Platt fall för Löfvens tal om demokrati

Det skulle bli en presskonferens med viktiga coronabesked i. Men statsminister Stefan Löfven fick i stället lov att svara på flera frågor om hur pass demokratiska VPK var vid vilken tidpunkt och om Socialdemokraterna hade samarbetat med dem under olika skeden.

DN 31/3.
DN 31/3.

Det var i en intervju i DN som Stefan Löfven sa att han ”aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin”. Ett uttalande som givetvis fick hård kritik. Frågan kom mot bakgrund av att Stefan Löfven den senaste tiden har gjort det till en prioriterad fråga att kraftigt ifrågasätta Moderaterna (och numera Liberalerna) på demokratiska grunder.

presskonferensen på onsdagen sa Stefan Löfven att om det är någon som tagit kampen mot kommunismen så är det Socialdemokraterna. Moderaterna, lade han till, samarbetade däremot med VPK om att tvinga Ingvar Carlsson att avgå 1990.

Det är knappt man tror sina öron. Plötsligt är det alltså Moderaterna som har haft mest överseende med svenska kommunister.

Stefan Löfvens poäng tycks vara att S höll gränsen mot VPK men Moderaterna gör det inte mot SD. VPK blev bra sedan, eftersom de gjorde upp med sin historia. SD har däremot inte gjort det.

På en fråga om på vilket sätt SD hotar demokratin svarade Stefan Löfven att SD vill skära i folkbildningen och presstödet.

Studieförbunden har nyligen fått hård kritik för fusk. I Göteborg har det handlat om bidrag inom studieförbundet ibn Rushd, och en kommunal granskningsrapport har undersökt kopplingar till extremism. Det låter som att folkbildningens bidrag bör granskas hårdare, och om SD har en uppfattning om folkbildningspengar generellt kan det knappast vara det största demokratihotet.

Presstödet har i decennier varit omdebatterat, omstöpt flera gånger och kritiserat. Är det hot mot demokrati att ifrågasätta presstödet?

Stefan Löfven ställde i DN en retorisk fråga om hur minoriteter i vårt land ska känna trygghet om SD är med vid förhandlingsbordet.

Detta är allvarliga saker, statsministern talade om sexuella minoriteter och folkminoriteter. Och för att man ska ta den varningen på det allvar den förtjänar krävs också att regeringen gör vad den kan för att folkminoriteter i dag ska känna sig trygga. Antisemitismen i SSU Malmö ligger inte långt tillbaka i tiden. Den har inte S gjort upp med i någon vitbok. Expressen har nyss haft ett uppmärksammat reportage om judars utsatthet i Umeå. Den här frågan kräver handling. S-ledningen kan sätta tonen.

För statsministern gäller nu att börja tala seriöst om demokratifrågan. Det kan inte hålla på så här i 18 månader till.

 


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?