Otillräcklig strategi för omställning

LEDARE. I Europa sätter allt fler sin tilltro till klimatpolitikens nya mirakelmedel, vätgasen. Förutom EU-kommissionen har även Tyskland, Nederländerna, Norge, Finland och Danmark antagit nationella vätgasstrategier. De lär inom kort få ytterligare sällskap.

OMSTÄLLNING. Regeringen kommer snart att ge myndigheterna i uppdrag att ta fram en nationell strategi för hur Sverige ska bli ett ledande vätgasland.
OMSTÄLLNING. Regeringen kommer snart att ge myndigheterna i uppdrag att ta fram en nationell strategi för hur Sverige ska bli ett ledande vätgasland.Foto:Pontus Lundahl/TT

På torsdagen meddelade regeringen att myndigheterna snart kommer att få i uppdrag att ta fram en nationell strategi för hur Sverige ska bli ett ledande vätgasland. Uttalandet skedde i samband med att Fossilfritt Sverige presenterade sin vision för hur en sådan strategi skulle kunna se ut. I sin rapport uppskattar Fossilfritt Sverige att användningen av vätgas skulle kunna minska de svenska utsläppen med 30 procent till 2045.

Men vätgasen är bara så ren som del el som används för att producera den. Framställd genom fossilfri el kan vätgasen bidra till en grön omställning av såväl industrin som transportsektorn. Den ligger bland annat bakom framställningen av fossilfritt stål som sker i Hybrit:s anläggning i Luleå. Inom transport vill både Scania och AB Volvo ta fram vätgasdrivna lastbilar.

För att producera all denna gröna vätgas krävs det enorma mängder ren el. Fossilfritt Sverige räknar med ett behov på ungefär 55 TWh, motsvarande en tredjedel av den svenska elproduktionen. Företrädare för Fossilfritt Sverige menar att det delvis skulle kunna tillgodoses genom att den el som Sverige exporterar i stället används här.

Det är inte en optimal lösning. Sverige borde eftersträva att fortsätta vara en nettoexportör av el. Med sin i princip helt rena elproduktion tränger Sverige undan utsläpp från bland annat smutsiga kolkraftverk på kontinenten. Att stirra sig blind på svenska utsläpp är därför inte nödvändigtvis det bästa för klimatet.

Dessutom ska framtidens el inte bara gå till produktion av vätgas. Svenskt Näringsliv spår en elanvändning på minst 200 TWh 2045, en ökning med 60 procent. Fortums koncernchef är inne på samma linje (Di 21/1) och anser att Sverige behöver planera för åtminstone 100 extra TWh.

Det duger inte att nöja sig med en vätgasstrategi. Det behövs en plan för hela energiförsörjningen. Tillståndsprocesserna för nya ledningar måste kortas ned och hinder för elproduktionen tas bort. Att tala om omställning är en sak. Regeringen måste också möjliggöra den.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?