1515

Permitteringar tar bort dynamiken

LEDARE. Efter en nattsvart vår går utvecklingen i det svenska näringslivet åt rätt håll.

PERMITTERING. Under våren har många inom bland annat industrin korttidspermitterats. Det var en riktig åtgärd inledningsvis, men systemet måste nu avvecklas.
PERMITTERING. Under våren har många inom bland annat industrin korttidspermitterats. Det var en riktig åtgärd inledningsvis, men systemet måste nu avvecklas.Foto:Fredrik Sandberg/TT

I alla fall om man ska tro siffror från Konjunkturinstitutet. I en serie mätningar tillfrågas företag om deras omsättning under de två senaste veckorna samt hur stor risken är att verksamheten avvecklas.

Den senaste mätningen från slutet av maj visar att antalet företag som tappat omsättning fortsatt är stort, men har sjunkit med 5 procentenheter sedan undersökningen två veckor tidigare. I det totala näringslivet ökar de som inte ser någon risk för avveckling, medan de som ser en hög risk minskar från 6 till 4 procent.

Givetvis ser bilden olika ut hos olika sektorer, men även de som drabbats hårdast skönjer en viss lättnad. Inom restaurangbranschen har de som ser hög risk för avveckling nästintill halverats. Samma utveckling syns hos researrangörer.

Näringslivet må vara haltande, men vi befinner oss i en period av återhämtning. Det återspeglas i samhället i stort. Smittkurvorna viker ned. Sjukhus överger stabsläge. Börsen återhämtar sig i raketfart.

När coronakrisen svepte in som en naturkatastrof över Sverige var stöd till näringslivet nödvändigt och riktigt. Att staten genom korttidspermitteringarna gick in och tog notan för att företag skulle kunna behålla sin personal var en välkommen åtgärd. Det var, som många påtalade, inte frågan om kreativ förstörelse.

Förhoppningen var att näringslivet snabbt skulle kunna återgå till utgångsläget när krisen var över. Korttidspermitteringarna sätter dynamiken på arbetsmarknaden ur spel, men under tidig vår var det själva syftet. Företag och dess permitterade anställda skulle invänta en snar återhämtning.

Nu står en ny vardag för dörren. Marknaden lär vara förändrad för lång tid framöver. Det påtvingade digitala uppsvinget kommer inte återkallas och människors efterfrågan kommer inte nödvändigtvis se ut som den gjorde i januari.

Den fria, oberoende, marknaden är en oumbärlig vägvisare för hur tillvaron efter pandemin kommer att se ut. I det avseendet står korttidspermitteringarna i vägen. Att staten står för företagens kostnader även efter pandemins akuta skede kommer senarelägga marknadens omställning till de nya förutsättningarna. Samtidigt riskerar stödet fungera som konstgjord andning för de företag som enligt marknadsekonomins regler borde få ge efter, för att i stället lämna resurser till andra aktörer.

Det är inte hållbart att staten tar notan året ut för att företags anställda, utan motprestation, ska invänta att marknaden ser ut som den gjorde innan coronakrisen. Sannolikt väntar man förgäves. Vi kommer inte tillbaka till samma ekonomiska aktivitet i en handvändning. Det blir ännu mindre försvarbart när den totala prislappen för stödet skenat, och beräknas bli 95 miljarder kronor för 2020.

De som förlorar sina arbeten ska inte lämnas vind för våg. Det är därför vi har a-kassa, som dessutom har förstärkts och utökats vid flera tillfällen under våren. I motsats till permitteringarna erhålls ersättningen med krav om att aktivt försöka komma i arbete. När marknadens framtida utformning fortsatt är höljd i dunkel är en ökad dynamik på arbetsmarknaden nödvändig.

Att avveckla korttidspermitteringarna blir än viktigare till följd av regeringens motstånd mot att liberalisera arbetsmarknaden, helt oaktat vad som bestämts genom januariavtalet. Las-utredningens förslag innebär på flera sätt större flexibilitet och lägre trösklar för företag att anställa. Det handlar om minskade oförutsedda kostnader vid uppsägning (genom att anställningen inte består vid en tvist om ogiltigförklaring av uppsägningen), och möjlighet att behålla nyckelkompetens genom undantag från turordningsreglerna.

Pandemin är inte över, men dess akuta fas är det. Övervintringen lider mot sitt slut. På andra sidan väntar ett på många sätt annorlunda samhälle. Då kan inte arbetsmarknaden tillåtas bli kvar i sin frusna position. Dynamiken behövs, både genom genomförandet av las-utredningen och avvecklade korttidspermitteringar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?