Annons

PM Nilsson: 40 år av politisk feghet

Redan 1974 konstaterade en utredning att föräldraförsäkringen blir en kvinnofälla om uttaget blir långt och snedfördelat. Därför, sa man, bör en förlängning från dåvarande 6 månader reserveras för papporna.

Bild:TT

Så blev det inte. Istället inleddes en lång period av fler utredningar och förslag som gång på gång varnade för följderna av att kvinnor tar ut nästan alla dagar av en allt längre föräldraförsäkring. Men politikerna ville inte lyssna och gjorde tvärtom. Förlängd föräldraförsäkring blev det perfekta vallöftet under hela 1980-talet. En månad extra kostade ett par miljarder och folkpartisterna ställde alltid upp, i alla fall rasade de inte.

Den föräldraförsäkringsutredning som presenterades på måndagen ingår i en lång och gedigen tradition. Man vet egentligen redan allting. Mammorna tar ut 80 procent av dagarna, tar huvudansvaret för inskolning och hämtning på förskolan, går ner på deltid, sjukskriver sig och blir sedan ömsom förvånade och förbannade för att de halkar efter i lön och karriär och pensionsgrundande inkomst.

Kön är den avgörande faktorn, inte lön som Liberalerna tror. Mönstret är precis detsamma i par där hon tjänar mer än han eller där hon driver bolag och han är anställd. Hon tar alltid ut långt fler dagar än han. Och när Sifo frågade kvinnorna själva sa 74 procent att fördelningen inte berodde på att mannen tjänade mer.

Snedfördelningen beror i mycket högre grad på känslor, livsval och att kvinnor vill vara hemma länge med barn. Det är en önskan som är fullt legitim. Att uppfostra barn är bland det viktigaste man kan göra.

Men staten ska inte driva en försäkring som aktivt uppmuntrar kvinnor att vara borta så länge från arbetsmarknaden och som får så negativa konsekvenser. Att utredningen föreslår en ökad kvotering, från tre till fem månader, är helt logiskt. Alla som har studerat försäkringen under de gångna 40 åren har sagt samma sak.

Tyvärr reagerade politiken också enligt svensk tradition. Alla allianspartier sa nej, till och med Liberalerna, vilket är lite pikant. Och på sin kammare sänder nog Stefan Löfven ett tyst tack till Jan Björklund. Han räddar honom från att ta den strid med LO-kvinnorna som inte ens Olof Palme eller Göran Persson vågade ta.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Reguity Group ABAnnons

Digitala personaloptioner – Equity made simple

Att administrera personaloptionsprogram har länge varit ett tidskrävande arbete. Dessutom har själva syftet, att vara ett framåtriktat incitament för nyckelpersoner, försvårats av bristande tillgänglighet till relevant dokumentation. Att digitalisera investeringar i blivande svenska ”unicorns” innan de noteras, samt att skapa en överblick av onoterade innehav är bakgrunden till Reguity’s digitala plattformar NVR.se och VPZ.se.

Reguity Group bildades 2006 för att hjälpa onoterade företag i processen att digitalt administrera transaktioner och dokumentation av ägande av aktier och derivat. 

– Vi skapade först NVR.se för digital bokföring av aktiebok och därefter VPZ.se, en avancerad plattform som ger komplett överblick och investeringshistorik i realtid för de som investerar i onoterade bolag. Poängen med personaloptionsprogram att vara ett incitament faller om man inte synliggör dem, säger Ekon dr Henrik Kristensen, grundare och VD för Reguity Group AB (publ). 

Administrera personaloptionsprogram

Kombinationen NVR.se och VPZ.se skapar en effektiv infrastruktur för att ge ut och administrera optioner i NVR.se, vilka sedan synliggörs i depåtjänsten VPZ.se. Smarta notifieringar påminner samtliga parter i god tid innan optionerna förfaller.

– Optionstjänsten fungerar lika bra för noterade aktiebolag med onoterade personaloptioner, som för internationella bolag eller svenska onoterade bolag med internationella optionsinnehavare.

Därmed kan finansiella och juridiska rådgivare överlämna en fullständig tjänst till sina klienter, utöver avancerade kalkyler och optionsavtal. Som en bonus blir dessutom administrationen billigare.

Optioner i nästa svenska Unicorn

Reguity vill göra alla optioner enkelt överlåtelsebara, så det blir lika smidigt att investera i onoterade teckningsoptioner, personaloptioner eller warranter som i noterade publika aktiebolag.

– Det skapas enorma värden i dessa företag och många skulle gå än bättre med effektiva incitamentsprogram och access till nya finansiella instrument. Det får man via vår lösning, avslutar Henrik.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Reguity Group här 

FAKTA:

Reguity Group AB (publ) är den ledande digitala plattformen för ägare och investerare i privata företag i Nordeuropa. Reguity erbjuder ett brett sortiment av digitala online/offline-verktyg och tjänster för aktieägare och portföljförvaltning samt finansieringsrådgivning för privata företag.

Mer från Reguity Group AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Reguity Group AB och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?