1515

Permitteringar får inte bli permanenta

LEDARE. Under sommarmånaderna har det blivit uppenbart att Sverige, tillsammans med många andra länder, är på väg ut ur det undantagstillstånd som varit rådande sedan tidig vår. Nya coronadödsfall har närmast stannat av. Intensivvårdsavdelningar töms på covid-patienter.

PERMITTERINGAR. De ändrade förutsättningarna på marknaden understryker behovet av en mer rörlig arbetskraft. Volvo Cars hör till dem som ser ett behov av kompetensskifte.
PERMITTERINGAR. De ändrade förutsättningarna på marknaden understryker behovet av en mer rörlig arbetskraft. Volvo Cars hör till dem som ser ett behov av kompetensskifte.Foto:ADAM IHSE / TT

Det innebär ett förändrat behov av krisåtgärder. De massiva statliga stödpaket som tillkom under våren för att minska virusets skadeverkningar, med varierad framgång ska tilläggas, fasas sakteligen ut. Det gäller även det väl använda stödet för korttidspermitteringar, som hittills omfattar över 570.000 personer. I fredags var sista dagen som arbetstiden kunde minskas med 80 procent. Hädanefter begränsas permitteringarna till 60 procent.

I epidemins inledande skede var korttidspermitteringar och andra statliga stöd befogade. Osäkerheten om krisens längd och effekter var monumental, även den nära framtiden höljd i kompakt dunkel. Att förse näringslivet med andrum var ekonomiskt riktigt, och troligtvis politiskt oundvikligt.

Osäkerhet kvarstår, men har till viss del skingrats. En ny tillvaro hägrar, där Sveriges ekonomi klarat sig bättre än många andra länders. Trots de nya förutsättningarna, finns det de som vill att systemet med korttidspermitteringar förlängs eller till och med görs permanent.

I återhämtningsfasen riskerar emellertid fortsatta permitteringar snarast stjälpa ekonomiska framsteg och framtida tillväxt. Tanken bakom permitteringar är passivitet, att övervintra en ekonomisk nedgång för att senare ta vid där man slutade när förutsättningarna åter finns. Långsiktigt är det ohållbart. Vi vet helt enkelt inte hur den framtida marknaden ser ut. En kvalificerad gissning är att delar av den har förändrats i grunden.

Förändringarna kommer inte enbart från konsumenters ändrade beteenden. Till viss del är de politiskt skapade. Viljan att kombinera statliga stöd i coronakrisens spår med krav på gröna investeringar och minskade utsläpp har varit stark, i såväl Sverige som utomlands. Det har accelererat ett kompetensskifte.

Att sådana motiv varit bakomliggande för vissa företags beslut att skära ner i personalstyrkan är uttalat. När Volvo Cars varslade 1.300 tjänstemän i slutet av april var behovet av ett kompetensskifte ett av skälen. Till Di sa vd:n Håkan Samuelsson att ”vi ska koncentrera oss på elektrifiering och mjukvaruutveckling och vi behöver dra ner på områden där vi inte behöver samma kapacitet i framtiden”. Krisvåren påskyndade enbart utvecklingen bort från förbränningsmotorer.

Liknande tankar lär finnas på både Scania och AB Volvo, som även de ska minska sina personalstyrkor. AB Volvos vd Martin Lundstedt menar att ”vi måste säkerställa att vi kan fokusera på satsningar framåt i den transformation som vi befinner oss i”. Scania har inte motiverat neddragningen på samma sätt, men har i andra sammanhang framhävt behovet av en transformation.

Coronaviruset har förändrat marknaden, samtidigt som krisstöden har påskyndat behovet av ett kompetensskifte. De ändrade förutsättningarna som märks hos fordonstillverkarna, tillika tre av Sveriges största företag, understryker behovet av en mer rörlig arbetskraft. Det står i skarp kontrast till den förfrysning av marknaden som sker genom permitteringar.

Staten bör inte genom permitteringsstöd tvinga marknaden att se ut som den gjorde före krisen. Ett förlorat arbetstillfälle innebär inte att det inte dyker upp ett nytt någon annanstans. Enskilda företag som klamrar sig fast vid korttidspermitteringar besitter inte information om hur de framtida behoven ser ut. Det är genom att låta den fria marknaden visa vägen som vi växer ur krisen, och säkerställer svensk tillväxt och konkurrenskraft.


Innehåll från XledgerAnnons

Robotar, AI och en äkta molnlösning – så mycket bättre är nästa generations affärssystem

Marie Löfgren, COO, och Thomas Falk, CEO, på Xledger.
Marie Löfgren, COO, och Thomas Falk, CEO, på Xledger.

Att använda molnbaserade affärssystem har många fördelar gentemot on prem-lösningar.

Man får större automatisering, skalbarhet, säkerhet och effektivisering i vardagen så att företagen kan fokusera på sin kärnverksamhet. 

– När företag ska byta till ett nytt affärssystem kommer man i allt högre grad titta på ett som kan erbjuda en hög grad av automatisering genom AI. Det kan vi erbjuda redan i dag, säger Thomas Falk, CEO på Xledger.

En undersökning som Xledger gjort bland ekonomichefer och vd:ar, visar att 50% av de tillfrågade företagen inom tre år ska utvärdera sitt nuvarande affärssystem. Nästan hälften av dem är inte heller nöjda med sitt nuvarande affärssystem.

Skälet är att många anser att det saknas bra systemstöd i delar eller i hela verksamheten och att manuella processer har blivit alldeles för tidskrävande och besvärliga i organisationen.

Ladda ner guiden till rätt affärssystem för din verksamhet. 

Företaget Xledger kan erbjuda ett molnbaserat affärssystem som tillämpar AI och robotar för att automatisera många processer. Dessutom i ett eget publikt moln. 

– Robotar och AI har redan gjort sitt intåg på många arbetsplatser och blir en allt mer självklar del av ekonomiavdelningen. Robotarna utför rutinmässiga och tidskrävande arbetsuppgifter vilket gör att verksamheten undviker mänskliga fel, sparar pengar och får tid över till annat, förklarar Thomas Falk.

Historiska data skapar bättre framtida lösningar genom AI

Till grund för automatiseringen finns en enorm mängd data över kundtransaktioner som Xledger samlat på sig genom åren. Med hjälp av AI upptäcks mönster som används för att dra slutsatser om hur processer kan förbättras. Likaså upptäcks avvikelser som kan indikera misstänkt och skadlig aktivitet.

Ett affärssystem är i dag verksamhetskritiskt i ett företag och ska enkelt, säkert och snabbt integreras med andra system för att ge en komplett bild av verksamheten. 

– Många företag skjuter på att göra uppgraderingar av sina affärssystem för att fokusera på andra affärskritiska uppgifter, men konsekvensen blir att affärssystemet ger ett allt sämre stöd.  Använder verksamheten ett molnbaserat affärssystem som Xledger där vi utvecklar och uppgraderar automatiskt, innebär det att alla användare arbetar med ny teknologi i den senaste versionen.  Uppgraderingarna blir tillgängliga för alla samtidigt och gör att kunderna inte blir beroende av externa konsulter eller intern tid, säger Thomas Falk.

Xledger är skalbart i flera dimensioner

Xledger riktar sig i dag till företag inom alla sektorer, i olika storlekar och i alla länder. 

– Systemet är väldigt skalbart. Man kan vara allt från ett litet bolag upp till en stor internationell koncern med verksamhet i flera länder, med olika språk och valutor. Skalbarheten är i vårt DNA och det märks i produkten och den relativt korta implementationstiden, förklarar Marie Löfgren, COO på Xledger.

Xledger tillämpar en licensmodell där kunden bara betalar för systemanvändande inklusive lokal svensk support. 

– Alla kunder kan använda hela eller delar av systemet men man betalar bara för det man använder. Det gör prismodellen väldigt rättvis, avslutar Marie Löfgren.

Om Xledger

Xledger är ett äkta molnbaserat affärssystem, utvecklat från grunden att vara en äkta SaaS lösning. Vårt uppdrag är att stärka våra ambitiösa kunder och ersätta ineffektivitet med bästa praxis och utrusta dem maximalt att uppfylla sin fulla potential. I dag automatiserar plattformen flertalet affärskritiska kärnprocesser och sparar tid åt mer än 10 000 företag i olika branscher över hela världen i mer än 50 länder. 

Läs mer på: www.xledger.com/se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?