ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Ovärdigt krypskytte mot Sabuni

  • Foto: Naina Helén Jåma/TT

LEDARE. I måndags förde valberedningen fram Nyamko Sabuni som sitt förslag till ny L-ledare. En överväldigande majoritet av de regionala förbunden hade förordat henne. De rådgivande medlemsomröstningar som en del förbund hade anordnat, utföll också tydligt till Sabunis fördel.

Därför var det rimligt av Erik Ullenhag att återkalla sin kandidatur. Frågan är – när nu personfrågan är avgjord – varför tunga ledarsidor försöker underminera Nyamko Sabunis ställning.

Aftonbladet kräver att Sabuni ska förklara varför ÅF (ett av Sveriges äldsta och stoltaste ingenjörsföretag) har deltagit i infrastrukturprojekt i Turkiet och ett dammbygge i Burma. Hon var ju trots allt hållbarhetschef på bolaget...

Samtidigt skriver den liberala ledarsidan på Eskilstuna-Kuriren att Nyamko Sabuni inte borde väljas utan ”fullständig och trovärdig redovisning av pengar och andra tjänster, och om något kommit från intressen med motiv att utifrån påverka partiets vägval”.

Tidningen skriver att den tidigare partisekreteraren Johan Jakobsson har legat bakom kampanjen för Nyamko Sabunis kandidatur. Han beskrivs som ”höger” och att han vill att en regering ska förhandla till sig SD-stöd. Han leder en pr-byrå där det visserligen finns miljöpartister bland konsulterna, men där finns också en partner som har haft ”lite väl nära relation till SD-politiker”.

Dessutom undrar tidningen vem som betalade en opinionsmätning som visade att det fanns ett starkt stöd för henne. (Senare berättade tidigare FP-riksdagsledamoten Carl B Hamilton att det var han och några ytterligare privatpersoner som bekostade den.)

Texten är full med insinuationer och konspirationstankar om hur det kan ha gått till när Nyamko Sabuni lyckades slå ut de andra kandidaterna:

”En smart upplagd kampanj: Man skaffade sig försprång medan andra ägnade sig åt EU-valet. Metodiskt utnyttjades rådgivande omröstningar bland medlemmar, med ofta mycket lågt deltagande och en datateknik där många medlemmar i praktiken inte kom åt att rösta.”

Nyamko Sabuni har varit minister i sex år och före det riksdagsledamot i fyra år. Hon har varit partistyrelseledamot i tolv år. Därefter har hon ingått i koncernledningen för det börsnoterade large cap-bolaget ÅF Pöyry i fem år.

Hon är synnerligen välkänd på alla nivåer i partiet. Så varför skulle inte Liberalernas gräsrötter veta vad de gör? Varför skulle de låta sig påverkas av någon obskyr komplott? Och Nyamko Sabuni har inte fått stöd av en knapp majoritet, utan av en övertygande.

Det finns ett ord för attityden bakom kravet på ”en fullständig och trovärdig redovisning” av hur kampanjen har gått till: Demokratiförakt.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer