1515

Pensionsskulden visar betydelsen av arbetslinjen

Socialdemokraterna vill göra höjda pensioner till en valfråga. Det kan bara ske genom att man höjer pensionsavgifterna, alltså att man viktar om relationen mellan lön och pension i samhället – man tar mer av lönen för att pensionerna ska höjas.

Foto:Christine Olsson

Ett alternativ är att man via statsbudgeten går in och subventionerar, och det är det som politikerna har bestämt sig för med ett pensionstillägg. Det blir en kostnad för alla skattebetalare.

Men den stora pensionssmällen för skattebetalarna kommer inte att bero på detta, utan på stor invandring förenad med bristande integration. När personer som får uppehållstillstånd i Sverige inte kommer i arbete kommer de att vara bidragstagare inte bara under den tid de är i yrkesverksam ålder, utan också när de blir pensionärer.

Garantipensionen täcker upp om den inarbetade inkomstpensionen inte räcker till. Äldreförsörjningsstöd kan beviljas när en pensionär har för få år i Sverige för att få full garantipension och inte heller får pension från annat land för de åren. Och så finns bostadstillägget. Alla tre stödformerna är statliga bidrag, det tas alltså direkt från statsbudgeten.

Utmaningen för pensionsbetalningarna handlar inte om det egentliga pensionssystemet. Utan om grundskyddet som kostnadsbomb för statskassan. I måndagens Di skrev Janerik Larsson om det långsiktiga statsfinansiella perspektivet på den stora invandringen. Enligt en prognos kommer grundskyddet för utrikes födda att stiga från dagens 4,1 miljarder kronor till 69 miljarder 2060 och motsvara 1,2 procent av BNP.

Om fler nyanlända kommer i arbete minskar statens kostnader för grundskyddet, men obalansen finns ändå kvar.

Sverige byggde en gång upp världens mest hållbara pensionssystem, som skulle vara självreglerande. Det skulle vara slut på att utlova pensioner som det inte fanns finansiering till. Grundskyddet skulle bara gälla vissa, och det skulle definitivt inte bli en kostnadsbomb, det var själva poängen. 

Den höga invandringen runt 2015 kommer att bli en märkbar post i statsbudgeten framöver. Och det borde bli  en drivkraft för politikerna att sätta arbetslinjen främst exempelvis genom ett bidragstak. För arbete nu betyder minskade pensionskostnader i framtiden för skattebetalarna. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?