier likt för obligationer och lån. I och med vårt första live case för gröna aktier, K2A, blev vi först i världen med detta nya koncept i maj 2020. 

En attraktiv produkt för hela kapitalmarknaden

Nyheten om gröna aktier har genererat stor respons från kunder, och Swedbank har förutom K2A bistått ytterligare tre svenska bolag i att märka sina aktier som gröna. Dessa inkluderar Platzer, Magnolia Bostad, samt Wästbygg som lanserade det första kombinerade ramverket för både grön skuld-och aktiefinansiering. 

– Ett grönt kombinerat ramverk ger en bättre insyn i hur hållbarhet är integrerat i ett bolags verksamhet och finansieringsstruktur. Det är ett bra underlag för både skuld-och aktieinvesterare inför EU:s nya regler kring ökad hållbarhetsrapportering. Till exempel EU-taxonomin, som innebär krav på att redovisa andel gröna intäkter och investeringar.

Nasdaq har också intresserat sig för utvecklingen av gröna aktier, och lanserade i förra veckan ”Nasdaq Green Designations”. Två anledningar till detta initiativ är dels för att stödja aktieemittenter som vill skapa transparens kring sina gröna affärsmodeller och strategier, men också investerare som söker efter investeringar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Swedbank agerade som rådgivare till Nasdaq före lanseringen av ”Nasdaq Green Designations”. 

– Swedbank kommer att fortsätta med rådgivning kring gröna aktier, och tror att produkten kommer generera ett fortsatt stort intresse från investerare och bolag i behov av kapitalmarknadsfinansiering, avslutar Katya.

Om Swedbank

Med omkring 7,3 miljoner privatkunder och omkring 547 000 företagskunder är vi den ledande banken på våra hemmamarknader. Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Hållbarhet är en viktig del av hur vi gör affärer. I finansierings- och investeringsbeslut, vid inköp och i våra betalningsflöden. Genom hänsyn till miljö och sociala risker kan vi bidra till mer långsiktiga företag och samhällen.

Läs mer på www.swedbank.se

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?