ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

PG:s kritik mot Ax:son Johnson är ohederlig

  • Foto: Karin Olander/TT

LEDARE. Stefan Löfven fortsätter sitt sonderingsuppdrag en vecka till. Partiernas positioner har inte förflyttats, meddelade han. Han kommer att träffa alliansens, Miljöpartiets och Vänsterpartiets partiledare. Varken Stefan Löfven eller Ulf Kristersson har träffat SD- ledaren.

Det kan ju vara rimligt eftersom ingen av statsministerkandidaterna vill samarbeta med SD. Men regeringssonderingarna handlar inte om att bara prata med dem man vill samarbeta med, utan också om möjligheten att bli framsläppt som statsminister.

Sonderingarna ska ”öka förståelsen för varandras bevekelsegrunder”, för att använda Stefan Löfvens ord. Är det då inte meningsfullt att fråga Jimmie Åkesson hur han resonerar? Det är sannerligen inte samma sak som att samarbeta med SD. Sonderingspersonen arbetar ju på talmannens uppdrag.

Alla borde skaffa sig bättre kunskap om SD, alldeles oavsett om man förespråkar total isolering av partiet eller ej. Visst kan man vara av uppfattningen att SD:s partiprogram inte säger hela sanningen om vad det är för slags parti. Eller att man inte ska lita på vad partiledningen säger.

Men det kan knappast gynna någon om man sprider en felaktig bild av observerbara fakta.

Pehr G Gyllenhammar medverkade i Ekots senaste lördagsintervju. Utfrågaren undrade först om han följer svensk politik. ”Rätt noga”, blev svaret.

Han började med att rikta hård kritik mot alliansen för att den 2014 inte ”hade mod eller djärvhet” att kasta ut Socialdemokraterna och att decemberöverenskommelsen var ”helt felaktig”.

Hur alliansen skulle ha gjort i stället berättar han inte, vilket är synd eftersom läget är detsamma nu som 2014, med skillnaden att SD är större.

Men nu är Pehr G Gyllenhammars ärende att kritisera de företagsledare som i dag vill göra det som han tyckte var rätt för fyra år sedan – nämligen att ha mod och djärvhet att låta alliansen tillträda som regering. Särskilt hårt går han åt Antonia Ax:son Johnson. Hon är ”aningslös och ganska vinglig när det gäller sin politiska inriktning”.

Det är skoningslösa ord från Pehr G Gyllenhammar som för egen del vinglar sig fram genom lördagsintervjun.

Han säger att SD:s partiprogram inte har något annat innehåll än att man inte ska ha invandring till Sverige. Varför säger han en sådan sak som är uppenbart felaktig?

Han säger att Österrike snart är nazistiskt igen och att ”nazisttiden” nu kommer tillbaka ”i stora delar av Europa”. Miljöpartiet är ett enfrågeparti och Vänsterpartiet är ett fascistiskt parti. För att komma från en person som följer politiken ”rätt noga” är det en minst sagt grund analys.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies