1515

På vippen att C accepterade S-perspektivet

Det mest uppmärksammade beslutet på helgens centerstämma innebär att partiet fortfarande står bakom grundtanken i friskolereformen. Skoldebatten på stämman hade en lång rad ingredienser, men det var tre förslag som var tydligt inriktade på att försvåra kraftigt för friskolor, och därmed för valfriheten. Det gällde vinstbegränsning för friskoleföretag, att offentlighetsprincipen ska gälla även friskolor och att kötid inte ska få användas för urval vid skolantagning.

Två debattörer framförde var sin nyckelmening som berör Centerpartiets roll i det politiska landskapet. Riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen, som vill avskaffa kösystemet, sa: ”Vi behöver en skolpolitik som det känns bra att försvara.” Och Anders W Jonsson, avgående vice partiordförande, svarade att om stämman röstar mot friskolor kommer regeringen att svara genom att lägga en proposition om detta, eftersom det då finns en majoritet i riksdagen: ”Det kan aldrig vara Centerpartiets uppgift att hjälpa Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att stoppa och försämra för friskolorna i det här landet.”

Båda dessa ståndpunkter fångar det känslomässiga debattläge som Socialdemokraterna har skapat, med syfte att stoppa friskolor genom att dra undan förutsättningarna för dem. S-strategin är att man ska kunna inleda sina argument så här: ”Friskolor och valfrihet ska värnas, men…”

Delar av centerrörelsen har visat sig vara sårbar för Socialdemokraternas debatteknik. De tre S-spåren är utformade så att verklig valfrihet ska upphöra. Vinstbegränsning/vinstförbud kommer att leda till att friskoleföretag avvecklar sin verksamhet och därmed minskar valfriheten. Ungefär samma resultat uppnås om offentlighetsprincipen för bokföring och affärsbeslut tvingas på friskoleföretag. Om kötid slopas som urvalskriterium återstår lottning och geografiskt avstånd, vilket är ungefär samma läge som på 1980-talet då föräldrar saknade makt över vilken skola barnen skulle gå i.

Det blev mycket jämnt i den första omröstningen om kötid som urval. Partistyrelsens linje vann lite tydligare i den andra omröstningen där andra alternativ hade slagits ut. 

Socialdemokraterna har i åratal gjort gällande att den svenska skolans brister har med friskoleföretag att göra. Och att den bristande likvärdigheten i skolan beror på att vissa föräldrar använder sin valfrihet.

Det var på vippen att Centerpartiet officiellt hade accepterat den irrläran.


Innehåll från SectraAnnons

Fastighetsautomation inom hälsosektorn svag länk för IT-säkerheten

Leif Nixon, säkerhetsexpert på Sectra Communications.
Leif Nixon, säkerhetsexpert på Sectra Communications.

Försörjningssystem för fastigheter har genomgått en snabb digitalisering.

Inom hälsosektorn saknas ofta kunskaper om IT-säkerheten för dessa system.

– Här finns brister som cyberkriminella kan utnyttja för att slå ut hela sjukhus. Om man inte täpper igen dessa hål kan konsekvenserna bli enorma för hela samhället, säger Leif Nixon, säkerhetsexpert på Sectra Communications.

En viktig del i säkerhetsarbetet för sjukhus och andra vårdinrättningar är att upprätthålla en kontinuerlig drift av kritisk infrastruktur. Här ingår vattenförsörjning, ventilation, elektricitet och temperatur, men också mer specialiserade verksamheter som produktion av syrgas.

I dag är styr- och reglersystemen för denna infrastruktur ofta digitaliserad för optimal drift. Det gör dem också sårbara för cyberattacker. Utsätts driftsmiljöerna för ett oplanerat avbrott till följd av en IT-attack kan det i värsta fall leda till livshotande situationer för patienterna. 

Cyberkriminella på jakt efter ekonomisk vinning genom till exempel ransomware, men också främmande statsmakter som önskar skapa oreda i ett land, kan vilja genomföra en cyberattack mot hälsosektorn. 

– Sjukvården är en av de mest utsatta sektorerna just nu, speciellt i USA. Sverige är ännu inte lika hårt drabbat men vi kan räkna med att denna brottslighet snart hittar hit, säger Leif Nixon.

Sectra kan kartlägga brister i säkerheten

Sectra Communications kan erbjuda en säkerhetsanalys, där en kartläggning genomförs av sjukhusens sårbarheter i styr- och reglersystemen för dessa vitala försörjningssystem.

Därefter kan olika lösningar erbjudas för att täppa igen de hål och brister som upptäcks. En metod är att koppla in sensorer i nätverket som kontinuerligt analyserar trafiken i de kritiska systemen. Sker något ovanligt går ett larm igång. 

– Vi kan lära oss hur trafikmönstret ser ut i normaldrift och larmar om det börjar ske avvikelser och vid misstänkt trafik. Dyker det upp en ny enhet som börjar scanna av nätverket så går ett larm, likaså om vi ser en attackkod fara förbi på nätverket, säger Leif Nixon, och avslutar:

– Man börjar få upp ögonen för dessa brister ute i vissa Regioner, men här finns mycket kvar att göra.

Om Sectra
Sectra har 40 års erfarenhet av att säkra samhällens mest kritiska kommunikation genom tjänster och expertis inom kryptering, VPN och säker mobil kommunikation. Sectra har även ett Security Operations Center som hjälper aktörer inom kritisk infrastruktur, till exempel sjukvården samt energi- och vattenförsörjningen, att möjliggöra säkra digitaliseringsprojekt.

Läs mer på: communications.sectra.com

Mer från Sectra

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sectra och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?