1515
Annons

Ovisshetens år

Ojämna årtal är inte sällan politiska mellanår men 2019 är (i varje fall än så länge) framför allt ett jubileumsår. Nato grundades för 70 år sedan i april, amerikanerna landade på månen för 50 år sedan i juli, Deng Xiaoping åkte till USA och inspirerades av marknadsekonomi för 40 år sedan i januari, Berlinmuren föll för 30 år sedan i november och euron infördes för 20 år sedan på tisdag. 

Foto:Michael Sohn

Det är också ett år som präglas av stor, snudd på historisk, ovisshet. Sverige träder in i det utan regering, fårat av politiska strömningar ingen förstår. Ute i världen skakar marknaderna. Tio år har gått sedan finanskrisen som var på vippen att bli historiens värsta och konjunkturen går i cykler. Förr eller senare vänder det nedåt igen. Det internationella finanssystemet är stryktåligare i dag, men har inte testats på riktigt sedan 2008. De globala skuldnivåerna är historiskt höga.

I Kina har belåningen fyrfaldigats på sju år och de totala skulderna uppgår nu till över 250 procent av BNP. I USA för regeringen en enastående kortsiktig pro-cyklisk finanspolitik, med växande budgetunderskott som följd. Det väntas uppgå till 1 biljon dollar nästa år, trots att ekonomin växer med över 3 procent. Den verkliga finansiella oroshärden, konstaterade nyligen Carmen Reinhardt, en av världens främsta experter på finanskriser, är således USA.

Där kan vad som helst hända nästa år. En rad demokrater kommer inom kort att börja avisera sina kandidaturer inför presidentvalet 2020. Donald Trump är hårt ansatt från flera håll, därför oberäknelig. Häromveckan beslutade han mot bättre vetande att dra tillbaka amerikanska trupper från Syrien, varpå försvarsministern James Mattis sa upp sig. Han har därtill stängt ned stora delar av den federala statsapparaten eftersom kongressen vägrar bekosta muren mot Mexiko, och börjat göra systematiska utfall mot Federal Reserve. Sådant prövar marknadernas tålamod.

Tappar Trump investerarklassens förtroende är han förlorad. Ekonomin är presidentens livlina, vänder den nedåt kommer han att få det mycket tufft. Demokraterna tar över representanthuset i januari och kommer att inleda flera granskningar jämte Robert Muellers Rysslandsutredning, som sannolikt offentliggörs det kommande halvåret, och ständigt nya på delstatlig nivå i New York. Det kommer att bli mycket stökigt.

Det kommer det att bli i Europa också. Storbritannien genomlider ett kollektivt nervsammanbrott. Brexit äger rum den 29 mars och britterna ser för närvarande ut att krascha ur, alltså lämna EU utan avtal. Utrikeshandeln riskerar att kortslutas, regeringen planerar att sätta 3.500 soldater i beredskap och uppmanar nu folk att lagra mat och medicin. Blir en hård brexit verklighet räknar brittiska finansdepartementet med 10 procent lägre BNP över 15 år.

I Tyskland – EU-samarbetets klippa – håller det politiska landskapet på att stöpas om. Socialdemokraterna är på väg att bli irrelevanta. De gröna vinner mark, liksom Alternative für Deutschland. Angela Merkels tid är förbi på fler sätt än ett. Gör CDU dåligt ifrån sig i delstatsvalen i Bremen, Brandenburg, Sachsen och Thüringen nästa år, kan hon mycket väl tvingas lämna posten som förbundskansler också.

I Frankrike kämpar Emmanuel Macron i tilltagande motvind och i Italien, där regeringen nu visserligen gett efter för EU:s budgetkrav, förblir den ekonomiska situationen ohållbar på sikt. Statsskulden uppgår till 130 procent av BNP, banksystemet är svagt och korruptionen utbredd. Börjar marknaderna skaka på riktigt ligger Italien – och i förlängningen EU – illa till.

Valet till EU-parlamentet i maj kommer inte att forma den europeiska sakpolitiken i någon större utsträckning, men likafullt spela stor symbolisk roll. I praktiken kommer det att bli ett val mellan två olika grundvisioner: etablissemangsliberalismen å ena sidan, nynationalismen å den andra. Det är strängt taget samma konflikt som just nu utspelar sig i Sverige, USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Italien, med flera. Den är fonden nästa år också.


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?